Чт, 2024-04-18, 21:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
Підсумки: як кандидати брехали і скільки їм це коштувало
Інші останні Політичні новини
Вибори вже через пару днів. У суботу, 27 жовтня, починається "доба тиші": кандидатам не можна буде ні агітувати, ні, по-хорошому, взагалі вимовляти назву своєї партії. Тобто, вже можна ставити жирну крапку в тримісячному марафоні обіцянок. Тим часом, відзначимо кілька прикметних моментів нинішньої кампанії, чим вона запам'ятається найбільше, пише сайт http://toys.com.ua.

Голосує виборець Гречка

Звичайно, роздача передвиборчих "бонусів" - проднаборів, квитків у кіно і цирк, 200-гривневих банкнот - не ноу-хау нинішніх виборів. Але саме цю кампанію експерти визнали "рекордсменом" за прямою і непрямою скупкою голосів. Окремі виборці примудрилися отримати по 1000 гривень і більше - дивлячись, скільки мажоритарників "працювали" на їхніх округах. До речі, варто розуміти, що це порушення не тільки з боку кандидата.

"Підкуп голосів - кримінальний злочин, у ньому є співучасники: політик гроші дає, а виборець їх бере, - нагадав голова Комітету виборців України Олександр Черненко. - За допомогою грошей мажоритарники мобілізують людей, які спочатку не хотіли йти на вибори".

І все ж виборець порозумнішав - він вже не буде голосувати, "як скажуть". Відомі трюки для імітації волевиявлення: щоб зробити фото "правильного" бюлетеня (його можуть зажадати в обмін на "гонорар"), в графу навпроти кандидата замість "пташки" викладається обривок чорної нитки.

"Народ тримає дулю в кишені - він візьме все, що дадуть, і проголосує по совісті. Взагалі ж нас перегодували подачками і різними "соціальними благами", - вважає голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко. - Навіть якщо до кінця року ситуація в економіці залишиться на нинішньому рівні, для звичайного українця вона погіршиться - бо не стане політичною благодійністю".

Естрадний провал

Банківські рахунки поп-виконавців після виборів зазвичай поповнюються 50-350 тисячами доларів - залежно від рівня зірки і кількості концертів. Але цього разу вони залишилися ні з чим: партії, як і окремі кандидати, майже не розігрували "співочої" карти: на Майдані не проводилися масові концерти "під патронатом" і "на підтримку", та й великі міста залишилися майже без шоу.

На думку політологів, частина провини лежить на Юлії Тимошенко: саме вона перегодувала виборця музикою на минулих виборах.

"При цьому екс-прем'єр програла: продемонструвала, що використовувати концерти для агітації, - затія дорога і неефективна. Краще витратити ті ж сотні тисяч на купівлю гречки і роздати її виборцеві", - вважає голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

Втім, подекуди в регіонах принцип "вокал за голоси виборців" ще працює. В Умані, наприклад, виступить маестро італійської естради Тото Кутуньо (неофіційно - на користь одного з кандидатів).

"Ще одна зірка, правда, не співак, а актор - Ван Дамм - приїхав агітувати на Київщину. В цьому, власне, і є цьогорічна особливість - зірок використовують мажоритарні кандидати, привертаючи до себе увагу", - стверджує політексперт Володимир Цибулько.

VIPи у списках

Одна з головних фішок - внесення відомих прізвищ до виборчих списків. У Партії регіонів під другим номером - Таїсія Повалій, в УДАРу Віталія Кличка (окрім, власне, самого боксера - лідера партії) - письменниця Марія Матіос, в "Свободі" - актор Богдан Бенюк. Але безумовним рекордсменом за зірками стала "Україна - Вперед!", яка залучила до кампанії футболіста Андрія Шевченка, актора Остапа Ступку і навіть зірку-кардіохірурга Іллю Ємця.

"Але - сюрприз! - вплив цих особистостей на рейтинг виявився незначним. Люди, звичайно, люблять зірок, але не поспішають підтримувати відомі прізвища, оскільки у них немає досвіду в політиці", - упевнений політолог Цибулько.

На думку політологів, виборець віддасть голос не за прізвище-бренд у спортивній чи культурній сфері, а підтримає або політичну позицію партії, або її лідера.

"У випадку з "Україною – Вперед!" Шевченко був, швидше, фоновим зображенням для Королевської. Загалом же зірки ще не вичерпали своєї ролі, в Раді їм доведеться займатися активною громадською діяльністю, залучати людей з творчого середовища, активістів", - вважає Бондаренко.

Третій не зайвий

Від звичного всім політичного "розкладу" - партія опозиції проти влади - спробували відштовхнутися аж кілька сил. Очевидно, в надії повторити успіх Сергія Тігіпка на президентських виборах (він прийшов третім, "розігравши" карту власної опозиційності до провладних кандидатів і їхніх опонентів).

Цього разу "третю силу" представляли УДАР Віталія Кличка і "Україна - Вперед!" Наталії Королевської.

"Як показала кампанія, найкраще шансом скористався Віталій Кличко: саме його почали вважати символом змін, з ним пов'язують надії. Виборець перестав сприймати його лише як боксера і успішну людину," яка зробила себе сама", бачить у ньому перспективного політика, - вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. - Крім того, люди бачать, що його підтримують багато відомих політиків на Заході".

"На цих виборах виборець вперше почав вивчати політичну біографію кандидата або лідерів партії, значить, вибір, який він зробить, буде максимально свідомим", - вважає Володимир Цибулько.

Піар - чорний і не дуже

Справжніх проривів, порівнянних за масштабами з "педофільськими" скандалами 2010 року або ефектом "плівок Миколи Мельниченка", не було. "Пустували" по дрібницях, наприклад, поширювали фальшиві заяви. Ще запам'яталося зламання поштової скриньки відомого політтехнолога з "ескізами" майбутніх штабних воєн на самому початку кампанії (стратегію після цього довелося міняти).

"Мабуть, інформаційний резонанс отримало тільки створення фальшивого сайту УДАРу та заяви, які розмістили там від імені Віталія Кличка", - вважає Володимир Фесенко.

Зате на округах чорнуха лилася рікою. Війна компроматів, підроблених листівок, навіть оголошень з телефонним номером і фотографією кандидата на сайті знайомств - всі методи, так би мовити, перевірені роками. З повною силою маховик чорного піару розкрутився перед виборами - останній скандал, наприклад, пов'язаний з пропозицією опозиції "хабара" у 5 мільйонів доларів з боку блогерів.

"І все ж це привіт з дев'яностих, методи печерні і неефективні, - вважає політтехнолог Тарас Березовець. - Сьогодні виборець вже освічений, він витончений, добре розуміє прийоми кампанії і не купиться на такі речі".

Тимошенко "агітувала" з лікарні

Арешт Тимошенко, підтримка міжнародного співтовариства, перипетії її лікування спочатку у Качанівській колонії, після - в харківській лікарні, "злив" декількох відеозаписів і як апогей - звернення екс-прем'єра до нації в Об'єднаної опозиції зробили центральним елементом виборчої кампанії.

Родзинкою, за задумом, повинна була стати участь Юлії Тимошенко та Юрія Луценка у виборчому списку - з наступним їх вилученням Центрвиборчкомом і хвилею обурення з боку громадськості.

"Але опозиція прорахувалася. Виборець "переїв" Тимошенко, втомився від неї. До того ж кампанія завжди передбачає "боротьбу програм" - позитиву, концепцій розвитку країни, напрацювань економістів, соціологів, науковців. А людям запропонували чекати, коли з в'язниці вийде один-єдиний політик, - розводить руками Володимир Цибулько. - До речі, і саму тему звільнення Тимошенко "недотягнули", і слогани опозиції - "свободу Тимошенко", "ми їх зупинимо" - людей не зачепили. Люди навчилися "фільтрувати" повідомлення, які посилають їм політики".

Проїхали відстань до Місяця і назад

Виборча кампанія має на увазі передвиборчі турне, які політики вчиняють з агітаційною метою. Який же кілометраж "намотали" лідери різних політсил, подорожуючи по країні, разом узяті? Виявилося, близько 800 тисяч кілометрів. Це приблизно вдвічі більше, ніж від Землі до Місяця.

Так, Сергій Тігіпко (Партія регіонів) - 170 тис км, Петро Симоненко (Компартія) - 150 тис км, Арсеній Яценюк (Об'єднана опозиція) - 145 тис км, Наталія Королевська ("Україна - Вперед!") - 130 тис км, Віталій Кличко ("УДАР") - 125 тис км, Олег Тягнибок ("Свобода") - 110 тис км.

На вибори витратили два мільярди

За попередніми розрахунками, які зробив голова Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко, рекламний "пиріг" у 2012-му виявився приблизно на третину меншим, ніж на виборах 2007 року. Річ у тім, що через кризу впали розцінки. Приміром, щит "наружки" 5 років тому коштував 1,5-2 тисячі доларів на місяць, нині лише 500 "зелених".

"Ми підрахували, що вибори в цілому обійшлися політикам в 2,5 мільярда доларів, якщо вважати як мажоритарників, так і партії. У 2007 році ця цифра дорівнювала приблизно трьом мільярдам", - стверджує Біденко.

"Багато українців втратили інтерес до політики і політиків. Причина - в розчаруванні народу від роботи Верховної Ради в цілому. Багато виборців ставляться до виборів як до бізнесу, до можливості заробити під час агітації, зустрічей з кандидатами. Можна ж і "продати" голос, - стверджує психолог Юрій Калашников. - Ще одна особливість нинішніх виборів у тому, що люди стали потайними. У себе на кухні вони обговорюють одних кандидатів, соціологам розповідають, що готові підтримати інших, а на виборчих дільницях голосують за третіх. До речі, більшість українців не цікавляться програмами партій, оскільки не вірять, що їх буде втілено в життя".

Раніше ЗМІ оприлюднили аналіз передвиборчих протистоянь по всіх округах Києва. Парламентську кампанію в мажоритарних округах Києва назвали перегонами представників Партії регіонів, які соромляться своєї партійності, багатих політичних хамелеонів та невідомих і малоперспективних (за рідкісним винятком) опозиціонерів.

Як заявляв голова Комітету виборців України Олександр Черненко, агітаційна кампанія перед осінніми виборами буде непростою і брудною, а головною її проблемою стане підкуп виборців. За його словами, технології підкупу спрацьовують все ефективніше в Україні, оскільки в цілому люди розчаровуються, до того ж зменшуються їхні доходи.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 року.

20 передвиборчих побрехеньок

Журналісти зібрали зразки неправдивих тверджень і свідомо нездійсненних обіцянок, висловлених різними партіями і їхніми кандидатами, проте не ставили перед собою завдання ранжувати фрази і присуджувати місця - це читачі можуть зробити самі, пишуть "Коментарі".

Поза конкуренцією виявилися "регіонали", але це і справедливо, адже вони як партія влади монополізували сектор розповідей про успіхи. Не дарма на партійному сайті стверджується: "Ми не агітуємо, ми звітуємо". За межами цієї збірки залишилися численні обіцянки, які теоретично можуть бути виконані, але на практиці, найпевніше, будуть забуті партіями відразу ж після виборів - з тим, щоб повернути їх із забуття перед новими виборами. Ми занесли до топ-20 тільки ті фрази, в яких є цифри, які піддаються перевірці.

"Батьківщина" про держборг

У ролику "Батьківщини" стверджується: "Державний борг - 10 000 грн. Із кожного українця". Однак згідно з інформацією, оприлюдненою Мінфіном ще 25 вересня, станом на 31 серпня держборг України становив 8613 грн на кожного постійного жителя країни, тобто менш ніж 10 000 грн, а державний і гарантований державою борг України - 10 839 грн на кожного постійного жителя країни, тобто більше ніж 10 000 грн.

Азаров про будівництво

"У 2012 році ми, нарешті, вийшли на докризовий рівень розвитку будівельної галузі", - сказав Микола Азаров 3 вересня на лекції в КНУБА. Насправді ж згідно з даними, які на той момент повідомив Держстат, обсяг виконаних будівельних робіт в січні-липні 2012 року становив лише 39,7% від рівня січня-липня 2007 року і 40,6% - від рівня січня-липня 2008 року. Останні дані Держстату (за підсумками дев'яти місяців) стверджують, що в січні-вересні 2012 року обсяг виконаних будівельних робіт становив 39,1% від рівня січня-вересня 2007 року і 42,1% - від рівня січня-вересня 2008 року.

Тігіпко про зростання зарплат

"За 2010-2012 роки середня зарплата зросла більш ніж на 40%", - заявив Сергій Тігіпко 23 жовтня. Однак реальна зарплата, згідно з даними Держстату, в серпні 2012 року виявилася вищою, ніж у грудні 2009-го, тільки на 24%. А решту з'їла інфляція.

ПР про розмір зарплат

Під час бесіди з робітниками ЗАЗу 16 жовтня Микола Азаров заявив, що середня зарплата в Україні становить 3,5 тис грн, чим викликав сміх у присутніх. За даними Держстату, відомим на той момент, середньомісячна зарплата за січень-серпень 2012 року становить в Україні 2965 грн. На білбордах ПР стверджується, що середня зарплата - 3151 грн. За даними Держстату, середня зарплата за місяць в Україні піднялася до 3151 грн в липні, однак у серпні впала до 3073 грн.

Королевська про майбутні зарплати

"Ми переконані, що вийти на середню зарплату в 1000 євро і середню пенсію 500 євро реально до кінця першої п'ятирічки", - заявила Наталія Королевська в Миколаєві 17 жовтня. Однак про вступ України в ЄС і входження в зону євро в передвиборчій програмі партії "Україна - Вперед!" не мовиться ні слова.

ПР про майбутні зарплати

ПР у своїй передвиборчій програмі обіцяє забезпечити "зростання ВВП - не менше 5% на рік", а "середня зарплата в 2017 році досягне 8000 грн". За даними Держстату, в 2011 році оплата праці найманих працівників становила 677,9 млрд грн при середньомісячній зарплаті 2633 грн і річному ВВП 1316,6 млрд грн. Неважко підрахувати, що ВВП при зростанні на 5% на рік досягне в 2017 році 1764,4 млрд грн, тоді як оплата праці при середній зарплаті 8000 грн зажадає 2059,8 млрд грн, тобто 116,7% ВВП.

ПР про ринок сільгоспземель

Там-таки ПР обіцяє "встановлення ціни на земельний пай не менше 20 000 грн за гектар". Однак цю обіцянку фактично дезавуював парламент, який 16 жовтня в першому читанні прийняв законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення, та голова фракції ПР у ВР Олександр Єфремов, який після цього заявив: "Ті люди, які зараз роздмухують інформацію про те, що після виборів буде прийнято закон про обіг сільгоспземель, обманюють вас. Ніяких рішень в найближчому майбутньому не буде, це узгоджена позиція всієї вертикалі влади".

Азаров про чисельність населення

"Останні дані Держкомстату за сім місяців показали, що, на превеликий жаль, чисельність населення України далі скорочується, проте вже не такими темпами. Якщо в 2011 році воно скоротилося приблизно на 144 тис осіб, то в 2012 році ця цифра буде приблизно в чотири рази менше", - написав Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook 17 серпня. Напередодні, 16 серпня, Держстат дійсно повідомив дані щодо чисельності населення України - за шість місяців 2012 року воно скоротилося на 71,65 тис осіб, тоді як за весь 2011 рік - на 144,9 тис осіб. Таким чином, якщо в другому півріччі буде таке ж скорочення, як у першому, то в цілому за 2012-й вийде майже таке ж скорочення, як і торік, але аж ніяк не в чотири рази менше.

Азаров про природний приріст

Там же і тоді ж Азаров написав: "До речі, в шести областях України вже народжуваність перевищує смертність. Я вважаю це великим соціальним досягненням за останні роки". Згідно того ж повідомленням Держстату, в січні-червні 2012 року народжуваність перевищила смертність не в шести, а тільки в трьох областях: Волинській, Закарпатській та Рівненській. Причому в цих трьох областях народжуваність перевищувала смертність і в попередні роки (у 2011, 2010, 2009-му і т. д.).

Ющенко про свої досягнення

На прес-конференції у Житомирі 19 жовтня Віктор Ющенко, говорячи про здобутки за роки його президентства, згадав, що "інвестицій за 2005-2010 роки Україна отримала 36 млрд дол - проти нинішніх 5 млрд дол". Однак з 25 лютого 2010 року він вже не був президентом. За 2005-2009 роки приріст прямих іноземних інвестицій в Україну, за даними Держстату, становив 31,67 млрд дол (тобто все ж таки менше, ніж 36 млрд), у першому кварталі 2010-го він взагалі скоротився на 0,02 млрд дол, а за період з квітня 2010 року по липень 2012-го становив 12,42 млрд дол (це хоч і небагато, ті все ж більше, ніж 5 млрд дол).

ПР про електропотяги

На сайті ПР www.euro2012.in.ua під гаслом "Чемпіонати минають - досягнення залишаються!" бачимо інформацію про двоповерхові електропоїзди Skoda, які з'явилися в Україні "в рамках підготовки до Євро-2012". Однак Донецька залізниця оголосила про те, що вона з 15 жовтня припинила курсування двоповерхових швидкісних поїздів Skoda між Донецьком і Маріуполем.

ПР про аеропорти

На тому ж сайті стверджується (цитуємо без правок): "Модернізовані аеропорти, що приймають Євро-міста, в рази збільшили пасажиропотік". Однак, за інформацією Мінінфраструктури, в січні-вересні 2012 року пасажиропотік в аеропорту "Бориспіль" зріс у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року тільки на 9%, в аеропорту "Донецьк" - на 28,5%, але аж ніяк не "в рази".

"Свобода" про пенсійний вік

Передвиборча програма ВО "Свобода" обіцяє зробити залежним пенсійний вік від середньої тривалості життя". У 2011 році середня очікувана тривалість життя при народженні становила 66 років у чоловіків і 75,9 року в жінок. Проте навряд чи навіть фракція "Свободи" у парламенті проголосує за те, щоб зробити вік виходу на пенсію для жінок вищим, ніж для чоловіків.

ПР про безробіття

Спочатку в ролику ПР стверджувалося, що кількість безробітних за "помаранчевого уряду" сягала 1 млн 700 тис осіб, в новому ролику це число зросло до 2 млн. Насправді, згідно з підрахунками Держстату (за методологією МОП) останній уряд, за якого в Україні було 2 млн безробітних, - це уряд Віктора Януковича (у 2003 році - 2,008 млн), а відтоді їхня кількість завжди була нижчою, коливаючись між 1,417 і 1,959 млн.

"Регіоналка" про бюджетне навчання

Депутат-кандидат від ПР Тетяна Бахтєєва на зустрічі зі студентами в Донецькому дельфінарії 3 жовтня заявила, що "ми збільшили в три рази бюджетне навчання в порівнянні з 2011 роком". Насправді ж на фінансування держзамовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних кадрів у 2011 році було передбачено 15,74 млрд грн, у 2012 році - 17,25 млрд грн. Зростання - на 9,58%, але аж ніяк не "в три рази".

Пинзеник про бюджетне навчання

Віктор Пинзеник(УДАР) 1 жовтня в Івано-Франківську прочитав в Університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) лекцію "Навіщо нам держава", в якій особливу увагу приділив освіті. "Як можна було написати в Конституції таку дурість?" - вигукнув він з приводу статті про безкоштовну освіту. "В освіті повинна бути проста система: платимо самі", - заявив Пинзеник. Проте згідно з останніми даними, які зібрав Eurostat (за 2009 рік), в Євросоюзі громадські (державні і місцеві) видатки тільки на вищу освіту становлять 1,22% ВВП, у США - 1,24% ВВП. Цікаво було б подивитися, скільки довелося б платити студентам, щоб самим утримувати той-таки ІФНТУНГ.

КПУ про бюджетне навчання

У своїй передвиборчій програмі КПУ обіцяє "щорічне виділення на освіту 10% ВВП". Eurostat наводить набагато скромніші частки сумарних суспільних витрат на всі рівні освіти: 5,41% ВВП у Євросоюзі, 5,47% ВВП у США, 3,61% ВВП у Японії. Напевно, там теж хотіли би більше, але 10% навіть там є лише мрією.

КПУ про машинобудування

У тій-таки програмі КПУ обіцяє, що "частка продукції машинобудування в структурі ВВП має становити не менш ніж 30%". Однак згідно зі статданими Світового банку частка продукції машинобудування (машин і транспортного устаткування) в структурі ВВП за останні 20 років ніде в світі не перевищувала 15%. Максимальна частка була досягнута в Сингапурі в 1999 році - 14,7%. У КНР і Німеччині ця частка була нижча за 9%, в Японії - нижча за 8%, в США - нижча за 6%, в Росії - нижча за 4%.

КПУ про розвиток села

Там же КПУ обіцяє "забезпечення щорічних інвестицій в розвиток села не менше 7% ВВП". На жаль, але ВВП має тільки 100%. Щоб виконати всі обіцянки комуністів, потрібно буде скорочувати частку у ВВП тих галузей, яким передвиборча програма КПУ не обіцяє держпідтримки. У такому разі скорочення чекає, зокрема, шахтарів, енергетиків, транспортників та науковців.

Азаров про стабільність

"Ми найголовнішим результатом нашої роботи вважаємо стабілізацію фінансово-економічної ситуації", - сказав Микола Азаров 16 жовтня в інтерв'ю Запорізькій обласній ТРК. За даними Держстату, промислове виробництво за дев'ять місяців упало на 1,2% порівняно до січня-вересня 2011 року (а конкретно у вересні - на 7% проти вересня 2011 року), сільгоспвиробництво за дев'ять місяців упало на 4,6% , будівництво - на 9,1%, вантажообіг транспорту - на 7% і навіть пасажирообіг - на 0,9%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1282 | Додав: adminA | Теги: кандидати брехали, і скільки, коштувало | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]