Пт, 2024-04-19, 00:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:34
Марсохід Curiosity з'ясував, чим Марс схожий на Гаваї
Інші останні Новини світу науки і технологій
Хімічна лабораторія на борту американського марсохода Curiosity проаналізувала мінеральний склад марсіанського ґрунту і з'ясувала, що ґрунт Червоної планети схожий за складом з вулканічним туфом на Гаваях, заявили астрогеологи на прес-конференції в Лабораторії реактивного руху NASA, пише NEWSru.com.

CheMin - прилад, яким оснащений марсохід, - став першим рентгенівським кристалографом, що проаналізував зразок ґрунту, взятий не на Землі. За словами учасника наукової програми геолога Девіда Біша з Університету штату Індіана в місті Блумінгтон, велика частина Марса покрита пилом, і у науковців було неповне розуміння його мінералогії.

Тепер же стало відомо, що марсіанський ґрунт подібний до земного базальтового і приблизно на половину складається з дрібних кристалів вулканічних порід, вагома частка яких - польовий шпат, олівін і піроксени. Ці породи вельми поширені на Землі в околицях вулканів і гірських хребтів. Інша половина ґрунту складається з аморфної матерії, хімічний склад і структура якої поки що не вивчені.

Біш зазначив, що консистенція ґрунту і її мінералогічний склад дозволяють припустити, що колись давно на Марсі була вода. Тепер не тільки поверхня давніх скель свідчить про потоки води, які колись протікали по них, а й склад ґрунту планети свідчить на користь теорії про те, що в минулому там був вологий клімат, який згодом перейшов у стадію "посухи".

Аналіз і порівняння складів марсіанського ґрунту і скель украй важливий для розуміння геологічного розвитку планети. У кожному мінералі записані умови, в яких він сформувався. У той час як хімічний склад одних скель дає вельми неоднозначну інформацію, як у прикладі з підручника - алмаз і графіт мають один і той самий хімічний склад, але разюче різні структури і властивості.

Перша проба ґрунту для приладу CheMin обсягом з пігулку аспірину була отримана після третьої з серії "розминок"-спроб зібрати пісок ґрунтозабірним пристроєм на маніпуляторі марсоходу. Під час попередніх спроб марсохід за допомогою порцій ґрунту очистив поверхні каналів, по яких зразки переправляються всередину марсохода, від можливих земних забруднень.

На думку Дуга Мінга з Космічного центру NASA імені Джонсона в Х'юстоні (США), ґрунт в цій точці Марса є скупченням зерен пилу, "зібраних" з усією поверхні Червоної планети. На це вказує масштаб пилових бур на Марсі, які нерідко покривають собою майже всю поверхню планети. Науковці планують перевірити цю гіпотезу, вивчивши дані CheMin для глибинних зразків порід, які марсохід витягне зі схилів гори Шарп у найближчому майбутньому.

На даний момент Curiosity знаходиться у скупченнях піску і марсіанського ґрунту, які науковці NASA охрестили "скельним гніздом". За словами провідного наукового співробітника проекту Curiosity Джона Гротцінгера з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені, марсохід затримається в "скельному гнізді" ще на тиждень, коли вчені перевірять роботу іншого інструмента марсохода - спектрометра SAM, а також передасть на Землю докладні дані, отримані CheMin.

Марсохід Curiosity здійснив успішну посадку на поверхню Марса в районі кратера Гейла 6 серпня нинішнього року. Його вартість - 2,5 мільярда доларів, вага - близько тонни: це найбільший роботизований апарат за всю історію дослідження Марса. Ключовим завданням марсохода є виявлення на планеті слідів води і відповідь на питання, чи існували колись на Марсі життєві форми. На це і будуть спрямовані перші дослідження, заплановані на найближчі два роки.

Зазначимо, що марсохід Curiosity прибув на Червону планету 6 серпня. Нещодавно він надіслав на Землю знімок відбитку підошви. А раніше він "знаходив" там марсіанську чорницю, піраміду і предмет, разюче схожий на черевик.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1235 | Додав: adminA | Теги: марсохід Curiosity, Марс схожий на Гаваї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]