Пт, 2024-04-19, 09:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:31
Після створення ринку землі її не скуплять 5 сімей - Гройсман. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Прем'єр Володимир Гройсман стверджує, що ринок сільськогосподарських земель в Україні буде запроваджений лише після широкого обговорення та створення ефективної моделі такого ринку. Про це він заявив у середу, 5 жовтня, під час засідання уряду, пише Українська правда.

"Ми вважаємо, що без широкого обговорення моделі ринку земель в Україні жодних рішень про запровадження продажу землі бути не може. Хочу підкреслити, що мораторій на заборону продажу земель в Україні діє. Незалежно від того, буде його продовжувати парламент чи ні, він є діючим доти, доки український парламент не прийме рішення про обіг земель", – сказав він.

"І тут варіантів є маса. Таких моделей ринку земель по світу є понад 50. І, якщо Україні потрібна модель, то така, яка захистить реальних землевласників, яка не дасть трьом-п'яти-семи родинам скупити всю землю в Україні і ми категорично проти того, щоб так відбувалося", – додав Гройсман.

Він запевнив, що перед впровадженням ринку землі будуть проведені "широкі консультації з власниками земель" і це "зробить українців багатшими, а не біднішими".

Гройсман також зачитав позицію українського уряду від 2008 року в меморандумі з МВФ, у якому тодішній прем'єр Юлія Тимошенко зобов'язувалася запровадити ринок сільськогосподарських земель.

"Деякі вислови наших політичних діячів, у лапках, носять абсолютно брехливий характер", – заявив він, коментуючи її нинішню позицію проти створення такого ринку.

Раніше повідомлялося, що голова ВР України Андрій Парубій та "Народний фронт", "Батьківщина" і "Радикальна партія" виступають за продовження мораторію на продаж землі.

Як повідомлялося, 4 жовтня, біля центрального входу до будівлі Верховної Ради проходила акція аграріїв проти рейдерства та скасування мораторію на продаж землі. Протестувальники вимагали повернути систему оподаткування аграрного сектору, яка діяла до 1 січня 2015 року, а також продовжити дію мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, доки не буде розроблено весь комплекс законодавчих актів, необхідних для завершення земельної реформи.

Учасники акції наголошували, що нинішня акція є попереджувальним Всеукраїнським страйком аграріїв.

3 жовтня під час присвяченого оприлюдненню матеріалів другого перегляду програми розширеного фінансування EFF для України конференц-колу голова місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Рон ван Руден (Ron van Rooden), кажучи про земельну реформу, зазначив, що наявний мораторій унеможливлює повноцінний розвиток сільськогосподарського сектора і використання землі як застави для отримання кредитів.

"Тому для України важливо рухатися вперед із земельною реформою і внести в парламент нове законодавство, яке уможливить продаж землі", - сказав представник МВФ.

Нагадаємо, 15 вересня фракція "Батьківщина" зареєструвала у Верховній Раді законопроект №5123 "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо захисту національних інтересів України, продовольчої безпеки держави та прав землевласників". Так, політсила вимагає продовжити земельний мораторій до 2022 року.

Довідка

Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні вже 15 років. Термін його дії закінчується 1 січня 2017 року. Власниками землі сьогодні є лише фізичні особи, які зараз фактично позбавлені права розпоряджатися нею. У зв`язку з цим всі аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю.

У вересні 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення стримує інвестиції в економіку України, зокрема, в аграрний сектор. В свою чергу Гройсман наголошував, що питання про впровадження ринку землі в Україні залишається доволі дискусійним, і влада має запропонувати декілька моделей роботи такого ринку, аби захистити аграріїв і власників землі. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, ринок землі, 5 сімей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]