Пт, 2024-03-29, 12:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:36
Безвізовий режим можуть надати в другій половині 2015 року
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейська комісія може ухвалити рішення про безвізовий режим для України в другій половині 2015 року, повідомив журналістам глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський на міжнародній конференції в Києві. Про це пише УНІАН.

"У другій половині 2015-го необхідно підготувати остаточний звіт Європейської комісії, який буде рекомендувати надання безвізового режиму", - сказав він.

Також Томбінський зазначив, що безвізовий режим є спільною метою для України та Європейського Союзу.

"Це (безвізовий режим – ред.) не тільки запит України до Європейського Союзу, це - спільне бажання і країн Європейського Союзу, і України", - сказав він.

За словами голови представництва ЄС, щоб ухвалити рішення про безвізовий режим, Єврокомісія має попередньо отримати дані про виконання Україною технічних завдань у сфері документообігу та безпеки.

"Потрібно, щоб все йшло таким шляхом, який би не поставив під сумнів внутрішню безпеку Європейського Союзу, і для цього нам необхідно знати всі елементи, як це було зроблено з боку України", - зазначив Томбінський.

За словами голови представництва ЄС в Україні, реалізація Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом вимагатиме спільних зусиль українського уряду, парламенту і президента.

"Потрібно об'єднати уряд, парламент і президента - усіх, хто зацікавлений у цьому процесі", - сказав Томбінський.

За словами посла ЄС в Україні, успіх реалізації Угоди залежить від трьох елементів. Перший - впевненості всіх державних діячів у тому, що процес інтеграції потрібен не так для Європейського Союзу, як для самої України. Другий - постійний діалог із суспільством, оскільки реформи, що проводяться в Україні, потребують діалогу з суспільством, що уможливить уникнути соціальних потрясінь під час проведення реформ. Третім елементом Томбінський назвав підтримку всіх 28 країн (членів Євросоюзу) інтеграції України до ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначимо, як йдеться у висновках оприлюдненої 8 травня 5-го доповіді Єврокомісії щодо імплементації Україною Плану дій з візової лібералізації, Україна досягла прогресу, але ще має виконати певні рекомендації для досягнення критеріїв із завершення імплементації другої фази Плану дій щодо візової лібералізації з ЄС.

Раніше президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що на саміті "Східного партнерства", який пройде в Ризі в травні, буде знайдений формат для введення безвізового режиму з ЄС вже з 1 січня.

Зазначимо, президент Порошенко неодноразово заявляв, що очікує від ЄС рішення про надання безвізового режиму для громадян України на Ризькому саміті "Східного партнерства".

У березні міністр закордонних справ України Павло Клімкін також повідомив, що у ЄС є сумніви щодо надання Україні безвізового режиму - через конфлікт на Донбасі.

А глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Україна не отримає безвізового режиму з країнами Євросоюзу на саміті "Східного партнерства" в Ризі в травні 2015 року.

Клімкін запевнив, що Україна працює над висновками Ризького саміту

Україна працює над висновками Ризького саміту "Східного партнерства", які підтвердять надання Європейським Союзом безвізового режиму після виконання усіх критеріїв Плану дій з візової лібералізації.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Норвегії Борге Бренде.

"Ми працюємо над висновками Ризького саміту, які підтвердять надання безвізового режиму Україні і чітко скажуть, що це відбудеться після завершення найближчим часом ключових реформ", - сказав Клімкін.

За його словами, Україна майже за всіма напрямами або виконала критерії, або перебуває на останній стадії.

Міністр зазначив, що Україна підписала і ратифікувала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і має її виконати. "Це і є наш шлях до ЄС", - сказав Клімкін.

Водночас він зауважив, що ця угода багато в чому є більш амбітною, аніж угоди, які підписували з Євросоюзом її нові члени.

"Україні потрібна ефективна допомога не тільки в сенсі фінансових ресурсів, а в сенсі інституційної підтримки від ЄС", - пояснив Клімкін.

Він повідомив, що ці питання обговорюватимуться, зокрема, у п`ятницю, 15 травня, коли відбудеться зустріч міністрів країн "Вишеградської групи", проекту ЄС "Північний вимір" та європейських комісарів у Братиславі. У понеділок, 18 травня, збереться так звана група друзів України, де у "форматі безпосередньої бесіди" Клімкін зустрінеться з міністрами закордонних справ країн Європейського Союзу. Президент України Петро Порошенко говоритиме про ці питання цього тижня з європейськими лідерами.

"Тобто, для нас Ризький саміт має стати подією, а не просто елементом, який підтвердить, що "Східне партнерство" працює. Саме в цьому полягає наша амбіція", - сказав Клімкін.

На його думку, Ризький саміт не має стати "прохідним", просто подією, де всі зберуться і скажуть, що "ми готові працювати далі".

Томбінський розповів, чого бракує Україні для безвізового режиму з ЄС

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявляє, що Україні бракує "певних елементів", необхідних для безвізового режиму з ЄС.

"Щодо безвізового режиму Європейська комісія зробила свої висновки після місії, яка була в Україні за останні місяці, з цього, що ми називаємо другим етапом безвізового діалогу", - зазначив він.

"Зараз нам ще бракує певних елементів, які потрібні для того, щоб надати інформацію для країн-членів ЄС, що все було виконано та можна перейти до рішення про відкриття можливості їздити без віз до ЄС", - заявив Томбінський.

Щодо елементів, які потрібно ще вирішити, він зазначив, що "це і те, щоб українські комп’ютери були підключені до європейських баз даних, які відслідковують тих людей, які можуть бути небезпечними, також, щоб було ясно, що немає загроз з тим, що паспорт можна купити-продати".

Проте Томбінський наголосив, що головне, що необхідно для безвізового режиму, "це спільне бажання України та ЄС".

"Запитання таке складне, що воно не тільки в руках Європейської комісії. Вона робить висновки на підставі експертних місій до України і передає це країнам ЄС для ухвалення рішення, бо виконання усіх зобов’язань щодо контролю кордону є в руках кожної країни ЄС", - розповів він.

"Нам потрібно, щоб був позитивний звіт Європейської комісії, щоб надати рекомендації для країн ЄС. У другій половині 2015 року потрібно зробити остаточний звіт Європейської комісії, який би рекомендував надання безвізового режиму", - зазначив Томбінський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: безвізовий режим, другій половині 2015 року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]