Чт, 2024-03-28, 14:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:09
Насуває великий переділ: олігархам дають зрозуміти - хто в домі хазяїн
Інші останні Економічні новини
Наближеним до влади олігархам намагаються прозоро натякнути про зміну в розкладі сил у країні. Під пильну увагу податківців потрапили підприємства "СКМ Фінанс" Ріната Ахметова, а також "Стирол" і сіверськодонецький "Азот" Дмитра Фірташа, пише ZN.UA.

Ще навесні стало зрозуміло, що теза "податки платять всі" почала набувати все більш конкретного змісту. Наприклад, почали просочуватися повідомлення про те, що вимогу заповнити недоплату за податковими рахунками слідом за "бютівцем" Костянтином Жеваго висувають вже й ближчим до чинної влади бізнесменам.

У їхньому колі опинилися низка інших впливових і не дуже "регіоналів", та навіть Дмитро Фірташ, про конфлікт якого з головним податківцем стало відомо наприкінці березня. Ба більше, ходили чутки, що серед тих, хто отримав претензії, виявилися і деякі компанії Ріната Ахметова.

Зокрема, як пишуть "Комментарии", наприкінці літа почалася судова тяганина між компанією "СКМ Фінанс" Ріната Ахметова і Державною податковою інспекцією Ворошиловського району Донецька. Приводом для з'ясування стосунків став наказ "Про організацію та проведення документальної позапланової невиїзної перевірки "СКМ Фінанс" від 7 серпня №475.

Як випливає з матеріалів справи, об’єктом інтересу податківців стала декларація компанії з податку на прибуток за перше півріччя 2012 року. В результаті перевірки представники податкової служби склали акт і зазначили в ньому, що компанія завищила від’ємне значення фінансового результату від операцій з цінними паперами та іншими корпоративними правами на загальну суму 2,136 млрд грн.

Компанія звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з проханням скасувати наказ податкової про проведення перевірки як такий, що суперечить законодавству, а висновок інспекторів визнати протиправним. Але 25 жовтня суд першої інстанції видав постанову, що підтверджує законність дій податкової служби.

За схожим сценарієм могли розгортатися події і на горлівському "Стиролі", який входить в орбіту впливу Дмитра Фірташа. 1 червня з’явився наказ №146 Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи із великими платниками податків у Донецьку "Про проведення документальної планової виїзної перевірки".

На його підставі з 14 червня почалася перевірка "Стиролу" тривалістю 30 робочих днів, що стосується дотримання податкового, валютного та іншого законодавства. А навздогін та сама податкова видала ще один наказ про залучення до перевірки працівників податкової міліції, що розслідують якусь відкриту оперативно-розшукову справу. Однак їх на підприємство просто не пустили. Співробітники податкової у відповідь ухвалили рішення про адміністративний арешт майна ПАТ "Концерн "Стирол".

Утім, підопічним Дмитра Фірташа вдалося відстояти свою правоту в першій інстанції. У рішенні від 18 вересня Донецький окружний адміністративний суд України погодився з доводами позивача про те, що залучення співробітників податкової міліції ніяк не пов’язане з плановою перевіркою "Стиролу", а тому є протиправним.

На початку літа податківці створили проблеми ще одному підприємству олігарха — сіверськодонецькому "Азоту". 31 травня Спецподаткова для роботи з великими платниками в Луганську після перевірки сіверськодонецького хімзаводу видала акт, що містить висновок про завищення від’ємного значення фінрезультату до оподаткування на 791,9 млн грн. І слідом за цим направила "Азоту" податкове повідомлення-рішення. Чимала частка неврахованих, за версією правоохоронців, доходів сформувалася в результаті віднесення до витрат видатків на продаж продукції пов’язаним особам.

У відповідь "Азот" звернувся до Луганського окружного адміністративного суду і зажадав скасувати це рішення. Але постановою від 12 вересня суд призначив експертизу. Її завдання – визначити правильність розрахунків податківців і відповісти на запитання: чи підтверджений документально висновок податкової про те, що ПрАТ "Сіверськодонецьке об’єднання "Азот", компанія NF TRADING AG і ТОВ "Остхем Україна" є пов’язаними особами. Адже представники податкової служби стверджували, що реалізація добрив на адресу споріднених структур відбувається за ціною, на 20% менше, ніж зазвичай. Втім, рішення Луганського відділення Донецького НДІ судових експертиз навряд чи буде швидким: справа налічує 111 томів.

Видання резюмує, що, з одного боку, стає дедалі очевиднішим, що в бюджеті просто бракує коштів, а в такий скрутний час державній машині не до персоналій. З другого – не так факт перевірки податкової, як подальші рішення судів можуть свідчити про те, що олігархам прозоро намагаються натякнути про зміну в розкладі сил на бізнес-олімпі.

Фірташ став власником концерну "Стирол" у вересні 2012 року. Тоді Group DF, що належить бізнесменові, повідомила про входження в холдинг підприємства, вартість якого експерти оцінювали в 650-750 млн дол. Засновник "Стиролу" Микола Янковський продав контрольний пакет акцій компанії, але залишився її співвласником. Продати актив його змусило погіршення фінансових показників.

Наприкінці березня журнал "Фокус" вписав Фірташа та Ахметова у список найбагатших українців. Так, на першому місці традиційно розмістився власник групи СКМ, нардеп-"регіонал" Ринат Ахметов, який обійшов своїх найближчих конкурентів більш ніж учетверо. За минулий рік статки Ахметова збільшилася на 3 мільярди доларів і сягнули майже 18,7 млрд.

Замикає першу п'ятірку власник Group DF Дмитро Фірташ, який за минулий рік подвоїв свої статки, які на сьогодні оцінюються в 2,8 млрд дол.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1006 | Додав: adminA | Теги: домі хазяїн, олігархам, Насуває великий переділ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]