Сб, 2024-04-20, 07:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:39
Журналістів зі списку "Миротворця" СБУ перевірить на шпигунство. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Служба безпеки України перевіряє оприлюднені сайтом "Миротворець" списки, і ті хто, прикриваючись журналістськими посвідченнями, шпигують проти України, будуть притягнуті до відповідальності. Про це заявив радник глави СБУ Юрій Тандіт в ефірі "5 каналу" в п'ятницю, 20 травня, коментуючи ситуацію щодо публікації сайтом "Миротворець" списків журналістів, які отримували акредитацію в так званій "ДНР".

"Скажу, що ми дуже стримано поставилися до того, що напередодні, тиждень тому, опублікував портал цю інформацію", - сказав Тандіт.

"Цю інформацію ми перевіряємо, і ми займаємося цими списками. Я не про все можу говорити, але повірте, що ті, хто прикривається посвідченнями журналістів і діє на користь сусідньої держави і порушує закони, м'яко кажучи, шпигує проти нашої держави, коли прийде час, будуть притягнуті до відповідальності", - сказав Ю.Тандіт.

Як повідомлялося, раніше сайт "Миротворець" опублікував файли зі списками більше 4 тисяч журналістів, які отримали акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР". У списку значаться імена і прізвища українських та іноземних журналістів, їхні мобільні контакти і період перебування на території "ДНР/ЛНР". Журналістська спільнота висловила обурення такими діями.

Прокуратура Києва за даним фактом 11 травня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

13 травня колектив центру "Миротворець" заявив про рішення закрити однойменний сайт і підготовку до надання у вільний доступ в Інтернеті всієї зібраної колективом інформації.

19 травня народний депутат Антон Геращенко повідомив, що колектив центру "Миротворець" ухвалив рішення відновити свою роботу з огляду на значний резонанс в соціальних мережах і озвученої підтримки їх діяльності з боку українських громадських діячів, політиків і волонтерів.

20 травня сайт центру "Миротворець" опублікував оновлений список акредитованих в так званій "ДНР" журналістів, що містить 5412 записів.

Томбінський вважає, що список "Миротворця" шкодить репутації України

Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський заявляє, що оприлюднення списків журналістів, які мають акредитацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу, шкодить репутації України.

Про це він сказав на панельній дискусії на тему: "Як бути успішним в Європі?", передає УНІАН.

Як зазначив посол, інвестиція в репутаційний капітал України має велике значення для збереження іноземних друзів.

"Те, що сталося з "Миротворцем", - це така подія, яка може мати дуже негативні наслідки для України", - сказав Томбінський.

За словами посла, в оприлюдненому списку прізвищ журналістів були також і друзі України.

"Вони зараз роздратовані тим, що їхня безпека опинилася під загрозою через те, що всі їхні дані оприлюднені... Так ви будете втрачати своїх друзів", - сказав Томбінський.

Климпуш-Цинцадзе закликає вибачитися перед журналістами зі списку, які об'єктивно висвітлювали ситуацію на Донбасі

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Українська держава повинна вибачитися перед тими журналістами з опублікованого центром "Миротворець" списку, які об'єктивно висвітлювали ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"Я сама отримала певну кількість повідомлень, дзвінків від наших друзів з-за кордону, які дійсно з перших днів об'єктивно висвітлювали ситуацію в Україні на окупованій території..., які були стурбовані тим, що їхні дані опинилися у відкритому просторі, і, очевидно, тих людей, які були нашим голосом за кордоном", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

"Ми повинні з боку держави вибачитися перед тими журналістами, які відповідально, чесно, об'єктивно висвітлюють там події, просто з цього моменту - (треба) чіткіше обговорити правила, як ми бачимо процес висвітлення ситуації на тій території", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

У зв'язку з цим вона висловила переконання, що прийшла пора на рівні держави розробити порядок в'їзду журналістів на окуповані території.

"Після певного часу ситуація змінилася таким чином, що ми можемо мати свої правила як держава, ми змушені і повинні мати свої правила того, як допомагати іноземним журналістам потрапляти на ті території", - підкреслила віце-прем'єр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 753 | Додав: adminA | Теги: журналісти, список Миротворця, СБУ, шпигунство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]