Ср, 2024-04-24, 04:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:31
Оподаткування військовим збором операцій купівлі-продажу валюти фізособами Рада скасувала
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору" (№2436). Як передає УНІАН, за це рішення проголосували 249 із 324 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

У пояснювальній записці зазначається, що включення операцій з валютними цінностями в об'єкт військового збору зробило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою. До операцій з валютними цінностями включаються також операції з переходом права власності на національну валюту.

"Тому, відповідно до такого підходу, доходом фізичної особи вважаються як операції з купівлі іноземної валюти (у сумі придбаної валюти), так і операції з продажу валюти. З економічного погляду, в операціях з валютними цінностями відбувається еквівалентний обмін однієї цінності на іншу. Джерело доходу фізичної особи в даному випадку відсутнє. Водночас чинна редакція Податкового кодексу визнає всю вартість еквівалентного обміну як об'єкт для військового збору. Така ситуація неприпустима", - йдеться в записці і наголошується, що введення додаткових перешкод з обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (крім внеску до Пенсійного фонду) призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України: значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку.

При цьому бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду; гальмується ринок банківських послуг з платіжними документами; зменшується пропозиція готівкової і безготівкової іноземної валюти; штучно завищується вартість валюти для фізичних осіб.

Як повідомлялось, відповідно до Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України й деяких інших законодавчих актів України" від 02.03.2015 р., із 13 березня доходи від операцій із валютними цінностями (крім цінних паперів), пов`язаними з переходом права власності на такі валютні цінності, обкладаються військовим збором за ставкою 1,5%.

Військовий збір було введено в Україні як додаткове джерело фінансування й підтримки армії, яка виконує завдання в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. Ставка збору становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: оподаткування військовим збором, Рада скасувала, купівлі-продажу валюти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]