Вт, 2024-04-16, 19:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:00
ЄС радить не чекати від саміту "гігантських кроків вперед"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент Європейської Ради Дональд Туск говорить, що саміт Східного партнерства не є місцем для проголошення "гігантського кроку вперед", оскільки це партнерство просувається "крок за кроком". Відповідну заяву він зробив 21 травня в Ризі перед початком роботи саміту Східного партнерства, передає УНІАН.

"Ризький саміт не про проголошення гігантського кроку вперед. Наше партнерство буде просуватися вперед крок за кроком, як і був побудований ЄС. Крок за кроком, що має на увазі - реальний прогрес в реформах, який також в інтересах наших партнерів та Європи в цілому", - сказав він.

Іншим сигналом, з яким він "приїхав" до Риги, Туск назвав той факт, що ЄС "залишається на своєму шляху, не зважаючи на залякування, навіть війну". "За останній роки ЄС відданий Східному партнерству, як завжди. Присутність 25 з 28 лідерів (країн ЄС) це доводить", - наголосив президент ЄР.

Третім сигналом він назвав бажання ЄС просувати відносини з "усіма нашими партнерами Східного партнерства". "Це щось на кшталт індивідуального покрою, з урахування готовності та суверенного вибору. Важливо, що ми хочемо їм допомогти, допомогти змінити суспільство на користь громадян, що також значить, що вони будуть стійкішими до зовнішнього тиску", - підкреслив Туск.

Президент ЄР також заявив, що Східне партнерство не спрямоване проти Росії. "Це не конкурс краси між Росією та ЄС. Але дозвольте мені бути відвертим - краса має значення, якби Росія була б більш м'якою, більш чарівною та привабливою", - додав Туск.

Шульц: ЄС має економічно підтримати Україну

Європейський союз повинен виробити довгострокову стратегію зближення зі східними сусідами. Таку думку висловив президент Європарламенту Мартін Шульц на саміті "Східного партнерства", передає "Інтерфакс-Україна".

"Нам потрібна стратегія в довгостроковій перспективі для максимального зближення наших сусідів з ЄС", - заявив він.

Що стосується конкретно України, то, за словами Шульца, Євросоюз повинен економічно підтримати цю країну.

"Що стосується стратегії ЄС щодо України, нам вже сьогодні необхідні рішення. Перш за все - це інвестиції для економічного зростання і створення робочих місць", - зазначив він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко прибув на відкриття саміту.

Увечері глави держав і урядів країн - членів Євросоюзу та учасниць програми "Східне партнерство" приступили до обговорення питань саміту за неформальною вечерею. Робота над текстом фінальній декларації саміту продовжилася вночі.

Пленарне засідання саміту відбудеться в Латвійській національній бібліотеці вранці 22 травня, за підсумками після опівдня запланована прес-конференція.

На полях саміту президент України проведе низку двосторонніх зустрічей.

Зокрема, заплановані переговори Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом, британським прем'єром Девідом Кемероном. Також президент України зустрінеться з керівництвом ЄС.

Україна і Грузія за підсумками саміту розраховують на чіткий сигнал Євросоюзу щодо перспектив безвізового режиму з ЄС для своїх громадян, а також рішучої позиції щодо питання надання європейської перспективи країнам "Східного партнерства", що підписали Угоду про асоціацію. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: не чекати, ЄС, саміту гігантських кроків вперед | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]