Чт, 2024-03-28, 20:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:29
Адвокат: тортур до Сущенка не застосовували, але був тиск. ВІДЕО
Інші останні Новини російської федерації

Російські спецслужби не застосовували тортур до заарештованого журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка. Водночас на нього чинили психологічний тиск. Про це заявив в ефірі Громадського адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"На нього тиснули психологічно, але жодних незаконних методів, в плані тортур, до нього не застосовували. Йому справді пропонували підписати "явку з повинною", тобто піти на угоду зі слідством. Але він цього не зробив. Тому ФСБ не змогла надати жодних доказів його провини, бо у них їх просто немає", – сказав Фєйгін.

За словами адвоката, у ФСБ немає жодних доказів причетності Сущенка до шпіонажу.

"Зміст справи абсолютно нульовий, і те, що там написано, ніяким шпигунством не може бути. Нехай ФСБ сама виправдовується за те, що зробила. У будь-якому випадку, в п'ятницю буде пред'явлення звинувачення. Завтра я буду у Романа, і ми вирішимо, що ми будемо робити далі", – пояснив Фейгін.

Справа проти заарештованого в РФ українського журналіста Романа Сущенка - це "цілковитий абсурд", але розгляд може тривати місяцями. Про це УНІАН сказав Фейгін після зустрічі із Сущенком у СІЗО "Лефортово".

"У постанові (про порушення кримінальної справи) написана фабула звинувачення і подія з пред'явленням обвинувачення в шпигунстві Романа Сущенка. Я утримаюся від деталей, тому що цим може скористатися слідство. Я не давав підписки про нерозголошення, але якщо я розповім деталі, вони скористаються цим для того, щоб вивести мене зі справи", - сказав Фейгін.

"Справа мені здається надзвичайно цікавою. Те, що я побачив, - це цілковитий абсурд, за таке не можна притягнути до кримінальної відповідальності, тим більше журналіста, і, на мою думку, це має вигляд якоїсь спецоперації. Так трактує це і Роман", - наголосив він.

Фейгін додав, що Сущенко не визнавав провини, нічого не підписував.

"Той, хто довіряє мені, вірить моїй думці - це не шпигун", - сказав Фейгін.

З його погляду, затримання Сущенка - це спецоперація, організована для того, щоб український журналіст став заручником.

"Остаточних цілей я так і не зрозумів, тому що люди, які це все планують, повинні були усвідомлювати, що вони беруть журналіста, та ще й власкора великого державного агентства "Укрінформ" у Парижі, це вже міжнародний резонанс, що створить масу проблем" , - сказав Фейгін.

"З таким виходити на міжнародних спостерігачів, які цікавляться справою Сущенка, не можна, це ніхто не сприйме серйозно. Перспективи процесуальні тут, з огляду на наш суд, примарні, бо суд - те саме, що і ФСБ. Але з погляду публічної політичної підтримки свого громадянина - перспективи дуже хороші", - сказав він.

Звинувачення Роману Сущенку, якого утримують у московському СІЗО, буде висунуто в п'ятницю, 7 жовтня, повідомив Фейгін в інтерв'ю ZN.UA.

"Звинувачення пред'являть у п'ятницю, зараз він поміщений під варту в статусі підозрюваного. Постанова про притягнення як обвинуваченого буде в п'ятницю", - розповів адвокат після зустрічі з клієнтом в СІЗО "Лефортово".

Фейгін уточнив, що Сущенка підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ст. 276 Кримінального кодексу Російської Федерації (шпигунство), не ставши вдаватися в подробиці справи.

"Звинувачують його в шпигунстві, за ст. 276 КК РФ. У постанові дійсно є якась фабула звинувачення з описом подій. На жаль, про ці події я розповісти не можу, оскільки вони можуть становити державну таємницю. Я не давав підписки про нерозголошення, але якщо зараз вдамся в деталі, це послужить підставою для виведення мене зі справи, а Роман дуже просив допомагати йому, і я не можу так ризикувати. Але ніякого шпигунства там немає", - пояснив адвокат.

4 жовтня Фейгін потрапив до заарештованого журналіста Сущенка і уклав з ним угоду про захист.

Нагадаємо, 2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви - регіонального громадського органу, який контролює дотримання прав людини в місцях примусового утримання в російській столиці, - виявили в СІЗО "Лефортово" Романа Сущенка, журналіста агенції "Укрінформ", якого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК РФ).

Пізніше Мінінформполітики України підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А в ФСБ стверджують, нібито український журналіст Сущенко - співробітник ГУР (Головного управління розвідки) Міноборони України: "Порушено справу за статтею "шпигунство".

Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував на 2 місяці українського журналіста Сущенка.

Україна вимагає негайного звільнення затриманого в РФ українського журналіста та відповідної реакції від ОБСЄ, РЄ та інших структур.

З вимогою звільнити Сущенка виступила низка міжнародних інституцій, зокрема "Репортери без кордонів" та уповноважена ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович.

Сущенко пригнічений, переживає за сім'ю, – правозахисниця

Українського журналіста Романа Сущенка, якого незаконно заарештували в РФ, утримують у карантинній камері. Про це виданню "Сегодня" повідомила російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка першою повідомила про затримання Романа.

"Під час моїх відвідин СІЗО "Лефортово" Роман Сущенко перебував у карантинній камері. Це приміщення на вісім квадратних метрів, де немає ні холодильника, ні телевізора, є тільки емальований чайник і радіоточка. В такій камері людину утримують саму протягом 10 днів", – розповіла вона.

"Карантин - це взяття аналізів, дезінфекція одягу. Замість звичного одягу видають тюремну робу. Після карантину, згідно з правилами, переводять в звичайну камеру, де утримують або двох в'язнів, або чотирьох", – розповіла Свєтова.

До цього вона додала, що коротко поспілкувалася із Сущенком під час свого візиту.

"Психологічно Роман пригнічений, переживає за свою сім'ю. Своєю позиції відносно відкритої проти нього справи мені він не висловлював", – уточнила російська правозахисниця.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: Адвокат, Тиск, сущенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]