Чт, 2024-03-28, 13:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:59
Аналіз передвиборчих протистоянь по всіх округах Києва - ЗМІ
Інші останні Політичні новини
Невміння опозиції домовитися в рази підвищує шанси на перемогу майже в усіх столичних округах "регіоналів" та їхніх явних і прихованих союзників. Парламентську кампанію в мажоритарних округах Києва можна назвати перегонами представників Партії регіонів, які соромляться своєї партійності, багатих політичних хамелеонів і невідомих та малоперспективних (за рідкісним винятком) опозиціонерів, пише "ЛігаБізнесІнформ".

На відміну від багатьох регіонів, говорити про очевидну перевагу однієї зі сторін по лінії "влада - опозиція" у Києві не доводиться. У столиці серйозною противагою адміністративному ресурсу Партії регіонів завжди виступав критичний настрій киян до неї, і нинішні вибори - не виняток.

Проте нездатність "Батьківщини" й УДАРу домовитися на старті кампанії про висунення єдиного більш-менш рейтингового кандидата або принаймні про зняття одного з кандидатів на фінішній прямій підвищує шанси на перемогу "регіоналів" і їхніх потенційних союзників у рази. Свіжий приклад - вибори мера Обухова в березні цього року. Або раніше - вибори столичного градоначальника, коли неврегульованість амбіцій лідерів БЮТ та Віталія Кличка разом зі вкиданням виборцям тонн продуктових пайків призвели до перемоги одіозного Леоніда Черновецького.

Незважаючи на велику кількість претендентів, реальна боротьба в кожному київському окрузі проходить між двома-трьома фаворитами.

Воцерковлений забудовник і економіст

В окрузі №211 (Голосіївський район), багатому на студентські гуртожитки, основна боротьба розгорнулася між двома нардепами. Канат перетягують "регіонал" Ігор Лисов та екс-міністр економіки в уряді Тимошенко, кандидат від "Батьківщини" Сергій Терьохін.

"Бютівець" набагато публічніший за опонента, та й минуле в Кабміні дає про себе знати. Однак меценат Лисов, на відміну від економіста Терьохіна, обробляє округ давно і ґрунтовно. Підконтрольна Лисову будівельна компанія "ЛІКО-Холдінг" регулярно проводить заходи для жителів району. За місяць до виборів перед виборцями виступила Софія Ротару. Потім у Спасо-Преображенському храмі на Теремках доставили Єрусалимську ікону плащаниці Богородиці (Лисов - церковний меценат, і багато його починань щедро благословляють батюшки УПЦ МП). У своїй передвиборчій агітації Лисов уникає згадок про Партію регіонів, знаючи про імідж "біло-синіх" у столиці. У парламенті мільйонер Лисов буває нечасто, але це не заважає його депутатській картці давати голоси за всі ініціативи провладної більшості.

Терьохін, програючи в активності конкуренту, робить ставку на протестний настрій виборців і силу словосполучення "кандидат від Об'єднаної опозиції". Втім, в окрузі балотуються аж два Терьохіни. До опозиціонера пристебнули технічного двійника - такого собі підприємця Андрія Терьохіна з Черкаської області.

УДАР виставив проти політиків зі стажем і історією 32-річного юриста Миколу Бабенка.

Кандидатський максимум

В окрузі №212 (частина Дарницького району) зібралася найбільша в Києві кількість конкурентоспроможних претендентів на депутатський мандат. Жителям Харківського масиву, Позняків, Осокорків належить зробити вибір між представником "Батьківщини", екс-начальником столичної міліції Віталієм Яремою, висуванцем від УДАРу, нардепом Кирилом Куликовим та самовисуванцями - колишнім "регіоналом", а тепер позафракційним нардепом Тарасом Чорноволом, розкрученим на ТБ адвокатом Тетяною Монтян, співвласником мережі супермаркетів "Фуршет" Ігорем Баленком.

Партія регіонів номінально представлена в окрузі невідомим широкій публіці гендиректором компанії А.К.Ф. Трейдинг Андрієм Фурсовим, що говорить про підтримку владою когось із самовисуванців.

Сутичка представників рейтингових опозиційних партій, лідери яких не змогли домовитися про об'єднання зусиль у Києві, може закінчитися перемогою колишнього члена опозиційного "Фронту Змін" Баленка. В рамках кампанії він позиціонує себе, як і раніше, опозиціонером, але уявити одного з найбільших українських ритейлерів у реальній опозиції до влади досить важко. До речі, старанність цього кандидата не залишилася без уваги Центрвиборчкому. Йому було винесено попередження за непрямий підкуп виборців - в його кампанію входила роздача виборцям 7-процентних дисконтних карток "Фуршету".

Альтернатива по-троєщинськи

За голоси жителів спального Деснянського району з проблемною інфраструктурою (округ №213) фактично без перешкод з боку опозиції бореться нардеп-"регіонал", висуванець ПР Валерій Борисов, який ще кілька років тому перебував у лавах помаранчевої "Нашої України". Кандидат організував і очолив "Об'єднання громадян "За Троєщину", з місяця в місяць веде масовану кампанію з білбордів, розтяжок, інформаційних дощок.

Основний конкурент мільйонера (Борисов задекларував майже 8 млн грн доходу за минулий рік) - депутат-"бютівець" Володимир Яворівський, якому нове керівництво "Батьківщини" не знайшло місця в списку, зате визнало за необхідне десантувати на Троєщину, не надавши солідного передвиборчого ресурсу. Прізвища решти кандидатів, зокрема представниці УДАРу Валентини Сокур, виборцям практично ні про що не говорять. Завадити перемозі Борисова може хіба що поєднання рейтингу "Батьківщини", відносної популярності Яворівського і традиційно низького рівня підтримки киянами Партії регіонів.

Кроками Черновецького

Округ №214 (Дніпровський район) взяв в оборот багаторічний соратник Черновецького, екс-секретар Київради Олесь Довгий. Син нардепа Станіслава Довгого, який пішов з НУ-НС у правлячу коаліцію, та зять "регіоналки" Ірини Горіної максимально абстрагується від свого минулого в команді Черновецького і від Партії регіонів. Зате не приховує роздачі благодійних пайків "улюбленим бабусям" і не тільки. Активно рекламується на зовнішніх носіях та в принті, реалізує соціальні проекти. Організував гастрольний тур по ввіреній території телепедіатра Комаровського. Довгий йде на вибори як самовисуванець. А Партія регіонів, як і в 212-му окрузі, немов підтверджуючи версію про підтримку кандидата-самовисуванця, висунула невідомого публіці директора кампанії ХАО Анатолія Хмеля.

"Батьківщина" висунула в окрузі депутата-"бютівця" Юрія Ганущака, партія Віталія Кличка - політичного експерта Віктора Чумака. В результаті нещодавніх переговорів опозиції Ганущак зняв свою кандидатуру на користь представника УДАРу. Чи достатньо цього для перемоги над закамуфльованим провладним кандидатом - питання...

Атакований адмінресурс

В окрузі №215 (частина Деснянського і Дніпровського районів) основними конкурентами стали секретар Київради, співвласниця мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" Галина Герега і представник "Свободи", депутат Київської облради Андрій Іллєнко, син знаменитого режисера Юрія Іллєнка. Мільйонерка Герега (статок на двох з чоловіком оцінюється в 843 млн дол) йде в депутати під мовчазну згоду Партії регіонів (від неї балотується нікому невідома вчителька Вікторія Рижова). Кандидатура Іллєнка стала підсумком домовленостей "Батьківщини" та партії Олега Тягнибока. Брак матеріального ресурсу 25-річний націоналіст компенсує активною роботою в окрузі і участю в політичних шоу на центральних телеканалах. Від УДАРу балотується незнайомий широкій аудиторії адвокат Ігор Опадчій.

Дуель "Герега - Іллєнко" створює враження хоч і не рівносильного, та все ж протистояння. "Свободівець" скаржиться на спроби штабу Гереги зірвати його зустрічі з виборцями. А прес-служба секретаря Київради нещодавно поширила заяву про те, що співробітник партійної газети "Свободи" напав з ножем на Герегу. Надане націоналістами відео інциденту факту нападу не підтвердило.

"Регіонал", що затаївся, людина Кличка та екс-прихильниця Ющенка

В окрузі №216 (частина Дніпровського та Дарницького районів) за депутатський мандат активно борються старший брат екс-зятя Черновецького, нардеп-"регіонал" Олександр Супруненко, представник УДАРу, директор ТОВ "Світ літньої людини та реабілітації" Олексій Давиденко і кандидат від "Батьківщини", нардеп Ксенія Ляпіна.

Мільйонер Супруненко, незважаючи на членство у фракції Партії регіонів, пішов на вибори самовисуванцем. Офіційним кандидатом від "біло-синіх" числиться такий собі Данило Свищук, передвиборча кампанія якого залишилася непоміченою. Давиденко регулярно виступає із заявами про проблеми округу, поглядає на виборців із зовнішніх носіїв в компанії з Кличком. Колишня прихильниця Віктора Ющенка програє обом конкурентам за активністю роботи з електоратом і присутності в ЗМІ. Цей недолік хоч якось компенсує її популярність в справі захисту малого і середнього бізнесу. В цілому ж похід УДАРу та "Батьківщини" двома колонами йде на руку Супруненку.

Оболонська інтрига

Округ №217 (Оболонський район) раніше був вотчиною власника відомої пивної компанії Олександра Слободяна. Однак цього разу він чи то сам, чи то за домовленістю з кимось вирішив боротися за мандат на малій батьківщині - в Хмельницькому, тим самим подарувавши Оболоні інтригу.

З 25 кандидатів віддати комусь перевагу важко - всі претенденти здаються приблизно однаково слабкими. "Батьківщину" представляє депутат Київради, бувалий тимошенківець, захисник київської старовини Олександр Бригинець. Його мінус - брак популярності. Ще менше відомий виборцям кандидат від УДАРу, приватний підприємець Юрій Крикунов.

У зовнішній передвиборчій рекламі яскравіше за всіх представлений нардеп-"регіонал", самовисуванець Василь Гуреєв. Офіційно ж від партії влади балотується якийсь Юрій Годунов, чиєї агітації в окрузі не видно зовсім. Гуреєв тричі ставав народним обранцем за квотою Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, яка незмінно дрейфувала з влади у владу за всіх президентів.

Ще один "регіонал", який зачаївся - нардеп від ПР, а в недалекому минулому - депутат Київської облради від "Нашої України" Вадим Столар. Цей кандидат не поскупився на соцдопомогу оболонцям за місяць до виборів, дитячі майданчики, недешеву рекламу на різних носіях, аж до ліфтів житлових будинків. Столар - бізнес-партнер відомого столичного забудовника Вагіфа Алієва, а останнього, у свою чергу, називають партнером олігарха Дмитра Фірташа.

Серед упізнаваних кандидатів можна відзначити політолога Вадима Карасьова та нардепа-"нунсівця", екс-міністра економіки Володимира Ланового. Їм на успіх розраховувати навряд чи доводиться, але якась частка голосів опозиційно налаштованих виборців таки дістанеться. Є серед кандидатів у 217-му і зірка спорту - олімпійський чемпіон з плавання Денис Силантьєв.

Битва титанів

Округ №218 (частина Святошинського та Оболонського районів) - єдина київська територія, на якій протистояння влади і опозиції вочевидь на другому плані. За голоси виборців тут борються бізнес-важковаговики - нардеп-"нунсівець", самовисуванець Олександр Третьяков (колишній соратник, один з "любих друзів" Ющенка) і відомий київський забудовник, котрий неодноразово змінював політичні симпатії, Лев Парцхаладзе. Обидва кандидати - мультимільйонери, входять до кола найбагатших людей країни. Парцхаладзе обіцяє виборцям "разом навести порядок", а Третьяков чи то обіцяє, чи то закликає "не зраджувати і не продаватися".

Якщо говорити про висуванців по лінії конфлікту "влада - опозиція", то Партія регіонів "кинула під танки" одіозного Олега Калашнікова, котрий запам'ятався нападом на журналістів телеканалу СТБ. Зараз він обслуговує ПР у ролі організатора і диригента провладних мітингів. "Батьківщина" представлена нардепом, колишнім журналістом Володимиром Ар'євим, який компенсує дефіцит ресурсу частими зустрічами з виборцями і брендом Об'єднаної опозиції. УДАР виставив невідомого 62-річного пенсіонера Олександра Сергієнка.

Завжди перспективні

В окрузі №219 (Святошинський район) основні претенденти на мандат - представник "Батьківщини", нардеп Володимир Бондаренко і самовисуванець зі шлейфом співпраці з командою Черновецького, депутат Київради Олександр Пабат. Судячи з того, що Партія регіонів номінально висунула на вибори льотчика-випробувача Сергія Трошина з ДП "Антонов", влада поставила на Пабата, який зробив ім'я на політичному проекті "Громадський актив Києва". Асистент кафедри менеджменту Нацуніверситету біоресурсів з доходом 5 тис грн і автопарком з дев'яти іномарок (серед них Porsche Carrera) вкотре переконує київських виборців у рівновіддаленості свого "нового обличчя політика" від усіх політичних сил. Давній опонент команди Черновецького Бондаренко переконує в тому, що цього разу в опозиції точно все вийде.

Представник УДАРу, заступник гендиректора ТОВ "Дельфін" Сергій Федорченко може розраховувати хіба що на бренд Кличка (звісно, конкуруючи з висуванцем від "Батьківщини").

Екс-соратники Черновецького і Ющенка

В окрузі №220 (Подільський район) основну боротьбу за мандат ведуть екс-заступник Черновецького, самовисуванець, Валерій Миронов та ставленик "Батьківщини", нардеп з "нашоукраїнським" минулим Олександр Чорноволенко. Офіційно Партія регіонів від Подолу самоусунулася, як і в більшості округів Києва. "Біло-синіх" представляє якась Ольга Арканова-Чорна, заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту КМДА.

Директор юридичної компанії "Права киян" Миронов задекларував 39 тис грн власного доходу та більше як 2 млн грн доходу сім'ї. Володіє квартирою площею 95 кв м і двома будинками - 985 і 152 кв м. Їздить на автомобілях BMW Z-8 Alpina і Land Rover Defender. Члени сім'ї Миронова не тільки заробили більше за кандидата, а й їздять на дорожчих машинах. Сім'я має у володінні Range Rover, Bentley Continental і Porshe Turbo 911. За словами Миронова, високий дохід сім'ї приносить робота його дружини. Тетяна Миронова - відома київська галеристка, радниця міністра культури, власниця арт-салону Mironova Gallery.

Чорноволенко, незважаючи на більш багатий політичний досвід, в матеріальному добробуті програє: у сім'ї кандидата за минулий рік зафіксовано 389 тис грн доходу, квартира 184 кв м і два автомобілі Audi: A8 і Q8.

УДАР виставив на Подолі 24-річного заступника директора ТОВ "Аронді" Івана Фіщенка. На що розраховує - незрозуміло.

Втрачений Печерськ

Доля екс-керівника київського осередку Партії регіонів Василя Горбаля драматична. Банкір пройшов шлях від незатишного, але губернаторського крісла на Львівщині до вигнанця серед "біло-блакитних". Адміністративний ресурс у окрузі №221 (Печерський, частина Шевченківського та Солом'янського районів) працює на колишню соратницю Черновецького, самовисуванку Аллу Шлапак, тоді як "регіонал" зі стажем Горбаль змушений скаржитися на зриви його зустрічей з виборцями, наклеп у пресі і тому подібну опозиційну риторику. Тим більше має бути прикро екс-президенту "Укргазбанку" через те, що рідна партія не підтримує його навіть номінально - від ПР в окрузі зареєстрований 33-річний активіст від студентства Олексій Кущ.

Опозиція Печерський район вочевидь здала. Від "Батьківщини" балотується маловідомий син покійного депутата Олександра Ємця, 32-річний заступник директора благодійної організації "Фонд підтримки муніципальних ініціатив" Леонід Ємець. Від УДАРу йде 35-річний директор ТОВ "Центр соціальних ініціатив "Кияни разом" Ярослав Діденко.

Кухар проти мільйонера

Округ №222 (Солом'янський район) з впевненістю потяга намагається протаранити нардеп-"регіонал" Максим Луцький. Він (як Лисов і Борисов) йде, на відміну від більшості провладних кандидатів, з відкритим забралом - висунутий безпосередньо Партією регіонів.

Конкуренту Луцького - бізнесменові і політику з великим досвідом партійної міграції (передостаннім місцем прописки був УДАР), депутату Київради Дмитру Андрієвському, який балотується цього разу від "Батьківщини", доводиться випробовувати на собі не тільки міць адмінресурсу, а й принади "бою з тінню". У виборчому бюлетені жителі Солом'янки побачать двох Андрієвських. Двійник авторитетного депутата Київради і глави ради директорів управляючої компанії "Інтеко" - кухар кафе "Арабіка" Віктор Андрієвський. Крім того, голоси опозиційних виборців напевно відтягне кандидат від УДАРу, телеведуча Рена Назарова.

Пилипишин на прогулянці

У ЗМІ вже звучали підозри щодо того, що екс-голова Шевченківської райдержадміністрації та колишній соратник Володимира Литвина самовисуванець Віктор Пилипишин на виборах зумів знайти спільну мову не тільки з Партією регіонів, а й з опозицією. Привід сумніватися - висунення в окрузі №223 (Шевченківський район) і партією влади, і її супротивниками відверто слабких кандидатів. ПР виставила Ігоря Куташева, голову правління ПАТ "Київський мотоциклетний завод". Від "консорціуму" "Батьківщини" та "Свободи" йде "свободівець", молодий депутат Вишгородської райради Юрій Левченко, який завідує у своїй партії сектором аналітики. УДАР виставив невідомого публіці директора ТОВ "Альтернатива Юей" Руслана Брицького.

Також варто відзначити чималу кількість пізнаваних кандидатів "з натяком на опозиційність", які якщо і заберуть у когось голоси, то вже точно не у Пилипишина. Це - скандальний письменник Олесь Бузина, не менш скандальний громадський активіст Вадим Гладчук, Вікторія Ліснича, що засмічувала новинні стрічки своєї сваркою з Владою Прокаєвою в кабінетах Києво-Печерського заповідника, пенсіонер української політики Степан Хмара і екс-телеведуча, подруга скандального Миколи Мельниченка Наталя Розинська. Прізвища кандидатів у строкатому списку двісті двадцять третього округу немов заздалегідь вітають Пилипишина з легкою перемогою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1474 | Додав: adminA | Теги: Києва, передвиборчих протистоянь, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]