Чт, 2024-03-28, 15:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
Міжнародна конференція, присвячена Малевичу, вперше проводиться у Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

  Уперше в Україні проводиться міжнародна конференція, присвячена Казимиру Малевичу.

Про це повідомила на брифінгу Тетяна Філевська - дослідниця творчості Малевича, упорядниця книжки "Казимир Малевич. Київський період 1928-1930", повідомляє Укрінформ.

"У Києві сьогодні ввечері відкривається міжнародна конференція "Казимир Малевич: київський аспект". Вона є надзвичайно важливою для Києва і світу, тому що за минулий рік Київ повернув собі Малевича. А сьогодні світ отримає українського Малевича. Менше року тому знайшлися не відомі досі тексти, пов'язані з викладанням Малевича в Київському художньому інституті, з'явилася книга, яку видали видавництво "Родовід" спільно з Києво-Могилянською бізнес-школою, присвячена найменш відомому досі його київському періоду. І вже сьогодні до Києва з'їхалися 25 дослідників творчості Малевича для того, щоб відкрити київські таємниці", - наголосила Філевська.

Вона додала: конференцій, присвячених Малевичу, у світі щороку відбувається багато, але у Києві така подія пройде вперше.

Філевська також уточнила, що конференція триватиме три дні (6-9 жовтня) в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури (вул. Вознесенський узвіз, 20). 9 жовтня в "Освітній станції 31В1" (вул.Пушкінська, 31В) буде заключна лекція нідерландського гостя Віллема Яна Рендерза.

Крім конференції буде публічна програма, що включатиме виставку архівних матеріалів. На ній уперше демонструватимуться архіви з Національного художнього музею та матеріали з родинного архіву Кропивницьких, пов'язані з Малевичем.

Як зазначив дослідник українського авангарду професор Дмитро Горбачов, дуже важливо, щоб ми усвідомили нарешті причетність Києва й України до світових процесів.

"Імідж України через більшовиків був понижений, вважалося, що це глибока периферія. Тепер Київ зусиллями Малевича, зокрема, прописується в світових координатах і навіть з'явилося міжнародне і світове українознавство. Зокрема, одним з найвидатніших і найдавніших українознавців світу є Жан-Клод Маркаде", - сказав Горбачов.

Сам заслужений директор Національного центру наукових досліджень (Франція) Маркаде наголосив на важливості видання, що містить нові документи періоду роботи Малевича в Києві наприкінці 20-х років, які засвідчують його "реукраїнізацію".

"Це дуже важлива книга. Важливо, що нові документи надруковані в оригіналі, також російські тексти подані в перекладі українською. Це для науки дуже важливий момент - можуть бути нові дослідження на основі цієї нової публікації", - сказав мистецтвознавець.

Горбачов додав, що в світі існує тенденція стирання українського контексту в так званому російському авангарді.

"Українська школа", до якої належали, зокрема, Малевич, Єрмілов, Екстер, Архипенко, була дуже сильною всередині цього російського авангарду, вона протиставляла себе "московській школі" і "петербурзькій школі". І я підкреслюю це в усіх своїх працях. Я з цією тенденцією борюся", - наголосив дослідник.

У свою чергу Ева Фігель - директор Польського інституту в Києві, радник-посланник Посольства Республіки Польща в Україні - висловила сподівання, що конференція допоможе дізнатися більше про Малевича як про митця світового рівня.

"Можливо, це важливо для ідеї створення Інституту Малевича у Києві. Цей інститут набагато більше допоміг би молодим митцям, це також відкрило б українських митців для світу", - підкреслила вона.

Нагадаємо, в січні в Києві знайшли невідомі тексти Малевича, які зберігалися в домашньому архіві його асистента, художника Мар'яна Кропивницького, який стенографував виступ митця в українській столиці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: міжнародна конференція, малевич, Київ, Вперше | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]