Пт, 2024-03-29, 17:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:11
Політики витратять 1,5 мільярда гривень на виборчий телепіар
Інші останні Політичні новини
У січні-вересні політичні партії та мажоритарні кандидати офіційно витратили на політичну телевізійну рекламу близько 595 млн грн. Про це свідчать дані дослідження, які надав Індустріальний телевізійний комітет.

За оцінкою аналітиків рекламного ринку, телебаченню учасники парламентських виборів віддадуть половину своїх рекламних бюджетів - втричі більше, ніж на просування в друкованих ЗМІ, інтернеті і на вуличних носіях, разом узятих. За прогнозом Вікторії Сюмар, виконавчого директора Інституту масової інформації, всього на вибори партії та кандидати витратять 750 млн грн. І ще стільки ж телеканали отримають неофіційно - "чорним налом", пише Forbes.ua.

"Відомі тільки орієнтовні рекламні бюджети учасників виборів. Тому точно сказати, скільки з них канали отримають офіційно, а скільки у вигляді "чорного налу", практично неможливо", - говорить Сюмар.

Таким чином, всього на телевізійну рекламу політики витратять близько 1,5 млрд грн. Це 38% усіх рекламних доходів українських телеканалів на 2012 р. (Якщо виходити з прогнозів Всеукраїнської рекламної коаліції).

Сергій Смоляр, директор дослідницької компанії Doors Consulting, підрахував, що за підсумками 2012 на політичній рекламі телеканали зароблять на 15% більше, ніж в 2010 р., коли в країні пройшли президентські вибори. Рекламний ринок відновлюється після кризи, говорить Смоляр.

У Максима Лазебника, виконавчого директора Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК), інше пояснення. Він вважає, що телевізійники невірно спрогнозували доходи, пов'язані з Євро-2012: сподівалися на зростання бюджетів першого півріччя на 12%, а отримали всього плюс 5%. "Тому зараз вони намагаються надолужити упущене за рахунок введення всіляких неофіційних надбавок на політичну рекламу", - відзначає Лазебник.

Відповідно до закону про вибори Верховної ради, середньодобова ціна однієї секунди політичної реклами має відповідати середній комерційній ціні на каналі за три квартали передує виборам року. У квітні-травні нинішнього року телеканали оприлюднили офіційні розцінки на політичну рекламу. Вони суттєво відрізняються залежно від часу показу ролика і його місця в рекламному блоці.

Наприклад, секунда політичної реклами на телеканалі "Україна" у прайм-тайм (21:00-22:00 в робочі дні) коштує 224 грн., Якщо ролик показаний в кінці або початку рекламного блоку, а якщо в середині - 195 грн. Максимальна вартість реклами на "Першому національному" - 311 грн, а лідирує ICTV. Тут офіційні розцінки на політичну рекламу доходять до 744 грн. за секунду.

Представники телеканалів тему реальних розцінок на рекламу політичних партій і кандидатів не коментують. А Сюмар стверджує, що ціна одного показу "замовного" матеріалу під виглядом редакційного у випуску новин на загальнонаціональному каналі - близько 50 000 доларів. "На відміну від президентських виборів, зараз влада тисне на телеканали, щоб ті не роздували ціни на політичну рекламу до небес, в тому числі і на "джинсу", - пояснює виконавчий директор ВРК.

Телевізійні кампанії учасників парламентських виборів стартували практично одночасно з початком розкрутки в друкованих ЗМІ. За даними Індустріального телевізійного комітету (ІТК), першою зі старту пішла Наталія Королевська. Ролики з її участю жителі України побачили ще в березні нинішнього року, найчастіше їх можна було побачити на телеканалі "Інтер". За перші сім місяців Королівська забезпечила третину всієї політичної реклами на ТБ. Але після офіційного старту виборчої кампанії частка партії в загальній кількості політреклами різко скоротилася і до кінця вересня склала 17%.

Ролики Партії регіонів офіційно з'явилися в ефірі телеканалів тільки в серпні нинішнього року, що не завадило регіоналам в кінці вересня вийти на перше місце за обсягом телевізійної реклами. За підрахунками Віталія Кисіля, медіааналітіка ІТК, в січні-вересні нинішнього року частка ПР в загальному обсязі політичної телевізійної реклами досягла 20%.

З опозиційних сил до старту виборчої кампанії відкрито рекламувалися лише ВО "Свобода" і лідер "Фронту змін" та опозиційних сил Арсеній Яценюк. Комуністична партія України розпочала рекламну кампанію на ТБ в квітні. Вона віддає перевагу телеканалу "Перший національний".

Зазначимо, на 23 вересня партії купили 37 тис рекламних телевізійних рейтингів, більше 100 тис зовнішніх площин і 120 млн кв. м рекламної площі в пресі. Слід згадати, що телеканали ICTV, "Україна" та "Перший національний" у серпні випустили в ефір найбільшу кількість матеріалів з ознаками замовності (або цензури).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: політики, телепіар, 5 мільярда гривень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]