Вт, 2024-04-23, 16:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:31
Американський суд не "вибив" свідчень з російських шпигунів. ВІДЕО
Інші останні Новини світу
Перед судом американського міста Х'юстон (штат Техас) постали семеро заарештованих у рамках нового "шпигунського скандалу". У минулий четвер підозрюваним в незаконному експорті високотехнологічних мікроелектронних пристроїв із США для російських військових висунули офіційне звинувачення.

Усі фігуранти гучної справи, зокрема четверо громадян Росії, відмовилися визнати свою провину. Про це заявив адвокат Олексій Тарасов. Тимчасом на суді з'ясувалося, що головний фігурант справи Олександр Фіщенко в радянські часи служив у військовій розвідці.

Ніхто з фігурантів справи на засіданні в четвер не став робити додаткових заяв, повідомляє РИА "Новости". "Ми дуже уважно вивчимо ці звинувачення. У звинувачувальному акті існують деякі несподівані заяви, на які ми подивимося неупередженим поглядом", - заявив журналістам адвокат Фищенка Ерік Рід.

Як заявив представник прокуратури Східного округу Нью-Йорка, що курирувала розслідування, Роберт Нардоза, слова якого цитує "Комерсант", заарештовані були членами "найбільшої нелегальної російської військової закупівельної мережі, що будь-коли діяла у США".

У п'ятницю американський суд, як очікується, винесе дві ухвали - про можливу передачу розгляду справи в Нью-Йорк відповідно до запиту прокуратури Східного округу, а також про можливе звільнення обвинувачених під заставу або домашній арешт, повідомив адвокат Олексій Тарасов.

За словами юриста, захист зацікавлений в тому, щоб справа залишилася в судових органах Техасу, оскільки в цьому випадку в обвинувачених більше шансів вийти на свободу до суду. Як зазначив адвокат, він вже ознайомився зі звинуваченням і виявив, що воно виглядає "досить заплутаним". Тарасов припустив, що це зроблено навмисно - щоб посіяти у заарештованих страх. Адвокат вже зустрівся з усіма чотирма заарештованими росіянами.

У свою чергу глава компанії "Апекс" Сергій Клінов, який став фігурантом шпигунського скандалу, заявив газеті, що не здійснював ніяких протизаконних дій. "Про якісь злочини, в яких нібито замішана наша фірма, я дізнався з газет. Скажу відразу, що усі звинувачення на мою адресу неправомірні. Нічого протизаконного я не здійснював. Зараз ми намагаємося розібратися, що відбувається", - сказав бізнесмен.

Клінов висловив побоювання, що скандал, що розгорівся, негативно позначиться на його взаємовідносинах з діловими партнерами в Росії і за кордоном. У той же час підприємець відмовився пояснити, які стосунки пов'язують його з росіянами, затриманими в США.

З'ясувалися цікаві подробиці біографії головного фігуранта справи

Тимчасом в американських ЗМІ з'явилася інформація щодо осіб головного підозрюваного - 46-річного Олександра Фіщенка. За даними агентства АР, У США він вів усамітнений спосіб життя, рідко спілкувався зі своїми сусідами в Х'юстоні. "Я б ніколи не подумав, що він є главою злочинної мережі. Він нічим не виділявся, був звичайним хлопцем. Я увесь час думав, що він працює в нафтовій компанії", - цитує агентство слова Чарлі Хаусьєра, що живе через дорогу від Фіщенка. За його словами, росіянин жив з сім'єю в двоповерховому будинку з чотирма спальнями.

Інший сусід обвинуваченого Дон Макглінн повідомив, що не знав, чим займається Фіщенко, але був упевнений, що справи у нього йдуть успішно. За словами сусіда, Фіщенко купив минулого року нову дорогу машину Mercedes, а його дружина Вікторія їздила на червоному спортивному автомобілі. "Я не знав, чим він займався. Коли він виходив з будинку, ніколи не вітався. Вони абсолютно не викликали підозри", - сказав він.

Як виявилося, лідери 100-тисячної російськомовної громади міста взагалі нічого не чули про колишнього співвітчизника до його арешту.

На засіданні суду напередодні стало відомо, що Фіщенко в 1980-х роках служив у підрозділі військової розвідки в Берліні. Сам росіянин у запиті про переїзд до США свого часу стверджував, що в армії не був.

Нагадаємо, що в середині 80-х у тодішній НДР в Дрездені під прикриттям посади директора дрезденського Будинку дружби СРСР-НДР служив і співробітник КДБ Володимир Путін.

Бельгійського дипломата запідозрили в шпигунстві на Росію

Влада Бельгії відкликала з Копенгагена дипломата, якого запідозрили в шпигунстві на Росію, повідомляє журнал Mondiaal Nieuws. Видання не називає імені підозрюваного, наводячи тільки його ініціали: О.Г. Також журнал пише, що чоловіка тимчасово усунули від дипломатичної роботи, проте коли саме це сталося, не уточнюється.

За версією слідства, О.Г. впродовж 25 років працював на КДБ, а потім на СЗР (Службу зовнішньої розвідки Росії). Передбачається, що його в 80-х роках завербував співробітник КДБ, коли бельгієць працював у Токіо. Як розповіли в слідчих органах Бельгії, це сталося після того, як в 1986 році країна змінила правила надання громадянства, передає Lenta.ru.

Намагаючись знайти способи виготовлення для своїх співробітників підробних посвідчень особи для роботи у Бельгії, КДБ відправив до Брюсселя агента, якого, за даними журналу, звали Валерій. Одночасно співробітники комітету спробували з'ясувати подробиці нового закону у чиновників в інших бельгійських містах.

Третьою лінією, яку розробляла спецслужба, стали бельгійські дипломати, що працюють за кордоном. Саме по цій лінії співробітник КДБ, який фігурує в матеріалі як В'ячеслав М., і зв'язався з О.Г. у Токіо. З моменту вербування, вважає слідство, дипломат консультував КДБ і СЗР з приводу створення підробних документів.

Як пише Mondiaal Nieuws, влітку 2011 року у зв'язку з розслідуванням керівник бельгійської служби безпеки Ален Вінантс вийшов на зв'язок зі СЗР, що, за даними видання, згубно позначилося на співпраці розвідслужб двох країн. Попутно протест по дипломатичній лінії було висловлено російському послу в Брюсселі.

Сам О.Г. відкидає підозри на свою адресу. За його словами, контакти з іноземцями мали суто професійний характер: в ході зустрічі сторони обговорювали консульські питання. Бельгієць також стверджує, що ніяких грошей від росіян не отримував.

Коментарів від російської сторони у зв'язку з публікацією ще не надійшло.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1104 | Додав: adminA | Теги: свідчень, Американський суд, російських шпигунів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]