Чт, 2024-03-28, 18:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:12
Foreign Policy. Андерс Аслунд. Тривога в Україні
Інші останні Іноземна преса про Україну
"За останні два з половиною роки ситуація в Україні змінилася, але не на краще", - пише Андерс Аслунд, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона, в своїй статті у Foreign Policy. 

28 жовтня парламентські вибори в Україні стануть або останнім кроком Віктора Януковича до консолідації влади, або останнім шансом його супротивників перервати правління його сім'ї, вважає автор статті.

Партія Януковича вже володіла парламентською більшістю, коли він прийшов до влади, і тому він зміг швидко сформувати уряд. Президенту вдалося поставити під контроль Конституційний суд, який повернув країну до конституції 1996 року, що наділяє главу держави більшою владою. Тим часом колишнього прем'єр-міністра і лідера опозиції Юлію Тимошенко засудили до семи років в'язниці, описує політичний розвиток України в останній час видання.

Однак лише самі репресії не врятують президента, якщо його підтримка з боку великого бізнесу надалі зменшуватиметься, вважає Андерс Аслунд. Спочатку в уряді Януковича домінували дев'ять великих корпорацій, але їхніх представників швидко поменшало. Прихильники клану Януковича контролюють всі правоохоронні органи, Центральний банк, Міністерство фінансів, тоді як бізнесмени скаржаться на утиски з боку сина президента, Олександра Януковича, повідомляє Foreign Policy.

Деякі  очевидно не задоволені таким становищем, включаючи першого заступника прем'єр-міністра Валерія Хорошковського, міністра економіки Петра Порошенка і заступника прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, стверджує автор статті. На дев'ятій Ялтинській щорічній зустрічі вони визнали поточні деякі проблеми в управлінні країною і закликали до тіснішої співпраці з Європою і більш швидких економічних реформ, зазначає присутній там експерт.

Минулої осені Україна підписала угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом. Але ЄС відмовився ратифікувати документи, поки Тимошенко залишається у в'язниці, зазначає Foreign Policy.

Янукович пригрозив повернутися убік Росії, якщо ЄС буде надавати йому холодний прийом, але його погрози позбавлені підстави, оскільки Володимир Путін практично ухиляється від зустрічей з ним, вважає Аслунд. Відчайдушно шукаючи друзів, Янукович тепер заграє з Китаєм. Китайці запропонували Україні кілька багатомільярдних контрактів, але досі жоден з них не дав плодів, пише видання.

Є безліч непідтверджених звинувачень на адресу наближених клану Януковича в тому, що вони отримують відкати від 40 до 70% за основними державними операціями. Великі сектори економіки закриті для всіх, крім жменьки українських бізнесменів, надто у виробництві сталі, видобутку газу, електроенергетиці, гірничодобувній та хімічній галузях промисловості, стверджує видання.

Янукович сподівається ще більше консолідувати свою владу, отримавши конституційну більшість в парламенті у дві третини місць, але це здається експертові малоймовірним. Його особиста популярність не перевищує 20%, а Партії регіонів - 25%, повідомляє Foreign Policy.

На думку Аслунда, перемога демократичної "помаранчевої" опозиції також не є можливою. Кілька опозиційних партій об'єдналися під керівництвом Арсенія Яценюка, але йому не вистачає харизми Тимошенко. Жоден бізнесмен не наважиться спонсорувати опозицію, деякі її лідери тепер у в'язниці, у неї обмежений доступ до ЗМІ, і влада заснувала кілька підставних партій, включаючи партію Ющенка, щоб збити з пантелику виборців, стверджує автор публікації.

Третій сценарій здається більш правдоподібним: повторення виборів 2002 року, коли партія влади розкололася на дев'ять олігархічних фракцій. Така ситуація не еквівалентна демократії, але може створити деякі заборони і противаги для теперішнього правління, припускає Foreign Policy.

Проблема Януковича полягає в тому, що він використовує лише батіг, відмовившись від пряників. Плоди його хижацького урядування поділяють тільки деякі з його найближчого оточення, родом з Донецька, пише автор статті. Він консолідував владу, однаково зламавши друзів і ворогів. Отже, в Україні може знову відродитися плюралістична система, припускає Аслунд.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: Foreign Policy. Андерс Аслунд. Трив | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]