Сб, 2024-04-20, 02:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:48
Євросоюз закликає пустити всіх учасників виборів у телеефір
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле закликають владу України негайно розв'язати проблеми рівного доступу кандидатів до ЗМІ та прозорості в діяльності ЦВК. Про це йдеться в їхній спільній заяві, передає УНІАН.

"Парламентські вибори, які відбудуться 28 жовтня, стануть лакмусовим папірцем демократичної повноважності України", - наголошується в заяві.

При цьому представники Євросоюзу вітали зобов'язання української влади тісно співпрацювати з місією спостерігачів під егідою ОБСЄ та забезпечити проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів.

"Виборчий закон, ухвалений у листопаді 2011 року, повинен повністю дотримуватися і застосовуватися таким чином, щоб підтримувати довіру до чесності виборчого процесу. Всі партії та кандидати повинні отримувати переваги від рівних можливостей та сприятливого електорального середовища", - наголошується в заяві.

Ештон і Фюле закликали українську владу звернути увагу на попередні висновки місії спостерігачів ОБСЄ. "Значний брак політичного плюралізму на телебаченні дуже турбує і вимагає негайних дій, щоб визначити чітку процедуру для ЗМІ, аби забезпечити збалансоване висвітлення, а також для компетентних органів з моніторингу відповідності правилам", - написано в заяві.

"Є також нагальна потреба в забезпеченні повної прозорості діяльності Центральної виборчої комісії, уточненні питань зі складу окружних та дільничних виборчих комісій, а також вирішення питання перехресних компетенцій у процесі вирішення виборчих суперечок", - заявили Ештон і Фюле.

Вони вкотре заявили, що наслідки судових процесів, проведених не відповідно до міжнародних стандартів, перешкодили представникам опозиції брати участь у виборах.

Раніше повідомлялось, що Україна демонструє регрес у демократії, а підготовка до парламентських виборів викликає занепокоєння. Про це сказав глава делегації спостерігачів від ПАРЄ Андреас Ґросс.

За його словами, ситуація з медіа в Україні катастрофічна, вона символізує, що держава рухається у неправильному напрямку.

"Сьогодні я бачу чимало схожостей із ситуацією часів Кучми, зокрема в питанні утисків свободи слова. Після революції багато хто вважав, що свободу слова неможливо обмежити, та нині вона фактично зруйнована", - зазначив глава делегації.

"Найбільше вражають численні факти купівлі новин у ЗМІ, надто на телебаченні. Усі великі приватні канали, за винятком ТВі (який стрімко втрачає свою аудиторію через відрізання доступу до нього глядачів), належать олігархам, що визначають рівень демократії в медіа. У вас немає жодного плюралізму в теле- і радіопросторі. Це підриває основи професійної журналістики і є, власне, її кінцем", - зазначив Ґросс.

Зазначимо, громадяни України з наближенням парламентських виборів мають щораз менший доступ до об'єктивної інформації про ситуацію в країні. Це відбувається через: 1) обмеження свободи слова власниками засобів масової інформації, 2) самоцензуру журналістів та 3) засилля замовних матеріалів. Таку думку висловив експерт польського аналітичного Центру східних досліджень (OSW, Варшава) Тадеуш Іваньський.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1047 | Додав: adminA | Теги: Україну, доступ, Євросоюз, кандидатів до ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]