Сб, 2024-04-20, 15:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:22
До виборів підготували Інтернет та "грошові" бюлетені
Інші останні Політичні новини
Підготовку до виборів практично завершено. Почав працювати інтернет-портал, за допомогою якого в режимі онлайн можна буде стежити за голосуванням. Для цього на виборчих дільницях встановили більш як 70 тисяч веб-камер. На це пішов майже мільярд. В окружні комісії вже доставили комплекти бюлетенів, передає Известия.

Документи надруковані на особливому рельєфному папері, а рівень їхнього захисту вищий, ніж у грошей. В цілому передвиборчий клопіт обійшовся майже в два мільярди бюджетних гривень.

Уперше в історії українських виборів за голосуванням можна буде стежити через Інтернет. Пряма трансляція пройде за допомогою спеціально створеного Центральною виборчою комісією веб-сайту. У тестовому режимі він працює вже два тижні. За цей час там зареєструвалося понад 30 тисяч осіб. Офіційна презентація сайту пройшла 24 жовтня.

"За два місяці ми встигли не лише встановити усе необхідне устаткування на виборчих дільницях, а й підключити його. На самому початку, коли починали працювати, тільки 38% виборчих дільниць мали доступ до Інтернету. Зараз майже скрізь є Wi-Fi. Окрім цього, ми уперше користуватимемося супутниковим зв'язком для передачі інформації. Портал досить простий у використанні. За його допомогою можна не лише спостерігати за процесом голосування, а й побачити своїх родичів, які живуть в інших містах", - розповіла генеральний директор АТ "Сітронікс Інформаційні Технології Україна" (генеральний виконавець державного замовлення).

Для того щоб переглядати відеотрансляцію з виборчих дільниць, необхідно зареєструватися на сайті. "Це можна зробити через свою електронну пошту, а також за допомогою акаунтів в різних соціальних мережах. Після успішної реєстрації відразу ж відкриється електронна карта України. Там можна вибрати дільницю і стежити за ходом голосування хоч цілий день. Трансляція буде доступна до восьмої вечора. Побачити підрахунок голосів буде неможливо", - пояснив заступник начальника відділу мережевої інфраструктури АТ "Сітронікс Інформаційні Технології Україна" Геннадій Никитенко.

Після виборів камери й інше устаткування залишиться у власності держави. "Але де вони використовуватимуться, поки що невідомо. Найближчим часом ЦВК прийме відповідну постанову", - розповів начальник прес-служби Центральної виборчої комісії Костянтин Хівренко.

"Важко повірити, що за два місяці вдалося запровадити в життя таку складну систему, - заявила генеральний директор компанії "Сітронікс", Катерина Чала. - Тільки люди з гарячою душею, серцем і руками могли зробити це в такі терміни і в таких умовах", передає "КоммерсантЪ-Украина".

Слід зазначити, що раніше голова Харківської обласної держадміністрації Михайло Добкін заявив: 40 дільниць в області компанія "Сітронікс" так і не змогла підключити до Інтернету. Під час вчорашньої презентації представники компанії не приховували, що непідключених дільниць в усій країні виявиться більше. "Ви ж розумієте - техніка є техніка, їй не накажеш працювати, коли пропав канал зв'язку або відключили живлення. Крім того, ми знаємо, що у вихідні очікується погіршення погоди, тобто все можливо", - додав пан Никитенко, зазначивши, що всього таких ділянок може бути до 5%.

Раніше повідомлялось, що до дня парламентських виборів в Україні кількість зареєстрованих користувачів на сайті для перегляду відеоспостереження з виборчих дільниць досягне 10 млн, прогнозують в АТ "Сітронікс Інформаційні технології Україна".

Крім того, за три дні до виборів усі окружні комісії отримали комплекти бюлетенів. Всього їх надрукували більш як 74 млн штук. Проте офіційної презентації бюлетенів так і не провели. "Розміри бюлетенів для голосування за партії - 60 см завдовжки і 20 см завширшки. Вони будуть удвічі коротші за ті, що використовувалися на парламентських виборах 2006 року. А ось розмір бюлетеня для голосування за мажоритарників залежатиме від кількості кандидатів, які балотуються в тому або іншому окрузі", - розповів Костянтин Хівренко.

Рівень захисту бюлетеня від підробок така ж, як і на останніх президентських виборах. "Вони надруковані на спеціальному рельєфному папері, який якісніший за той, на якому друкують гроші. На бюлетень нанесені спеціальні знаки, які видно під інфрачервоними променями. Номер дільниці проставлений фарбою, що проявляється на зворотному боці бюлетеня", - розповів голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Друк бюлетенів обійшовся бюджету майже в 70 млн гривень. "Вартість виготовлення одного виборчого бюлетеня для голосування за партійними списками сягає 87 коп, а для голосування в одномандатних округах - 72 коп" - сказала відповідальна за виготовлення документації для голосування від ЦВК, член комісії Жанна Усенко-Чорна.

4 липня Верховна Рада схвалила виділення Центральній виборчій комісії у сумі 993,6 мільйона гривень на встановлення веб-камер на виборчих дільницях.

Фінансування передбачається здійснити за рахунок податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів – 350 мільйонів гривень та ввізного мита – 643,6 мільйони гривень.

Ще 2 липня прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що всі 34 тисячі виборчі дільниці в Україні на парламентських виборах, які заплановані на 28 жовтня, буде обладнано системами відеоспостереження.

3 серпня президент Віктор Янукович підписав закон, що визначає порядок використання веб-камер на виборчих дільницях на виборах Верховної Ради.

На виборах до Верховної Ради українці не зможуть контролювати підрахунок голосів у режимі онлайн, незважаючи на те, що виборчі дільниці будуть з веб-камерами. В опозиції запевнили, що влада намагається залякати людей тим, що збирається встановити камери відеоспостереження на виборчих дільницях.

17 жовтня компанія "Сітронікс ІТ" запустила систему відеоспостереження на виборчих дільницях, яка працюватиме під час виборів Верховної Ради.

ЦВК пояснила, хто має право перевозити бюлетені після голосування

Представник фракції Верховної Ради не має права супроводжувати транспортування протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці до окружної виборчої комісії. Про це йдеться в ухваленому на засіданні Центральної виборчої комісії роз’ясненні щодо порядку транспортування дільничними виборчкомами виборчих документів до ОВК, передає УНІАН.

"Представник депутатської фракції, про формування та реєстрацію якої у Верховній Раді шостого скликання оголошено на пленарному засіданні, бере участь у транспортуванні виборчих документів лише у разі, якщо він є головою або заступником голови дільничної виборчої комісії чи у складі комісії відсутні члени комісій – представники політичних партій", - йдеться у роз’ясненні ЦВК.

Згідно з рішенням Центрвиборчкому, виборчі документи дільничної виборчої комісії транспортуються головою і заступником голови ДВК та іншими двома її членами, а у разі відсутності голови або заступника – трьома або чотирма членами комісії, які представляють політичні партії, що набрали більшість голосів виборців з-поміж усіх учасників виборчого процесу.

Крім того, транспортування виборчих документів повинно здійснюватися при обов’язковому супроводжуванні представника органів внутрішніх справ. ЦВК затвердила це роз’яснення відповідно до вимог ст.91 та 93 закону про вибори народних депутатів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1224 | Додав: adminA | Теги: виборів, грошові бюлетені, Інтернет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]