Сб, 2024-04-20, 15:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
Юдеї святкують Новий рік - до Умані з'їхалася рекордна кількість хасидів
Інші останні Новини з регіонів України

На святкування єврейського Нового року Рош га-Шана до Умані з'їхалися близько 40 тисяч хасидів. Про це повідомляє 24 канал.

"Загалом в Умані зібралося близько 40 тисяч хасидів – це рекорд для міста", - йдеться у повідомленні.

У місті, де похований духовний наставник хасидів рабі Нахман, тисячі паломників розпочали святкування Нового року. Паломники вірять, що зустріч Рош ха-Шани на могилі цадика Нахмана приносить щастя на весь рік.

З 2 по 4 жовтня юдеї святкують Рош га-Шану – єврейський Новий рік. Точний переклад "Рош га-Шана" – початок року, тому це свято називають ще "Головою року".

Згідно з переказами, саме цього дня, на шостий день творіння, Господь створив і першу людину – Адама. На Рош га-Шана проголошується царство Бога над усім живим. Юдеї вірять, що щороку в ці священні дні Всевишній чинить суд над людством, визначаючи, що повинно статися з кожним у прийдешньому році: кому – розбагатіти, кому – збанкрутувати, кому взяти шлюб, а кому й померти. Це час духовного звіту за минулий рік і зобов’язання змінитися на краще в майбутньому.

Одним із головних атрибутів цього свята є шофар – порожнистий баранячий ріг, трубні звуки якого стійко асоціюються з Рош га-Шаною.

На святковому столі юдеїв у ці дні можна побачити солодощі, мед (аби рік був "солодким"), риб’ячу або баранячу голову (щоб бути "на чолі", а не у хвості), моркву кружальцями – за формою і за кольором вона нагадуватиме золоті монетки, багатство; овочі й фрукти – на знак надії на щедрий урожай.

Особливо урочисто відзначають це свято хасиди, які щороку масово приїздять з усього світу до Умані на могилу цадика Нахмана – засновника брацлавського (бреславського) хасидизму. З Рош га-Шани починаються 10 днів молитов і покаяння, які ще називаються "страшними й великими", а закінчуються вони найголовнішим і найурочистішим юдейським святом Йом-Кіпуром ("Судним днем").

Передбачалося, що на святкування юдейського нового року Рош-га-Шана в Умань Черкаської області приїдуть понад 30 тисяч паломників з 20 країн світу. З них найбільше, до 80 відсотків, - громадяни Держави Ізраїль та США.

Нагадаємо, 2015 року в Умані у святкуванні юдейського нового року Рош-га-Шана взяла участь рекордна кількість прочан-хасидів – близько 30 тис. осіб, з них 64 жінки та 3161 дитина. Прочани приїхали з 21 країни.

Довідка

В Умані на єврейському кладовищі похований рабі Нахман із Брацлава (1772-1810) - засновник брацлавського (бресловського) хасидизму. Могила цадика - одна з найшанованіших святинь хасидів, місце щорічних масових паломництв. Цьогоріч Рош-га-Шану відзначатимуть 2–4 жовтня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 776 | Додав: adminA | Теги: умань, юдеї, Новий рік, рекордна кількість хасидів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]