Чт, 2024-03-28, 14:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:33
Підрахували, чого коштує кандидатам і партіям голос кожного виборця
Інші останні Політичні новини
Із наближенням дня парламентських виборів дедалі більшої гостроти набуває проблема прямого підкупу виборців, повідомив голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Із наближенням до виборів активізується й агітаційна робота, зокрема і з роздачею пайків, а також іншими видами непрямого підкупу", - сказав Черненко на прес-конференції у вівторок.

Водночас, згідно з чинним законодавством, у разі встановлення фактів непрямого підкупу закон не передбачає можливості зняття з реєстрації кандидата або партії. Однак прямий підкуп є кримінальним злочином. Проте для того, щоб встановити його, необхідні певні слідчі дії.

Черненко зазначив, що Центральна виборча комісія не має ні можливостей, ні повноважень для проведення таких розслідувань, тому Центрвиборчком направляє скарги, які до них надходять, для реагування до правоохоронних органів.

За даними КВУ, як прямий підкуп кандидати і партії пропонують від 50 до 500 грн.

КВУ розпочав просвітницьку кампанію "Підкупу – СТОП!", у рамках якої поширює плакати та проводить роз'яснювальну роботу із закликом до виборців не піддаватися на підкуп.

Парламентські вибори в Україні мають відбутися 28 жовтня 2012 року. Згідно з новим законом, 50% депутатів буде обрано за партійними списками, решту - у мажоритарних округах.

КВУ: постанова ЦВК призвела до фальсифікацій при формуванні комісій

Головною проблемою вересня стало проведення жеребкування та формування дільничних виборчих комісій. Про це сказав Олександр Черненко, представляючи моніторинг виборчої кампанії у вересні.

"Багато впливових політичних партій взагалі не змогли потрапити до окружних виборчих комісій. Буквально за п'ять днів Центральна виборча комісія змінює порядок жеребкування. Зміна ЦВК порядку проведення жеребкування призвела до позбавлення окремих суб'єктів виборчого процесу представництва у складі ДВК, призначення до складу ДВК значної кількості осіб, які не мають належної підготовки до проведення виборів. Нечіткість окремих положень порядку стала однією з причин конфліктів при проведенні жеребкування", - сказав Черненко.

Він зауважив, що 25% ДВК не почали працювати вчасно.

"Відбуваються постійні масові ротації членів ДВК. Жеребкування дуже часто проводилося в хаосі і з порушеннями. Всі комісії мали бути створені до 26 вересня, але багато були створені пізніше", - додав він.

За даними КВУ, хиби постанови ЦВК №895 та прогалини закону про вибори народних депутатів стали основною причиною непрозорості та фальсифікацій жеребкування в окремих виборчих округах, а також потрапляння до складу ДВК представників маловпливових партій.

Також КВУ повідомляє, що ними були зафіксовані випадки проведення жеребкування у спосіб, який дозволяв обрати заздалегідь визначені кандидатури.

Раніше повідомлялось, що вартість голосу на нинішніх парламентських виборах - від 50 до 300 гривень. Це сума для невеликих населених пунктів - у столиці платитимуть більше. Про це заявили в Комітеті виборців України.

ЦВК винесла попередження голові наглядової ради мережі "Фуршет" за непрямий підкуп виборців.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: голос кожного виборця, Підрахували | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]