Пт, 2024-04-19, 17:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:30
Яресько: економіка починає виходити з кризи, реформи тривають
Інші останні Економічні новини

Уряд України раніше очікує відновлення зростання економіки країни з 2016 року, оцінюючи, що нижня точка кризи вже пройдена, заявила міністр фінансів Наталія Яресько на VIII-му київському форумі з безпеки в п'ятницю, 29 квітня, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми поступово, але впевнено виходимо з етапу кризи", - сказала вона.

Глава Мінфіну зазначила, що основними пріоритетами є макростабілізація, вирішення питання боргу за рахунок його реструктуризації, залучення інвестицій і фундаментальне поліпшення бізнес-середовища.

Вона зазначила, що нова програма з МВФ дозволила вдвічі наростити резерви і стабілізувати курс гривні.

Водночас глава Мінфіну підкреслила, що розмір боргу залишається надмірним і уряд не має наміру просто перекласти цю проблему на майбутні покоління, а пропонує приватним кредиторам зменшити борг і відсотки по ньому.

"Переговори (з приватними кредиторами - ред.) йдуть дуже важко", - констатувала Яресько.

Однак вона вказала, що ці плани України підтримуються Міжнародним валютним фондом, США та іншими партнерами.

Говорячи про інвестиції, глава Мінфіну поставила завдання почати їх залучати вже з другої половини 2015 року.

Вона додала, що до вересня планується також представити проект радикальної реформи податків, спрямований на розширення податкової бази, вихід економіки з тіні, більше навантаження на багатих і ліквідацію податкових ям та контрабанди.

Міністр уточнила, що з 1 жовтня планується також змінити рентну політику в країні.

Україна з початку року витратила близько 2,4 млрд дол. на обслуговування державного боргу, сказала Яресько, пише УНІАН.

"З 1 січня ми витратили 2,4 млрд дол. на обслуговування держборгу з 3,1 млрд дол., які ми отримали в якості фінансової допомоги", - сказала міністр.

Вона зазначила, що зараз на обслуговування боргів йде не менш ніж 5% бюджету.

"Цей борг тисне на економіку і на можливість фінансувати інші витрати - на медицину, освіту, соціальну сферу", - зазначила Яресько.

Яресько сподівається, що уряду України не доведеться скористатися правом на введення мораторію на виплату боргів і планує досягти домовленості з приватними кредиторами щодо реструктуризації боргу в ході прямих переговорів, запланованих на найближчий час.

"Я не хочу прогнозувати, будемо чи не будемо використовувати мораторій. Треба було дати можливість уряду отримати цей важіль, - сказала Яресько. - Але я сподіваюся на те, що ми дійдемо до прямих переговорів скоро, і таким чином ми конструктивно і сумлінно досягнемо домовленостей".

Яресько зазначила, що зараз питання впровадження чи не впровадження мораторію на виплату боргу - це "шум".

"Це шум ні про що. Нам потрібен був важіль. Це обговорено з МВФ. Уряд діє в тісному контакті з МВФ, - сказала Яресько. - У мене немає бажання не платити борги. У мене перший пріоритет якраз домовитися".

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначав, що Україна в рамках виконання своїх боргових зобов'язань до кінця 2015 року витратить на обслуговування держборгу близько 90 млрд грн. При цьому, за його словами, загальний обсяг боргових платежів за зовнішніми та внутрішніми боргами в найближчі 4 роки сягне близько 47 млрд дол.

Загальний обсяг держборгу на поточний момент становить порядку 70 млрд дол., причому основна його частина - близько 40 млрд дол. - була сформована за часів президентства Віктора Януковича.

Раніше повідомлялося, що Світовий банк погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році до 7,5% з 2,3%, за оцінкою січня цього року, і оцінює падіння ВВП країни в 2014 році в 6,8%.

Ступінь агресії РФ прямо відбивається на стабільності економіки та банківської системи, - Яресько

Ступінь російської агресії, яка вилилася у війну на Донбасі і анексію Криму, прямо відбивається на стабільності економіки та банківської системи, і тому прогнозувати економічну ситуацію в Україні без урахування цього чинника - неможливо, сказала в ході роботи 8-го Форуму з питань безпеки міністр фінансів Україна Наталія Яресько.

"Ступінь російської агресії прямо відбивається на економічній ситуації. Щось прогнозувати вкрай складно. МВФ - навіть МВФ тричі вже переглядав свої прогнози по Україні. Зверніть увагу: торішня програма МВФ - вони не могли навіть припустити розвиток ситуації. У підсумку довелося переглядати всю програму (з урахуванням ситуації на сході - ред.)", - зазначила Яресько.

Однак критичною в цій ситуації залишається єдність усіх гілок влади.

"Зрозуміло, що нам потрібна критика, але вона повинна бути конструктивна і правильна. Мене можна звільнити хоч завтра, але новій людині знадобиться час, щоб увійти в курс справи. І тому єдність (влади - ред.) сьогодні вкрай важлива", - сказала міністр.

Як повідомлялося, падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в першому кварталі 2015 року у порівнянні з першим кварталом 2014 року (у постійних цінах 2010 року) склало 17,6% За інформацією Держстату, в порівнянні з попереднім, четвертим кварталом 2014 року, з урахуванням сезонного фактора, ВВП країни в першому кварталі знизився на 6,5%.

Кабінет міністрів України розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році і допускає за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% при інфляції в 42,8%. При цьому падіння експорту при песимістичному сценарії складе 16,6% (54,5 млрд дол.) в 2015 році, імпорту - 22% (55 млрд дол.). За оптимістичними оцінками, обсяг експорту в цьому році порівняно з 2014 роком впаде на 7% - до 60 млрд дол., імпорту - на 10,7% - до 63 млрд дол.

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд підтвердив раніше опублікований прогноз падіння економіки України за підсумками 2015 року на рівні 5,5 %.

Реформа банківського сектора дозволить повернути довіру до гривні і фінансових установ країни

Перебудова і реформа банківського сектора, що припускає зокрема скорочення кількості банків, дозволить відновити стабільність у системі і повернути довіру громадян до гривні і банків як таких, сказала Яресько.

"Коли завершиться відновлення банківської системи, у нас буде конкуренція в банківській системі. Буде не 180 банків, як було, а 100 або 120 - я не знаю, де воно (скорочення - ред.) закінчиться. Але конкуренція дозволить повернути довіру до банків, які залишаться", - сказала Яресько.

За її словами, зараз Мінфін веде глибоку діагностику банків.

"Поки ми проводимо велику діагностику. Зараз йде процедура перевірки та діагностики. І таким чином ми відновимо довіру і до гривні, і до банківської системи", - сказала Яресько.

Як повідомлялося, раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва в одному з телеінтерв'ю повідомляла, що очищення банківської системи від неплатоспроможних банків перебуває на фінішній прямій і незабаром в нашій країні залишиться здорова і сильна банківська система. За її словами, банки, які залишилися, пройшли стрес-тести, внесли капітал і повністю показали прозорість свого акціонерного капіталу.

Зазначимо, в 2014 році Національний банк визнав неплатоспроможними 33 банки, а з початку 2015 року цей список поповнився ще 11 фінустановами. Виведення банків з ринку і виплати їх вкладникам здійснює Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Яресько: уряд проіндексує пенсії до 1 грудня за умови сприятливої економічної ситуації

Уряд готовий проіндексувати пенсії українцям до 1 грудня поточного року за умови сприятливої економічної ситуації, сказала Наталія Яресько.

"Ми будемо індексувати пенсії не пізніше 1 грудня, якщо ситуація дозволить", - сказала міністр.

Вона також підкреслила, що на поточний момент в пенсійній системі є дві проблеми - дефіцит Пенсійного фонду і низькі пенсії.

"Дефіцит Пенсійного фонду - це проблема для всіх країн. Всі з цим борються. Інша справа, що ключове питання - низькі пенсії в Україні. І ми з цим теж намагаємося боротися, у тому числі шляхом проведення пенсійної реформи", - підкреслила Яресько.

Як повідомлялося, Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду України на 2015 рік з дефіцитом в 19 млрд грн. У травні Кабінет міністрів скоротив дефіцит Пенсійного фонду на 3,9 млрд грн - до 15,1 млрд грн. Доходи Пенсійного фонду скорочені на 23,2 млн грн - до 236 ,1 млрд грн за рахунок скорочення дотацій з державного бюджету. Витрати також скорочені - на 3,9 млрд грн, до 249, 5 млрд грн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 896 | Додав: adminA | Теги: яресько, економіка, реформи, виходити з кризи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]