Чт, 2024-03-28, 15:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:25
Проголосувати на виборах у Польщі зможуть близько 6,5 тис громадян України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Польщі до списків виборців на вибори народних депутатів 28 жовтня включені близько 6,5 тис. громадян України із, щонайменше, декількох десятків тисяч, які перебувають в країні.

Представники виборчих комісій, які працюють на створених в Польщі чотирьох дільницях у Варшаві, Кракові, Гданську та Любліні, зазначають, що реально участь в голосуванні можуть взяти від 10 до 17% виборців, включених до списків, передає УНІАН.

Найбільше виборців включено в списки у Варшаві та в Кракові, де, за попередніми даними, мають право голосувати більш як 2 тисяч виборців. У Гданську і в Любліні до списків внесено понад 1,2 і 1,1 тисяч українців, відповідно.

Представник прес-служби Посольства України у Варшаві в коментарі журналістам зазначила значну активність українців, які раніше не перебували на консульському обліку, але написали відповідні заяви для включення до списку виборців напередодні голосування, - до 22 жовтня цього року, як дозволяло чинне законодавство.

"Такі заяви написали 300 осіб. З урахуванням того, що на обліку у нас перебувають 1800 осіб, це свідчить про значну активність. При цьому з тих, хто перебуває на обліку, лише одиниці дзвонили, щоб перевірити, чи включені вони в списки", - зазначила співрозмовник агентства.

Представники консульств України в Кракові, Гданську та Любліні, де будуть розміщені ще три виборчі дільниці, повідомили, що також зафіксували збільшення кількості заявок від українців з проханнями стати на облік і щодо включення у списки виборців. "Тільки за останній день, коли це можна було ще зробити, ми отримали 30 таких заявок", - сказав генконсул України в Любліні Владислав Каневський.

Він не став прогнозувати, скільки українців може прийти голосувати в неділю, зазначивши лише, що традиційно на парламентських виборах явка менша, ніж на президентських. Консул у Гданську Володимир Дубчак додав, що в деякі дні працівники консульства отримували по 10-15 дзвінків від українців, котрі хотіли дізнатися про те, що їм потрібно зробити для того, щоб проголосувати.

"Деякі з них приїжджали, щоб стати на облік з міст за 250-300 кілометрів від Гданська", - зазначив він. Водночас, консул сказав, що консульський округ Гданська займає територію 600 кілометрів, зазначивши, що значна відстань таки стала перешкодою для багатьох українців, які спочатку дізнавалися про умови голосування, але не приїхали, щоб стати на облік.

Генконсул України в Кракові Віталій Максименко повідомив, що консульство надіслало всім українцям запрошення взяти участь у голосуванні та через засоби масової інформації закликало громадян прийти на вибори. "Результат буде видно по тому, скільки людей прийде голосувати, але вже зараз бачимо високу активність: нам телефонують, щоб перевірити, чи є вони у списках", - сказав він.

Представники консульств в Кракові, Гданську та Любліні зазначили, що свої прізвища до списків виборців внесли близько 50 осіб, відповідно. У Посольстві України у Варшаві агентству додали, що журналісти зможуть безперешкодно перебувати на виборчих дільницях протягом усього часу голосування, зазначивши, що для них також будуть організовані спеціальні прес-конференції. Співрозмовник агентства запевнила, що для голосування українців на виборах в неділю дільниці практично всі готові.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україну прибуде рекордна кількість спостерігачів на виборах Верховної Ради. За останніми даними, найбільші делегації приїдуть із США (40 осіб), Угорщини (33), Польщі (28), Канади (10). Крім того, в ЦВК зареєструвалось чотири японці, два азербайджанці і один громадянин Фінляндії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 976 | Додав: adminA | Теги: виборах, Польщі, 5 тис громадян України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]