Пт, 2024-04-19, 01:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Арбузов обмежив доступ до міжбанківського ринку аж чотирьом банкам. Тотальний контроль НБУ
Інші останні Економічні новини
9 жовтня голова НБУ Сергій Арбузов провів закриту нараду з очільниками 20 найбільших банків. Основний зміст промови головного банкіра зводився до того, що, незважаючи на панічні настрої на ринку, курсовій стабільності нічого не загрожує. Арбузов дав зрозуміти банкірам, що всі спроби розгойдати валютний ринок будуть припинятися жорсткими санкціями регулятора.

Як повідомило виданню Forbes.ua джерело в НБУ і підтвердило ще одне обізнане джерело на ринку, доступ до міжбанківського валютного ринку обмежили як мінімум чотирьом великим фінустановам - "Укргазбанку", "Брокбізнесбанку", "Райффайзен Банку Аваль" та банку "Креді Агріколь".

За словами джерела, їм відрізали доступ до системи "ВалКлі" (розшифровується як валютний клієнт) - програмі підтвердження валютних угод, яку адмініструє Нацбанк.

Тепер ці фінустанови можуть виконувати тільки клієнтські заявки і не можуть поповнювати власну валютну позицію на ринку. Крім того, вони не можуть проводити спекулятивні угоди й підкріплювати касу готівковою валютою за рахунок міжбанку.

Рішення НБУ не було оформлено жодним документом. Неугодних просто відключили від програмного забезпечення без будь-яких попереджень. Представник "Брокбізнесбанку" повідомив, що банк "не має офіційних документів НБУ" щодо накладених санкцій, але не заперечував, що вони запроваджені.

Визначити всіх потерпілих непросто, тому що програма "ВалКлі" влаштована так, що банки працюють у ній практично анонімно і бачать своїх контрагентів тільки після фактичного укладення угоди. Про те, кого відрізали від системи, банки дізнаються тільки з неформального спілкування.

Якщо минулого разу НБУ вигнав банки з валютного ринку за спекуляції на готівковому ринку, то цього разу постраждали ті, хто порушив норматив обов'язкового резервування на окремому коррахунку в НБУ.

"За порушення нормативів Нацбанк наклав санкції, тимчасово", - каже голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

Цього разу "під роздачу" потрапив навіть державний "Укргазбанк", який очолює виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов. Саме після заступництва цієї асоціації Нацбанк скасував аналогічні санкції проти банку "Креді Агріколь", Platinum Bank, банку "Національні інвестиції", банку "Преміум" і "Регіон банку", яких усунули від торгів у вересні.

Тепер НАБУ також намагалася домовитися з Сергієм Арбузовим, але безуспішно.

"Ми вже виступали на захист, зустрічалися, просили Арбузова, щоб скоротили термін покарання з 1 місяця до 1 тижня. Але він сказав, що скасує рішення, тільки коли ситуація стабілізується", - розповідає Тимонькін, який також є головою ради НАБУ.

Обмеження, введені проти великих банків, вже позначилися на ринку. За розповідями банкірів, багато фінустанов затримують платежі.

"Спочатку всі виконують норматив резервування, а потім задовольняють заявки клієнтів", - каже скарбник великого банку.

За словами голови правління великого іноземного банку, полювання на відьом на ринку тільки прискорить вихід європейців з України.

"Обмежити роботу банку, у якого є валютна ліцензія - це скандал", - каже банкір.

На думку колишнього заступника голови НБУ Сергія Яременка, дії регулятора призведуть до ще більшого ажіотажу на валютному ринку.

"Це б'є не по окремих покараних банках, а по ринку в цілому. Клієнти ще більше будуть поспішати запастися валютою за будь-яку ціну", - прогнозує Яременко.

Нагадаємо, 4 вересня на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, оскільки були відсутні пропозиції з продажу валюти, а виставлялись тільки заявки на її купівлю.

НБУ і Кабмін звинуватили банки у валютній нестабільності. Так, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що причиною дестабілізації на валютному ринку України в останні дні були спекуляції банків, які використовували для цього найнятих експертів і засоби масової інформації.

НБУ "призначив" винними у девальвації банки, які торгували валютою за найвищим курсом. Як розповіло джерело в НБУ, майже всі кредити рефінансування одержали три держбанки, які також брали участь у спекулятивних угодах. Проте регулятор утримався від санкцій проти цих банків.

Національний банк України (НБУ) 17 вересня зняв обмеження на роботу на валютному міжбанківському ринку з низки банків, які позбулися доступу до системи підтвердження угод (СПУ) після курсового стрибка на початку вересня, повідомили в НАБУ.

"НАБУ вдалося переконати керівництво Нацбанку в тому, що таке суворе покарання негативно позначиться насамперед на клієнтах цих банків, а також на українській банківській системі в цілому", - наголошувалось у повідомленні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1091 | Додав: adminA | Теги: Тотальний контроль НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]