Вт, 2024-04-16, 10:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:52
Європа святкує 70-річчя визволення від нацизму
Інші останні Новини Європейського Союзу

У ряді європейських країн в п'ятницю, 8 травня, починаються пам'ятні заходи з нагоди 70-річчя закінчення в Європі Другої світової війни, повідомляє Бі-бі-сі.

У Великобританії і в Лондоні День Перемоги відзначатимуть з 8 по 11 травня.

Біля пам'ятника Невідомому Солдату на вулиці Уайтхолл в Лондоні в п'ятницю буде оголошено хвилину мовчання. Ця церемонія нагадає про той момент, коли прем'єр-міністр Великобританії Уїнстон Черчілль оголосив, що війна з нацистською Германією закінчена.

Ветерани Другої світової війни і британські військовослужбовці пройдуть парадом по вулиці Уайтхолл.

У Великобританії запалять понад 200 маяків. На вулицях міст пройдуть святкування і концерти. Найбільший з них відбудеться в королівському Сент-Джеймсському парку у Вестмінстері.

Заходи з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни пройдуть і у Франції. Зокрема, президент країни Франсуа Олланд покладе вінки до могили Невідомого Солдата в Парижі.

У Нідерландах особливу данину поваги віддадуть військовослужбовцям Канади, які зіграли значущу роль у звільненні цієї країни від нацистських військ.

Пам'ятні церемонії відбудуться у ФРН. Президент країни Йоахім Гаук покладе вінки на кладовищі радянських воїнів у місті Лебус.

Крім цього, офіційні заходи пройдуть в Австрії, Польщі, Чехії, Словаччині.

Нагадаємо, Акт про беззастережну капітуляцію Німецьких збройних сил набув чинності 8 травня в 23.01 за центральноєвропейським часом.

У Франції вшанували пам'ять українських солдатів

Українці та французи разом з нагоди відзначення 70-ї річниці перемоги Антигітлерівської коаліції у Другій Світовій війні вшанували пам'ять радянських солдатів, переважно, українців, що загинули на півночі Франції.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомила прес-аташе посольства України у Французькій Республіці Олександра Присяжнюк.

"7 травня у рамках заходів посольство спільно з українською громадою Франції провело урочисту церемонію покладання квітів до пам'ятника воїнам радянської армії, які загинули під час війни на території Франції на цвинтарі міста Нуає-Сен-Мартен (департамент Уази, північ Франції)", - повідомила дипломат.

За її словами, в офіційній церемонії спільно з посольством України та організаціями української громади Франції взяли участь мер міста Нуає-Сен-Мартен, субпрефект (заступник префекта) департаменту Уази, представники французької Спілки ветеранів Другої світової війни та місцеві мешканці.

Меморіал на цвинтарі міста Нуає-Сен-Мартен нараховує більше 4,6 тис поховань, більшість з яких є українцями.

Україна також 8 травня відповідно до постанови Верховної Ради разом з країнами Європи відзначає День пам'яті та примирення. Прем'єр-міністр України Яценюк заявив що символом Перемоги буде червоний мак, який був вперше використаний в Україні в 2014 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: Європа святкує 70-річчя визволення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]