Пт, 2024-04-26, 16:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:57
Через викрадення Развозжаєва Україну можуть очікувати санкції ООН
Інші останні Політичні новини
Верховний комісар ООН у справах біженців глибоко стурбований зникненням російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Києві. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті Агентства ООН у справах біженців.

"Функціонування системи надання притулку вимагає, щоб особи, які шукають міжнародного захисту, мали впевненість у справедливій і рівній основі системи надання притулку, яка дозволить їм висловити свої претензії, а також, щоб їхні права, зокрема щодо фізичної недоторканості і збереження особистих даних, повністю дотримувалися і захищалися державою перебування", - заявили в ООН.

У заяві також зазначено, що у разі видачі прохача про притулок "країні походження, без поваги до чинних процедур, може призвести до того, що державу буде притягнуто до відповідальності за грубе порушення національного та міжнародного права".

УВКБ ООН сподівається, що "інцидент буде ретельно розслідувано відповідними правоохоронними органами, і чекає результатів офіційного розслідування".

Раніше у своєму ЖЖ відомий опозиціонер Ілля Пономарьов написав, що члена ради опозиційного "Лівого фронту" Развозжаєва викрали невідомі особи у будівлі Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) у Києві.

21 жовтня Развозжаєва було доправлено до Москви й заарештовано на 48 годин.

В Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ) підтвердили, що громадянин Росії Леонід Развозжаєв хотів отримати статус біженця в Україні, але в день проведення юридичних консультацій зник під час перерви. У Слідчому комітеті Росії заявили, що російський опозиціонер Леонід Развозжаєв сам з'явився до комітету з повинною.

Екс-заступник голови СБУ: історія з російським опозиціонером принизлива для України

Якби викрадення російського опозиціонера відбувалося без відома української сторони, то МЗС вже мало б оголосити ноту, бо це – принизливо для країни. Так в ефірі "5 каналу" сказав екс-заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, коментуючи історію з викраденням Леоніда Развозжаєва на території України.

Відповідаючи на запитання, чи можливе проведення іноземними спецслужбами подібної операції на території іншої держави, він наголосив: "Такі акції припиняються всіма можливими засобами охорони, оборони цієї країни, на території якої це відбувалося".

"Я думаю, що ми перебільшуємо можливості ФСБ у цьому випадку. Бо якби це зробила ФСБ, то напередодні візиту президента (візиту Віктора Януковича до Москви, який відбувався 22 жовтня), МЗС щонайменше оголосило б ноту, і візиту б не відбулося. Бо це виглядає достатньо деструктивно і ганебно та принизливо для нашої країни. Я не вірю майже на 100%, що це відбулося без узгодження з української стороною", - підкреслив Скіпальський.

Водночас він наголосив, що у діях спецслужб прослідкувається певна поспішність у цій справі. "Це результат поспішності дій. Є процедура. Світовий досвід показує, що практика передачі встановлених злочинців існує у всьому світі", - наголосив він, пояснивши, що перш за все по дозвіл на проведення такої операції російська сторона мала відіслати запит до прокуратури чи СБУ. Також не виключено, на думку Скіпальського, що могло бути особисте прохання одного президента до другого.

"Поспішність у виконанні цієї акції призвела до того, що всі намагаються відмежуватися від цього, - додав він. - Прикро, що на це не відреагували ані жодна політична партія, ані громадські організації, які відповідають за права людини".

Скіпальський підкреслив: "Якщо наш президент привезе з Росії знижку на газ – то це буде корисно, а якщо цей хід з боку України, такий благородний стосовно до Росії і російської влади, є холостим пострілом і Україна поставлена в невигідні умови, то це прикро".

"Безумовно, порушена ціла низка процедурних питань, є відпрацьована процедура. Подивіться, якщо наша влада звертається за Авакова в Італію, чи за Данилишина у Чехію – там люди попросили документи, подивились їх і потім приймають рішення, так і Україна повинна діяти. Але тут поспішно було, людина тільки заїхала на територію України, на другий день вона зникає. Це все так, під шумок, зроблено не професійно, і це не робить честь Українській державі в цілому, а силовим структурам, як виконавцям, в деталях", - пояснює Скіпальський.

"Якби це питання не було узгоджено, то сьогодні, чи вчора, командувач прикордонними військами пан Литвин мусив би подати у відставку. Тому що якщо літаки перелітають через кордон безконтрольно, або із групою спецпризначенців російських спецслужб, які діють на території України – я в це не вірю", - додав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1121 | Додав: adminA | Теги: викрадення Развозжаєва Україну. сан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]