Сб, 2024-04-20, 16:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:31
День УПА зібрав рекордну кількість учасників. Обійшлося без чублення - преса
Інші останні Політичні новини
Учора, 14 жовтня, в Києві пройшов "Марш боротьби", присвячений 70-річчю створення Української повстанської армії (УПА). Велика частина партій, які брали участь у заходах попередніх років, цього разу від участі самоусунулися, надавши можливість вшановувати ветеранів УПА тільки членам Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Отож "Свободі" вдалося провести найчисленнішу за останні роки націоналістичну акцію. Сутичок з представниками лівих сил, які також відзначилися в цей день своїми заходами, вдалося уникнути.

Заходи, присвячені 70-річчю створення УПА, почалися в Києві з самого ранку, причому за участю політичних сил, що мають протилежні переконання. Нагадаємо, представники лівих партій напередодні маршу обіцяли всіляко перешкоджати його проведенню.

Першими на вулицю вийшли активісти Прогресивної соціалістичної партії на чолі зі своїм лідером Наталією Вітренко.

Втім, їхній маршрут ніяк не перетинався з акцією правих - прогресивні соціалісти провели свій захід біля пам'ятника генералу Ватутіну в Маріїнському парку. Вийшли у центр столиці і комуністи - з раннього ранку біля пам'ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка чергували близько 150 членів партії. Вони підготувалися до зустрічі зі своїми політичними противниками з фантазією - біля основи пам'ятника поставили шибеницю, на яку повісили картонні зображення лідерів Організації українських націоналістів Романа Шухевича і Степана Бандери. Музичний супровід повішення забезпечила трансляція пісні зі словами "Життя прожите не дарма, комсомол - це юність моя".

Тим часом біля будівлі Лук'янівського СІЗО збиралися члени комітету звільнення політичних ув'язнених, які планували провести благодійний концерт.

Втім, через погану погоду туди прийшли не більше 100 осіб, перед якими з промовою виступив координатор комітету Микола Кохановський. Він заявив, що "вояки УПА показали приклад не тільки тим, хто зараз сидить за цими стінами, а й всім українським патріотам".

Потім учасники пікету послухали групу "Телері" та розійшлися.

Основні заходи, як і очікувалося, почалися вдень у парку Тараса Шевченка, де відбулася анонсована раніше акція Всеукраїнського об'єднання (ВО) "Свобода".

Слід зазначити, що інші партії та рухи, які брали участь у вшануванні УПА в попередні роки, цього разу від участі у мітингу відмовилися.

"Ми з самого початку не планували святкувати в Києві, а відправилися в ті місця, де дійсно воювала УПА, - на Волинь і Галичину. Мені абсолютно все одно, що там робить "Свобода", - пояснив перший заступник голови УНА-УНСО Микола Карп'юк.

Тим часом третій президент України Віктор Ющенко річницю відзначив у Тернопільській області, де знаходився головний штаб УПА.

"День створення УПА - не час для піару в Києві, а час поїхати в ті місця, де воювали повстанці", - заявила прес-секретар пана Ющенка Ірина Ванникова.

Незважаючи на це, на заході "Свободи" зібралася рекордна кількість учасників не тільки маршів УПА, а й усіх націоналістичних акцій в цілому за останні кілька років. Відкрив мітинг депутат Львівської міської ради Юрій Михальчишин.

"Сьогодні остання мобілізація українських націоналістичних сил, сьогодні день наших героїв, які, як ангели, дивляться на нас з небес і плачуть, бачачи те, що відбувається в країні!" - емоційно виступав він.

"Сьогодні погана погода, з небес нічого не видно!" - викрикнув у відповідь один з відвідувачів кафе у парку. Втім, рядові члени "Свободи" швидко виштовхали його з-за столика і прогнали.

Голова київської міської організації "Свободи" Андрій Іллєнко згадав про попередні марші УПА.

"У 2005 році Майдан окупували наші вороги (комуністи та інші представники лівих сил), а тепер центр зайняли ми. Це був довгий шлях, але ми його пройшли", - сказав він про події 2005 року.

Після закінчення мітингу колона націоналістів рушила Володимирською вулицею до Михайлівської площі. Під час ходи стало зрозуміло, що слова пана Іллєнка відповідають дійсності. Колона націоналістів вийшла величезною - її початок вже був на Михайлівській площі, коли останні з учасників ще перебували в парку Тараса Шевченка, пише Артем Скоропадський у статті "Націоналісти додали ходу" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

"Все місто наше! Нас тут стільки, що можемо йти владу в свої руки брати!" - кричав у мобільний чоловік в одязі козака на шляху в парк Шевченка - епіцентр гулянь з нагоди Дня УПА.

Тут же гуляли кияни, деякі навіть спеціально прийшли в парк поцікавитися.

"Боюся? Ні. Зазвичай все мирно проходить. Нехай мій син подивиться. Він у свої чотири роки вже знає, хто у нас президент і коли була утворена УПА", - каже киянка, мама хлопчика на ім'я Назар.

Усього на акції зібралося понад 20 тисяч осіб.

Не обійшлося і без інцидентів - під час ходи кілька активістів кинули в бік співробітників міліції димові шашки. Димом від них заволокло перехрестя вулиць Богдана Хмельницького та Володимирської. Втім, міліція на це не реагувала.

"Чому не реагуєте?" - поцікавилися у міліціонерів, які стоять в біло-чорній хмарі диму.

"Наша справа порядок охороняти, а ці, - міліціонер виразно показав на молодчиків з фаєрами в руках, - не по нашій лінії", пише Дмитро Дерій у статті "Столиця в диму: День УПА відсвяткували багаттями та димовими шашками" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

На Михайлівській площі до учасників акції звернувся голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок, який також не стримував емоцій.

"Зараз наша боротьба, наш бій - це парламентські вибори, але ми повинні пам'ятати, що є й інший шлях. Ми повинні бути готові до революції за національну та соціальну справедливість!"- кричав він у мікрофон.

Учасники маршу принесли два величезних прапори - УПА та України, портрети Бандери, а також плакати: "Бандера - наш герой", "Вони воювали за Україну". Зовсім юні хлопці, схожі на школярів, прийшли з букетами.

"Для кого квіти?" - запитали в одного з учасників. - "Для ветеранів та Ірини Фаріон", - сказав хлопець, який представився Іваном з Києва і запевнив, що йому 18 років.

Інший хлопчина розповів, що приїхав до Києва на марш УПА із Західної України.

"Нам організували безкоштовний проїзд і харчування. Але цей марш мені не сподобався", - розповів Микола.

Зібралися в цей день і супротивники бандерівців - представники КПУ. Близько 150 осіб традиційно зайняли позиції під пам'ятником Леніну. Вони теж знущалися над супротивниками - принесли шибеницю і підвісили ляльки лідерів УПА Шухевича і Бандери. А ще торгували портретами Сталіна по 7 грн - казали, що для наступної акції. Націоналістична символіка в таборі їхніх конкурентів була дешевша - чорно-червоні і синьо-жовті пов'язки продавали по 5 грн.

Мітинги охороняла міліція і "Беркут" (не менш ніж 1000 осіб, хоча раніше повідомлялося, що буде 3000 правоохоронців), які розосередилися по кварталах навколо парку Шевченка, пишуть Олександра Захарова та Ольга Тишкевич в статті "Семирічний львів'янин: "Нам потрібен новий Бандера"" в газеті "Сегодня".

Захід закінчився без інцидентів - націоналісти послухали ту ж таки групу "Телері", що грала вранці біля ізолятора, спалили прапори Партії регіонів і Компартії, а потім розійшлися.

Як відзначили день пам'яті УПА в регіонах

Річницю створення Української повстанської армії (УПА) відзначили і в інших містах. У Львові пам'ять воїнів УПА вшанували близько 2 тисяч людей. У супроводі оркестру, з гаслами "Слава Україні - героям слава!" колона пройшла по центру міста до площі Ринок, де перед входом в Ратушу скаутська організація "Пласт" посмертно нагородила 22 командирів УПА "пластовим залізним хрестом" за "хоробрість у боротьбі за Батьківщину". Потім мер Львова Андрій Садовий та голова Львівської облради Олег Панькевич разом з ветеранами Української повстанської армії поклали квіти до Меморіалу невідомому вояку УПА.

"Бандера - то був такий дядько, який бив москалів і рятував Україну. Мама каже, що нам потрібен новий Бандера", - сказав 7-річний Богдан Петришин, який йшов з "демонстрацією", розмахуючи червоно-чорним прапорцем.

"Аналогів такої армії, як УПА, не було, - заявив Андрій Садовий. - Адже вони воювали проти двох імперій".

В Івано-Франківську день пам'яті УПА прийшли відзначити близько 1500 чоловік. Учасники заходу провели урочисте віче і помолилися за загиблих воїнів, після чого маршем пройшли центральними вулицями міста до меморіального скверу, де біля хреста жертвам політичних репресій відбулися панахида та покладання квітів.

У Рівному учасниками маршу стали близько 500 осіб. Вони пройшли колоною по вулиці Соборній від Свято-Покровського собору до майдану Незалежності, де, заспівавши повстанських пісень, мирно розійшлися.

Не обійшлося вчора і без інцидентів. У Полтаві місцеві активісти ВО "Свобода" звинуватили ДАІ в спробі зірвати їхню поїздку на марш до Києва. За їхніми словами, співробітники автоінспекції навмисно заблокували рух семи мікроавтобусів з активістами, не пропустивши їх до Києва. У підсумку активістам "Свободи" довелося добиратися до столиці потягом.

У Стаханові (Луганська область) на колону з 30 прихильників УПА напали члени православних козачих організацій. Козаки вирвали у одного з учасників ходи державний прапор і кинули його на землю. Демонстранти відбили прапор і після нетривалого мітингу на центральній площі міста розійшлися.

День пам'яті УПА відзначили також в Одесі, Харкові, Тернополі та інших містах. Зокрема, в Сумах відбулася смолоскипна хода.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1125 | Додав: adminA | Теги: День УПА, рекордну кількість учасників, без чублення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]