Пт, 2024-03-29, 15:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
Порошенко доручив перевірити обґрунтованість тарифів. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Президент Петро Порошенко дав доручення провести прозору перевірку обґрунтованості підвищення тарифів для населення. Про це глава держави повідомив у телевізійному інтерв’ю у четвер, 28 травня.

"Я, як президент, не можу залишатися осторонь тих проблем, які сьогодні турбують абсолютну більшість громадян. Тому обурення громадян, яке вони висловлюють тарифами, має отримати абсолютно чітку, прозору, зрозумілу відповідь, яка буде зрозумілою для кожної людини. Кожна бідна людина має переконатися – її фінансовому стану нічого не загрожує. Кожна бідна людина повинна має чітку інструкцію, що вона має зробити, щоб бути впевненою, що жодна зайва копійчина з її бюджету не піде", – наголосив президент.

Глава держави відзначив важливість інструменту субсидій. "Основні платежі по газу підуть у вересні-жовтні. До цього часу ми зобов’язані розібратися в цьому, підготувати субсидії, а влада має зробити механізм отримання субсидій автоматичним. Гроші на субсидії є. В тому числі – і за рахунок коштів, які сьогодні ті, хто видобуває нафту, в тому числі – і комерційні структури, сплачують у вигляді рентних платежів", – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави повідомив про своє доручення перевірити обґрунтованість тарифів. "Щоб перевірка обґрунтованості встановлення тарифів була максимально прозорою, щоб ми запросили всесвітньо відомі аудиторські компанії, що користуються довірою, щоб ми сформували досвід іноземних держав, які це зробили, і щоб вони були гнучкі. Якщо ціна на газ іде вниз, а зараз вона йде вниз, щоб і тарифи мали можливість йти вниз", – сказав Президент.

Президент також висловив думку, що тарифи мають бути гнучкими залежно від ринкової кон’юнктури, заходів з енергоефективності, а механізм формування тарифів має бути прозорим.. "Є ще три місяці, і до вересня це завдання має бути виконано. Кожен має бути впевнений – я з увсім розібрався, все справедливо, все чесно", – наголосив президент.

Нагадаємо, Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила більшість тарифів на комунальні послуги для населення з 1 квітня.

Так, тариф на електроенергію зріс в середньому на 19% і ще зросте в 3,5 раза - до березня 2017 року, на тепло - на 72%, до 537,2 грн за Гкал. При цьому мінімальний тариф на газ для населення зріс в 3,3 раза - до 3600 грн за тисячу кубометрів.

Як заявив Арсеній Яценюк 14 травня, уряд України підготував законопроект про створення незалежного органу щодо визначення тарифів на газ, електроенергію і комунальні послуги, функції якого на даний момент виконує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), і розраховує на його швидке прийняття парламентом.

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про стан забезпечення енергетичної безпеки держави

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про стан забезпечення енергетичної безпеки держави і невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року "Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави і невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року" та додаткові заходи для гарантованого забезпечення вітчизняних споживачів енергоносіями", - йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, РНБО наголошує на необхідності прийняття додаткових заходів щодо забезпечення сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України та недопущення виникнення аварійних ситуацій на об'єктах паливно-енергетичного комплексу України.

З метою мінімізації наявних загроз енергетичній безпеці держави та забезпечення підготовки об'єктів паливно-енергетичного комплексу до роботи в опалювальний сезон 2015/16 року РНБО було вирішено доручити Кабінету міністрів затвердити фінансові плани на 2015 рік державних підприємств, що є суб'єктами природних монополій, та державних підприємств, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн гривень.

Також Кабмін повинен буде в місячний термін забезпечити проведення перевірки наявності технологічної нафти, переданої на відповідальне зберігання "Укртранснафті", і прийняти рішення щодо подальшого використання цієї нафти, зокрема її переробки з подальшим використанням вироблених нафтопродуктів для потреб ЗСУ, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби і для створення запасів нафтопродуктів для забезпечення стратегічних потреб держави.

Крім цього, було вирішено в місячний термін затвердити план підготовки об'єктів паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства до роботи в період опалювального сезону 2015/16 року, і план проведення заходів з істотного зменшення залежності національної економіки від імпорту нафтопродуктів і стимулювання розвитку вітчизняної нафтопереробної галузі.

Згідно з документом, Кабміну доручено до 15 липня 2015 затвердити нову енергетичну стратегію держави.

Також було вирішено спільно з СБУ посилити контроль над переміщенням товарів з окремих територій в райони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, а також на ці території, і оптимізувати процедуру пропуску вантажів через контрольні пункти в'їзду-виїзду.

Міністерству енергетики та вугільної промисловості України було доручено невідкладно вжити заходів щодо погашення заборгованості теплогенерувальних підприємств за відвантажене їм вугілля, погасити заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям, що утворилася на підприємствах вугільної галузі, які розташовані на контрольованій Україною території.

Фонду державного майна України спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України провести перевірку виконання інвестиційних зобов'язань власниками приватизованих в 2010-2014 роках підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Антимонопольному комітету України за участю Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, вжити заходів щодо проведення до 1 червня 2015 року в установленому порядку розслідування порушень вимог законодавства про захист економічної конкуренції суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність на ринках вугілля, електричної енергії, нафти і нафтопродуктів, природного і скрапленого газу.

Службі безпеки України, Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України забезпечити на території Донецької та Луганської областей належну охорону об'єктів газо- і електропостачання, транспортної інфраструктури та забезпечити безпечний доступ технічного персоналу для виконання технологічних робіт на таких об'єктах (зокрема їх ремонту і відновлення), зокрема з метою забезпечення вивозу енергетичного вугілля.

Контроль над виконанням рішення РНБО, введеного в дію даним указом, покладено на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: перевірити обґрунтованість тарифів., Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]