Ср, 2024-04-24, 02:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:44
Ще так не підкупали і не "розводили", як на цих виборах
Інші останні Політичні новини
Основною проблемою нинішніх парламентських виборів на відміну від виборів 2002 року, коли парламент також обирався за змішаною системою, став підкуп, а не адміністративний ресурс, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо 10 років тому більш визначальним був адміністративний ресурс, то сьогодні, на жаль, на перший план виходить підкуп", - заявив Черненко на прес-конференції.

Він констатував, що на нинішніх виборах також є зловживання адміністративним ресурсом, але в першу чергу у формі ведення агітації державними службовцями за провладних кандидатів-мажоритарників і Партію регіонів. Однак тиску на виборців у порівнянні з парламентськими виборами 2002 року стало значно менше.

"Такі факти, на жаль, є і зараз, але тоді адміністративний тиск на виборця був набагато більший, цензури було набагато більше. Сьогодні на українського виборця вже не так легко натиснути після певних подій 2004 року, але українського виборця або журналіста - не всіх - стало набагато легше купити", - зазначив голова КВУ.

Черненко зазначив, що з наближенням до дня виборів з'являється все більше повідомлень про прямий підкуп виборців, в першу чергу з боку мажоритарних кандидатів.

"Якщо під час всієї кампанії ми говорили про гречку, пайки, подарунки, дитячі майданчики, то все це робилося радше для агітації, а не прямого впливу на результат голосування. Зараз є відповідні сотники, десятники, які відповідають за голосування на тих чи інших дільницях, і сьогодні ми дійсно бачимо, що ця проблема (прямого грошового підкупу) стала дуже серйозною", - констатував він.

Глава КВУ нагадав, що підкуп є кримінально караним злочином, і висловив стурбованість бездіяльністю правоохоронних органів. Так, за його словами, на сьогодні порушено лише одну кримінальну справу за фактом підкупу виборців кандидатом-мажоритарником у Стаханові (Луганська область), хоча повідомлень про підкуп надходить дуже багато.

Такі повідомлення, зокрема, надходять на гарячу лінію КВУ, і комітет передає їх у правоохоронні органи, однак реакція з їхнього боку була лише щодо випадку в Стаханові.

Опозиційні кандидати в Києві розповіли про нові способи фальсифікації

В опозиції заявляють про нові способи фальсифікації волевиявлення громадян на виборах 28 жовтня. Про це заявили київські опозиційні кандидати Володимир Бондаренко, Володимир Ар’єв та Дмитро Андрієвський на прес-конференції, передає "Українська Правда".

Зокрема, Бондаренко продемонстрував отриману зі штабу Олександра Пабата, "який виступає як самовисуванець, однак є прихованим кандидатом від влади", соціальну угоду між ним та громадянами округу.

В угоді йдеться про те, що, підписавши її, громадянин зобов’язується виступити активістом на підтримку даного кандидата. За словами Бондаренка, підписуючи цю угоду, людина отримує 150 гривень і обіцянку отримати ще 250 в разі перемоги Пабата на виборах.

Бондаренко також повідомив, що в Києві "на повну силу працює пірамідальна система фальсифікацій, яка залишилася в спадок від Леоніда Черновецького".

Крім того, за його словами, лікарі у місцевих поліклініках отримали вказівку відправити 4% персоналу на лікарняний на 3 дні, "щоб вони або не ходили на вибори, або проголосували за кандидата від влади".

У свою чергу, Ар’єв повідомив, що "прихований кандидат від влади Лев Парцхаладзе веде підкуп шляхом роздачі запрошень до театру в районі Академмістечка, які в театрі міняються на квитки".

За його словами, лікарі діагностичного центру на Мінському масиві Києва отримали завдання від райдержадміністрації "не виписувати людям рецепти і не направляти на аналізи, поки їм не нададуть паспортні дані і не засвідчать своїм підписом намір голосувати за ПР".

Ар’єв також заявив, що його конкурент по округу Олександр Третьяков поширює фальшиві випуски відомих газет та листівки, в яких позиціонує себе як представника Об’єднаної опозиції. Зокрема, у газетах, за словами Ар’єва, на одній сторінці міститься зображення Третьякова разом із Кличком, а на іншій сторінці – Кличка разом із Тимошенко.

Водночас Андрієвський розповів, що його штаб виявив декілька адрес квартир, в яких "прописано від 30 до 50 осіб з різними прізвищами та датами народження".

За його словами, це робиться для того, щоб у день голосування ці люди могли проголосувати потрібним чином на даному окрузі.

Зазначимо, що 70,9% опитаних фондом "Демініціативи" і КМІС не готові вийти на вулицю із протестом, якщо будуть впевнені, що результати виборів Верховної Ради сфальсифіковані. Про це свідчать результати опитування.

Рух "Чесно" дослідив 430 кандидатів у депутати від шести провідних партій та виявив 260 порушників. Кожен з них порушив принаймні 1 з 4 критеріїв. Найбільше порушників у списку Партії регіонів: зі 120 проанонсованих – 106 недоброчесних. У "Батьківщині" – 89 порушників зі 120, у Компартії – 24 недобросовісних з 70 перевірених, в "УДАРі" – 20 з 70 перевірених, в "Україні - Вперед" 12 з 25 та у "Свободи" – 9 з 25.

Раніше повідомлялось, що окружком №107 на Луганщині більш як на половину складається з представників технічних партій, створених Партією регіонів з метою фальсифікації результатів виборів. Про це заявила перший секретар Лисичанського міського комітету КПУ Тетяна Винник.

До речі, Київ і Київська область лідирують за кількістю порушень, пов'язаних з виборчим процесом, свідчать дані Міністерства внутрішніх справ України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1053 | Додав: adminA | Теги: виборах, підкупали і не розводили | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]