Чт, 2024-03-28, 10:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:23
Бойовики, не криючись від ОБСЄ, стріляють із забороненої зброї . ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

З наближенням свят ситуація в зоні АТО залишається напруженою – наші воїни постійно перебувають напоготові, і регулярно відповідають на провокації бойовиків. Протягом минулої доби бойовики 17 разів обстріляли наші позиції зі 120-мм мінометів, 10 разів – зі 122-мм гармат. Оскільки заборонене озброєння використовується по всій лінії зіткнення – від Широкиного до російського кордону, це свідчить про цілеспрямовані наміри противника зірвати Мінські домовленості. Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення вчора було с. Широкине – противник здійснив серію артилерійських та мінометних обстрілів по наших позиціях. Внаслідок професіоналізму наших військових та влучному вогню у відповідь на цьому напрямку обійшлося без втрат з нашої сторони.

На Донецькому напрямку найскладніша ситуація зберігається у передмістях Горлівки – йдеться про Майорськ, Дзержинськ, а також розташований неподалік Світлодарськ. Бойовики ведуть щільний мінометний вогонь, зафіксовано використання танків та гармат.

Внаслідок артилерійського обстрілу у м. Дзержинськ було поранено місцевого мешканця.

Неспокійно і в західних передмістях Донецька – противник намагається витіснити сили АТО з рубежів оборони на лінії Авдіївка – Піски – Мар’їнка. Саме тут зосереджені основні сили артилерії ворога – вогонь ведеться безпосередньо з житлових кварталів Донецька. У зв’язку з масованими обстрілами блокпосту "Мар’їнка" та можливою загрозою життю громадян пропуск через контрольні пункти в цьому районі, тимчасово було припинено.

На Луганському напрямку обстановка загострилася – відбулася серія перестрілок та бойових зіткнень в районі Бахмутської траси (йдеться про с. Сокільники і сел. Золоте). Також бойовики вели вогонь по наших позиціях в районі м. Щастя і Станиці Луганської. Внаслідок бойових дій пошкоджено газопровід – понад 13 тисяч людей залишилися без газопостачання. Незважаючи на ускладнення ситуації, сили АТО успішно відбивають ворожі атаки.

"Фіксується перекидання боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів (з території РФ - ред.)" для того, щоб бойовики могли безперебійно влаштовувати провокації", - сказав Лисенко.

"Ми бачимо і пересування техніки із району в район", - додав він.

За словами Лисенка, раніше бойовики "ще боялися представників ОБСЄ. Зараз вони відкрито це проводять і обстрілюють наші позиції з забороненої зброї".

За інформацією Державної прикордонної служби, протягом доби в межах Донецької та Луганської областей було зафіксовано 10 польотів БПЛА противника.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 26 – було поранено.

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

1 травня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вчергове пригрозив наступом на Україну.

3 травня бандформування значно посилили вогневу активність і за кількістю обстрілів на добу повернулися до рівня, який існував до укладення Мінських угод.

За даними розвідки, аби перейти у наступ, ватажки терористів готують масштабну криваву провокацію: у День перемоги, 9 травня, бойовики мають намір розстріляти мирну демонстрацію в Донецьку.

Відомо, що окупанти створюють на Маріупольском напрямку потужний "ударний кулак" з декількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис особового складу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: бойовики, ОБСЄ, стріляють, забороненої зброї . ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]