Сб, 2024-04-20, 08:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:29
Комітет кредиторів України "засекретився"- Мінфін б'є на сполох
Інші останні Економічні новини

Мінфін стурбований відсутністю в Комітету кредиторів, який представляє власників зовнішніх боргових зобов'язань України, готовності брати участь у переговорах. Про це повідомляється на сайті відомства.

Міністерство, зокрема, зазначає, що власники облігацій не можуть бути зацікавлені в іншому розвитку подій, окрім як у прозорих, відповідальних і добросовісних переговорах.

"Мінфін одразу після презентації цілей боргової операції України 13 березня 2015 року закликав власників боргових зобов'язань сформувати комітет кредиторів, щоб у дусі співпраці розпочати процес переговорів відповідно до принципів Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance - IIF). Незважаючи на численні заклики з боку міністерства, комітет відмовляється розкрити свій склад, що є досить незвичайним відхиленням від стандартної практики в подібних ситуаціях і різко відрізняється від принципів IIF щодо прозорості та розкриття інформації", - пояснили у відомстві.

Що стосується відповідальності, Мінфін зазначив, що його глава Наталія Яресько одразу після проведення зазначеної презентації побувала у США та Великій Британії з метою зустрічі з найбільшими власниками боргових зобов'язань. Окрім цього, були численні зустрічі між радниками міністра та радниками комітету кредиторів. Водночас, коли минулого тижня Яресько запропонувала одному з відомих членів комітету зробити переговори більш сфокусованими, то отримала відповідь про його недоступність для спілкування.

Третім, на чому наполягає міністерство, є сумлінність.

"Незважаючи на те, що Україна та МВФ не раз говорили, що в результаті боргової операції мають бути досягнуті всі три її цілі (ліквідність, стійкість і платоспроможність), комітет у своїх публічних заявах зосереджується тільки на аспекті ліквідності і відмовляється визнати необхідність досягнення мети стійкості боргу.

Міністерство також стурбоване тим, що замість того, щоб взаємодіяти безпосередньо в процесі конструктивних переговорів, комітет надає перевагу неконструктивному спілкуванню через ЗМІ.

У повідомленні наголошується, що Україна та власники її боргових зобов'язань мають домовитися про досягнення цілей прийнятного рівня боргового навантаження та обслуговування боргу, що окреслено в програмі МВФ, до червня.

"Міністерство фінансів, як і раніше, переконане, що угоди може бути досягнуто, і що в інтересах усіх сторін - забезпечити фінансову стабільність та боргову стійкість країни. Міністерство прагне до прозорості, відповідальності та сумлінності переговорів і чекає, що комітет кредиторів поводитиметься так само", - резюмували в Мінфіні.

Нагадаємо, 12 травня Комітет кредиторів України заявив, що розчарований відсутністю прогресу в переговорах. Інвестори нібито не бачать "реальної роботи за пропозиціями про реструктуризацію" з боку уряду України чи його радників.

Міністр фінансів Наталія Яресько наголошує, що червень - критичний місяць для домовленості із зовнішніми кредиторами - і це вкрай важливо для отримання другого траншу МВФ. І хоча Україна має достатньо ресурсів для обслуговування поточних зобов'язань, реструктуризація необхідна для забезпечення довгострокової боргової стабільності країни.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: Мінфін, комітет кредиторів України засекрет, на сполох | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]