Сб, 2024-04-20, 04:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:49
Ціна людини. Скільки коштує наше життя?
Інші останні Економічні новини
Відкрите питання. Від 1 тис. до 2 млн. грн. коштує життя українця. Розкид цін обумовлений відсутністю єдиної методики оцінки.
Чому в Європі дороги такі гарні? «Було б інакше, іноземні аналоги нашого« Укравтодору »уже давно розорилися б на компенсації сім'ям загиблих», - висуває свою версію генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова. Тільки страховики, для яких це важливий показник, ведуть якісь розрахунки, та ще вчені. «Инвестгазета» спробувала розібратися, чому в Україні ніхто не знає, скільки коштує життя її громадян.

Рівняння на Захід

Яскравим прикладом тверезого підходу до оцінки життя людини заступник голови Ліги страхових організацій України Олександр Залєтов назвав нещодавнє рішення ФІФА страхувати футболістів національних збірних від ризику «втрати якісного гравця». «Футбольні асоціації вирішили це робити після того, як під час чемпіонату світу-2010 у ПАР нападник однієї із збірних отримав серйозні травми і не зміг грати. Вони порахували, що втрата навіть одного гравця - дороге задоволення », - говорить Олександр Залєтов. У жовтні 2012-го першим випадком роботи цієї програми стала виплата мадридському «Реалу» 1,8 млн. євро за мікророзрив м'язи захисника Марсело. Між тим, практика економічної оцінки не тільки травм спортсменів і зірок, але й людського життя існує в світі більше півстоліття.
На Заході використовують різні методики оцінки життя людини. В одних країнах вона грунтується на розрахунках, скільки така людина могла б заробити за свій працездатний, але не прожитий з причини загибелі період. В інших - скільки коштує народити і виростити людину.
Ще один варіант - порахувати вартість лікування в разі серйозного захворювання. Наприклад, вартість життя громадянина Люксембургу - $ 5 млн., США - $ 2,6 млн., Португалії - $ 1 млн. Життя росіянина оцінюється в $ 195 тис., а казаха - в $ 136 тис.
«У кожній державі свої методики, а вже закони приймаються з їх урахуванням або в закони вносяться зміни, якщо вони не відповідають цим розрахункам», - ділиться Галина Третьякова. Можна також опитати безпосередньо людей - за скільки вони готові продати своє життя? За словами пані Третьякової, в цьому є резон. У країнах, де громадяни знають, що їхнє життя оцінено високо, тривалість життя населення вище, ніж там, де такої оцінки немає.
Біг по колу

До останніх належить і наша країна. «Инвестгазета» спробувала з'ясувати у чиновників, у скільки вони оцінюють життя українця. І закріплена ця «ціна» в законодавстві. У Міністерстві соціальної політики України лаконічно відповіли: «Таких фахівців у нас немає».

Але порадили звернутися в Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Там повідомили, що поняття «економічна вартість життя» відсутня в національному законодавстві, так само як і методика розрахунку. В якості альтернативи в Мінекономрозвитку запропонували оцінювати життя людини, виходячи з прожиткового мінімуму, який у жовтні-листопаді 2012-го становить 1060 грн. А динаміку вартості життя оцінювати за показником інфляції. Такі відповіді викликають подив у теоретиків, які вже давно піднімають у своїх працях аналогічні питання.

«Як же так? - Дивується радник керівника Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Качинський. - У монографії «Системно-концептуальні засади стратегії національної безпеки України» я приділив цілий розділ питанню вартості життя. Це важливо не тільки для громадян, але й для підприємств і держави ». Знаючи вартість життя працівників, компанії можуть оцінити потенційні ризики в разі недоліків в організації охорони праці. Качинський нарікає, що чиновники до його теоретичних розробок інтересу зовсім не проявили.

Аналогічну відповідь «Інвестгазета» здобула в Інституті демографії та соціальних досліджень. У профільній організації заявили, що не займаються розробкою методик оцінки життя, оскільки замовлення від держави не отримували.

Як у нас
Середньостатистичний українець оцінює своє життя в 100-200 тис. грн., Говорить фінансовий директор СК Fidem Life Тетяна Бартащук. Але ця оцінка заснована на тому, скільки людина може заплатити за страховку. Чим більше - тим дорожче його життя. У списку винятків, наприклад, іпотечні позичальники банків, які змушені страхувати своє життя на суму кредиту. У 2007-му СК «Allianz Україна» виплатила 328,3 тис. грн. спадкоємцям загиблого банківського клієнта з Дніпропетровська. У травні цього року СК Fidem Life виплатила 276,6 тис. грн. По ризику смерті київського позичальника. Самі страховики визнають, що ці приклади не показові в разі оцінки життя, яке «вимірюється» вартістю житла.
Інші розрахунки стосуються втрати життя на транспорті. Найдорожче «коштує» життя українця у разі його втрати при авіакатастрофі - еквівалент $ 50 тис. Смерть на дорозі оцінюється лише в чверть цієї суми. Максимальна компенсація за законом про ОСАГО - 102 тис. грн. Але, як з'ясувала «Інвестгазета», реальні виплати родичам загиблих під колесами не перевищують 6-7 тис. грн. «Компенсуються тільки витрати на поховання, підтверджені документально», - пояснює Галина Третьякова. Правда, в 2013-му суму все ж збільшать до 50 тис. грн., Встановивши одноразову виплату при загибелі на дорозі. Але навіть ця цифра на три порядки менше, ніж на Заході.
Наприклад, розмір компенсації по ОСАГО для країн - нових членів ЄС становить 1,1 млн. євро на людину.
Європейські «старожили» оцінюються дорожче - 5,6 млн. євро. Не краще йдуть справи у разі смерті українця на залізничному, морському чи внутрішньому водному видах транспорту. Згідно з постановою Кабміну від 1996 року, при купівлі квитків пасажири страхуються автоматично від нещасних випадків, максимальний ліміт виплат - 102 тис. грн. У цьому році Міністерство інфраструктури запропонувало підвищити цю цифру до 408 тис. грн. «За цим видом страхування можна підвищувати суму хоч до мільйона. Документ написаний так, що одержати виплату по ньому практично неможливо », - запевняє генеральний директор страхової компанії NGS Анатолій Чубинський.

Нетранспортна «ціна»

Складніше оцінити життя, якщо його втрата не стосується транспортних пригод. У таких ситуаціях, за словами голови комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслава Черняховського, головним «мірилом» вважається закон про загальнообов'язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві. Згідно з документом, сім'я загиблого отримує кошти на поховання в сумі 2200 грн. плюс його середній заробіток за п'ять останніх років. Неповнолітні - пенсію по втраті годувальника.

Але офіційних цифр немає. «Даних про середню суму виплати на одного загиблого працівника Фонд соцстрахування від нещасних випадків на виробництві в останні роки взагалі не оприлюднює, тому навіть вченим і страховикам вони невідомі», - нарікає Третьякова.
Відомо лише, скільки отримують сім'ї загиблих на виробництві, якщо виплачує підприємство. Влітку минулого року «Краснодонвугілля» компенсував по 1 млн. грн. сім'ям загиблих гірників через вибух на луганській шахті. А державна «Шахта ім. А. Ф. Засядька »в 2007 році виділила по 100 тис. грн. сім'ям загиблих. За кордоном розцінки інші: наприклад, в тому ж 2007-му сталася аварія на російській шахті «Ульяновська» в Кузбасі, де сім'ям загиблих із спеціальних фондів виплатили по 3,2 млн. рублів (близько $ 128 тис.).
По-різному оцінює життя українців держава і в разі стихійних лих. Наприклад, під час повені в Карпатах в 2008-му уряд виплатив по 100 тис. грн. за кожного загиблого. А от дітям п'яти загиблих в результаті урагану, що пронісся над Західною Україною в 2010-му, - по 300 тис. грн. За кордоном у таких випадках платять страхові компанії.
Дорогі слуги
Куди дорожче оцінюється життя народних обранців. Кожен нардеп підлягає обов'язковому державному страхуванню на суму свого десятирічного грошового утримання. Якщо допустити, що офіційна щомісячна зарплата з доплатами стартує від 17,4 тис. грн., то життя народних обранців коштує понад 2 млн. грн. За аналогічною схемою оцінюється і життя правоохоронців і податківців.

Але єдиного наукового і практичного підходу до оцінки життя українців немає. І, як повідомили «Інвестгазеті», найближчим часом не буде. Інакше - комунальні служби, транспортники і система охорони здоров'я ризикують розоритися на компенсації постраждалим. За словами Олександра Залєтова, якщо допустити, що життя одного українця буде оцінене в $ 1млн., то політики, приймаючи кермо влади над країною, просто будуть зобов'язані зберегти й примножити «людино-запас» за час свого керівництва. А це великий політичний ризик на тлі дедалі гірших демографічних показників.

Шість відомих способів оцінити своє життя

До початку шістдесятих років ХХ століття в США і Великобританії було встановлено, що середньостатистичний учасник дорожнього руху оцінює своє життя приблизно в шість разів вище дисконтованої зарплати, яку він міг заробити за все своє життя.

Інша методика економічної оцінки вартості життя людини, розроблена в США і Великобританії у другій половині ХХ століття, заснована на тому, що економічний еквівалент життя дорівнює відношенню середнього грошового річного доходу до ймовірності смерті протягом року.

Ще одна методика заснована на оцінці перевищення заробітної плати співробітників, зайнятих на небезпечних виробництвах, над рівнем оплати праці працівників, які менше ризикують життям і здоров'ям. В рамках даної методики розглядаються кілька вибірок людей, які піддаються  на роботі різному рівня ризику. Дана методика дозволяє отримати оцінку вартості життя як середнього працівника, так і працівників з підвищеним або зниженим рівнями ризику.

Одним з показників, що свідчать про вартість людського життя, є споживча оцінка страхової суми при укладанні договору накопичувального та ризикового страхування життя.

Самооцінка вартості людського життя може бути також отримана виходячи з соціологічних опитувань щодо справедливого рівня компенсації сім'ям загиблих у різних катастрофах.

Економічним еквівалентом вартості людського життя також можуть вважатися розміри компенсаційних виплат сім'ям загиблих або особам, які втратили здоров'я в результаті аварій чи катастроф. Це можуть бути державні виплати або компенсації, призначені судовим рішенням.
Як оцінюють страховики життя українця і скільки виплачують у страхових випадках

Максимальна страхова сума по життю і здоров'ю за законом про ОСАГО - 102 тис. грн.
Реальна середня сума виплат по життю та здоров'ю за законом про ОСАГО - 6-7 тис. грн.

Страхова сума по страхуванню від нещасних випадків пасажирів на транспорті - 102 тис. грн.
Реальна середня сума виплат по страхуванню від нещасних випадків пасажирів на транспорті - 11,4 тис. грн.

Середня страхова сума по добровільному страхуванню життя - 100-200 тис. грн.
Середня страхова виплата по добровільному страхуванню життя - 6,7 тис. грн.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 2424 | Додав: adminA | Теги: Скільки коштує наше життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]