Чт, 2024-03-28, 22:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:21
Мінсоцполітики - домогосподарства зможуть використати заощаджену за місяць субсидію в іншому місяці
Інші останні Економічні новини

  Домогосподарства зможуть використати заощаджену за місяць частину субсидії для оплати комунальних послуг в іншому місяці, але в межах одного опалювального періоду, повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

"Зекономлені сім`ями на субсидіях кошти залишатимуться на рахунках людей тільки в межах одного опалювального періоду. Якщо сім`я використовує менше газу, ніж встановлено соціальним нормативом, зекономлені кошти буде оформлено в рахунок майбутніх платежів, зокрема й обов`язкової плати за комунальні послуги. Наприклад, якщо сім`я в листопаді використала на 100 кубів газу менше, ніж встановлено нормою, то цей обсяг газу вона може спожити в холодні місяці, наприклад, у січні", - йдеться в повідомленні.

Крім того, уряд взявся до розгляду питання про монетизацію залишків невикористаних субсидій після завершення наступного опалювального сезону. "Щоб зекономлена сума житлової субсидії перераховувалася споживачам, які вели енергоефективне домогосподарство, у вигляді грошової премії за енергоефективність", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба нагадала, що соціальні нормативи споживання послуг, на які надається субсидія, в минулому опалювальному періоді 2015-2016 рр. не відповідали реальному споживанню послуг. Через завищені нормативи на рахунку одержувачів субсидій утворилася сума невикористаних коштів у розмірі понад 10 млрд грн. Пізніше уряд у кілька етапів знизив соціальний норматив на обігрів приміщення, який сьогодні становить 5,5 куб. м газу на квадратний метр опалювальної площі.

На рахунках домогосподарств залишили лише суму, яка дорівнює вартості 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, а всі решта кошти, які нагромадилися на рахунках домогосподарств, буде повернуто в державний бюджет.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на тлі встановлення з 1 травня єдиної ціни на природний газ для населення в 6 879 грн/тис. куб. м підвищила з 1 липня тарифи на централізоване теплопостачання та гарячу воду в Україні в середньому на 75-90%.

З 1 вересня також піднялися тарифи на електричну енергію.

Водночас в уряді збільшили бюджет на виплату субсидій для вразливих верств населення. За оцінками Мінсоцполітики, з початком опалювального сезону 2016-2017 років субсидії в Україні будуть отримувати близько 9 млн сімей.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, завдяки системі субсидій питання про несплату комунальних послуг, а отже, і вилучення житла, взагалі не стоятиме. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 693 | Додав: adminA | Теги: інший місяць, заощаджена субсидія, домогосподарства, мінсоцполітики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]