Пт, 2024-03-29, 07:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:01
Родичі Небесної сотні зустрілися з Луценком. Обіцяє швидкий суд. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Генеральна прокуратура України має намір до кінця 2016 року передати справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича до суду, нагадує генпрокурор України Юрій Луценко.

"Справа щодо державної зради - ст.111 КК, коли Янукович узурпував владу, довів до недієздатності Збройні сили, СБУ, завдав шкоди інформаційній безпеці, економічній безпеці, найімовірніше тут буде і справа про зловживання своєю владою під час утиску опозиції... від її арештів до політичних переслідувань, побиття, вбивств", - заявив Луценко в п'ятницю у своєму кабінеті під час спілкування з представниками родичів і захисту героїв "Небесної сотні", яке транслював телеканал "112.Україна".

Генпрокуратура України також має намір долучити сюди й обвинувачення про перехід Януковича на бік ворога, із закликом до воєнного вторгнення Росії на територію України, що, на думку Луценка, є остаточним елементом складу злочину про державну зраду.

"Ця справа ще цього року має піти до суду, я буду на цьому дуже сильно наполягати, настільки, наскільки з юридичної точки зору ми будемо готові. Запрошую адвокатів (Януковича - ред.) на визначеному етапі, коли справа буде укомплектована і готова до передачі на ознайомлення підозрюваному або обвинуваченому на той момент, до ознайомлення", - додав генпрокурор.

Він запросив представників родичів героїв "Небесної сотні" ознайомитися з цією справою та виступити постраждалою стороною.

Говорячи про справи, які розслідують стосовно діячів режиму Януковича, Луценко висловив думку про необхідність передати справи з високим ступенем готовності до суду за статтею 255 КК - створення злочинної організації.

Генпрокурор наголосив, що не йдеться про справи, що стосуються безпосередньо подій на Майдані. При цьому він додав, що насамперед має бути направлено до суду справу про держзраду, після чого - всі інші, що стосуються діяльності організованого злочинного угруповання. Зокрема, за його словами, йдеться про справи щодо "Сухолуччя", приватизації "Укртелекому", а також низку інших справ стосовно розкрадання держкоштів та завдання шкоди економічній безпеці.

"Таким чином, ці та інші, а їх досить багато, їх кілька десятків, економічних справ у міру готовності передаватимуть до суду. Першою я б дуже хотів відправити справу щодо держзради, адже це повною мірою кваліфікує, для чого Янукович захопив владу в нашій країні та до чого це призвело, а потім - низку економічних статей у міру готовності", - наголосив генпрокурор.

Луценко додав, що у рамках економічних справ стосовно подій періоду керування Україною Януковичем необхідно враховувати те, що санкції Європейського Союзу, згідно з якими активи діячів того режиму заарештовано, не можуть бути вічними, а також те, що у банках інформація, як правило, зберігається протягом п’яти років.

"Перший рік Януковича вже під загрозою видалення матеріалів. Якщо ми і далі затягнемо цю справу, то загроза ще посилиться", - висловив переконання генпрокурор.

Родини Небесної сотні провели акцію під АП: вимагають не передавати справи проти Януковича до нового управління ГПУ

Біля Адміністрації президента родичі загиблих під час подій на Майдані Незалежності та їхні адвокати провели акцію з вимогою не передавати справи проти екс-президента Віктора Януковича та його соратників до новоствореного в Генеральній прокуратурі Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями. З такою вимогою вони звернулися до президента, передає УНІАН.

Також учасники акції закликали генерального прокурора скасувати наказ №79, згідно з яким справи про економічні злочини Януковича і його поплічників передаються до новоствореного управління.

Крім того, мітингувальники вимагають, щоб родичі загиблих на Майдані людей були визнані потерпілими не лише у справах щодо загибелі їхніх близьких, а й інших справах проти Януковича і тодішньої верхівки влади.

"Це "удосконалення" насправді "розвалює" "справу Майдану". Цей крок ГПУ, мета якого - всього лише відзвітувати за успіхи слідства перед черговою річницею Майдану, - стратегічно може призвести до безкарності організованого злочинного угруповання, яке здійснювало злочини проти людяності в 2013-2014 роках і грабувало країну протягом 2010-2014 років", - заявили організатори акції, серед яких - активісти Євромайдан-SOS, адвокати сімей Героїв Небесної сотні і члени сімей загиблих. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із місця подій.

Сім'ї Героїв Небесної сотні зазначили, що саме президент, на їхню думку, повинен виявити ініціативу і зібрати на робочу нараду за круглим столом родичів загиблих і їхніх представників, а також ГПУ для визначення оптимальних шляхів виходу "з де-факто кризи, що виникла після новини з Генпрокуратури".

Відповідне звернення до президента вони передали представнику Адміністрації президента, який вийшов до учасників мітингу.

Як повідомлялося, 24 жовтня в Генпрокуратурі поінформували, що для активізації та завершення досудового слідства й передачі в суд "великої кримінальної справи" щодо екс-президента Віктора Януковича та осіб із його найближчого оточення створено управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями. До складу цього управління увійшли 63 співробітники.

Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, створено в рамках реорганізації департаменту спеціальних розслідувань ГПУ з метою удосконалення організації роботи Генеральної прокуратури.

Від Луценка вимагають скасувати наказ щодо справ Януковича

Активісти громадської організації Євромайдан SOS в зверненні до президента і генпрокурора просять скасувати наказ про реорганізацію департаменту спецрозслідувань, яке займалося справами злочинів екс-президента Віктора Януковича і його оточення. Про це йдеться у заяві організації.

В заяві вказується, що рішення Луценка про реорганізацію департаменту спецрозлідувань "може призвести до безкарності організованого злочинного угрупування, яке здійснювало системні та організовані переслідування мирного протесту та грабувало країну впродовж 2010-2014 років".

Вказується, що об’єднання тисячі епізодів із різними процесуальними термінами розслідування в одну "велику справу Януковича" змусить слідчих завершити розслідування вже за 3-4 місяці, незалежно від того, чи зібрали вони потрібні їм докази.

"А це потенційно призведе до розвалу справи в суді", - заявляють активісти.

Також вказується, що цим наказом зосереджується робота слідства виключно на пошуку доказів обвинувачення владної верхівки, яка вже виїхала із країни.

"І призводить до виведення із-під розслідування середньої ланки підозрюваних осіб, які вже інкорпорувалися в чинну систему влади, та які насправді і мали б надати ці докази проти тодішньої владної верхівки", - сказано у заяві.

Активісти вимагають від Луценка скасувати свій наказ про реорганізацію департаменту спецрозслідувань, ініціювати зміни до законодавства, для приведення механізму заочного засудження у відповідність до міжнародних стандартів і реальних можливостей слідства.

До цього моменту Луценка просять не оголошувати про завершення розслідування і не передавати справи до суду.

Також вони вимагають залучити постраждалих осіб як потерпілих до проваджень щодо високопосадовців, які брали участь у складі злочинної організації і скоювали злочини проти "майданівців".

Активісти також вимагають посилення слідчої групи, що займається справами Януковича.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 738 | Додав: adminA | Теги: Луценко, родичі Небесної сотні, швидкий суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]