Пт, 2024-04-19, 08:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:49
Спостерігачі: демократичний процес в Україні йде зворотнім шляхом
Інші останні Політичні новини
Міжнародні організації, зокрема, спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Парламентської Асамблеї Ради Європи та Парламентської асамблеї НАТО не задоволені процесом виборів до Верховної Ради в Україні.

На думку представників Організації з безпеки та співробітництва в Європі, виборча кампанія була недостатньо прозорою, деякі аспекти нинішніх виборів в Україні є "кроком назад" у порівнянні з попередніми. Про це повідомив Інтерфакс-Україна.

"28 жовтня парламентські вибори характеризувалися недостатнім рівнем змагальності, причинами чого здебільшого стали зловживання адмінресурсом, недостатня прозорість кампанії і фінансування партій, а також незбалансованість в медіасередовищі", - мовиться в звіті міжнародної місії спостерігачів ОБСЄ.

У звіті також ідеться про те, що певні аспекти нинішніх виборів в Україні є кроком назад у порівнянні з попередніми.

ОБСЄ: виборчий процес в Україні був затьмарений низкою скандалів, перш за все ув'язненням лідерів опозиції

Виборчий процес в Україні затьмарений скандалами, перш за все ув'язненням опозиційних лідерів, заявив 29 жовтня спостерігач від ОБСЄ, представник європейського парламенту Павел Коваль.

"На жаль, виборчий процес був затьмарений низкою скандалів. Перш за все, це питання ув'язнення двох лідерів опозиції. Європейський парламент засудив те, що ми вважаємо за прояв вибіркового правосуддя, те, що впливає на якість виборчого процесу загалом", - сказав він на прес-конференції 29 жовтня в Києві.

ОБСЄ: парламентська кампанія в Україні була активна, але не було надано рівних можливостей для всіх кандидатів

На думку Павела Коваля, виборча кампанія в Україні була активною, проте бракувало рівних можливостей для всіх кандидатів.

"Що стосується виборчої кампанії, вона була активною, але не було надано можливостей кандидатам передати свої послання виборцям і змагатися між собою на рівних умовах", - сказав він на прес-конференції в Києві.

Кажучи про виборче законодавство, він зазначив, що хоча закон про вибори було ухвалено консенсусом, але в результаті в ньому "бракує достатніх юридичних і конституціональних гарантій належного його втілення".

Разом з тим він підкреслив, що сам факт участі українців у виборах "наближає Україну до Євросоюзу".

ПАРЄ: виборчий процес в Україні був "олігархізований" владою

Голова делегації спостерігачів Парламентської Асамблеї Ради Європи на парламентських виборах в Україні Андреас Ґросс звинуватив владу в олігархізації всього виборчого процесу.

"Українці заслуговували на більше в результаті минулих виборів. "Олігархізація" всього процесу означала, що громадяни втратили змогу управляти через вибори, а також втратили віру в них", - заявив Ґросс, слова якого наводяться 28 жовтня в заяві європейських спостерігачів.

"На жаль, величезний демократичний потенціал українського суспільства не був реалізований під час вчорашнього волевиявлення", - підкреслив Ґросс.

У свою чергу, глава довгострокової місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини Одрі Ґловер підкреслила, що "відсутність адекватної відповіді влади на різні порушення під час виборів призвела до створення навколо них атмосфери безкарності".

Це, за його словами, "кинуло тінь на вибори і прогрес в розвитку демократії, який досі Україна демонструвала".

ПА НАТО: критична оцінка виборів-2012 підштовхне українських політиків до подальшої демократизації країни

У Парламентській асамблеї НАТО сподіваються, що критична оцінка парламентських виборів в Україні сприятиме розвитку демократичних процесів в Україні.

"Ми сподіваємося, що розчарування, яке ви бачите в оцінці, підштовхне учасників політичного життя до могутнішого розвитку демократичних процесів, чого бажають українці", - повідомив глава делегації ПА НАТО Ассен Аґов на прес-конференції в понеділок у Києві.

Він пояснив, що оцінка давалася не тільки дню голосування, а й усьому виборчому процесу. Що стосується самого дня голосування, то спостерігачі від НАТО відзначають активну явку виборців і добре організований процес голосування.

У ПАРЕ відзначають хиби в діяльності українського Центрвиборчкому

Глава делегації ПАРЕ Андреас Ґросс відзначає істотні вади в діяльності Центрвиборчкому, що підриває громадянську довіру до здатності влади провести виборчий процес належним чином.

"Всі ці чинники, взяті разом, підривають довіру громадян до здатності державних органів належним чином провести виборчий процес", - наголосив Ґросс, кажучи про такі факти, як робота ЦВК за зачиненими дверима та складнощі процесу формування окружних виборчих комісій.

За словами Ґросса, ЦВК не вдалося здійснити значних кроків, щоб виправити ті порушення, які відбувалися. При цьому він підкреслив, що цей неспокій міжнародних спостерігачів проступає на тлі ув'язнення провідних опозиційних українських політиків – Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

ОБСЄ: процесу підрахунку голосів на українських виборах бракує прозорості

Процес встановлення результатів голосування на парламентських виборах в Україні оцінюється негативно, бо є недосить прозорим, зазначила голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас.

"День голосування в цілому пройшов спокійно і мирно, процес голосування і підрахунку голосів в цілому оцінюємо позитивно, а процес встановлення підсумків голосування оцінюється негативно через недостатню прозорість", - сказала Дуглас, оцінюючи результати звіту місії.

"Деякі аспекти передвиборчого періоду в цілому стали кроком назад порівняно з останніми виборами в Україні. Я вважаю, що виборці не повинні піддаватися переслідуванню і залякуванню від своїх працедавців або державних органів", - підкреслила Дуглас.

Крім того, на переконання Габсбург Дуглас, для того, щоб почути, що хочуть сказати провідні політики, "зовсім не потрібно їхати до них у в'язницю". Вона нагадала, що минулого вівторка вона відвідала екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценко в колонії, де той відбуває покарання.

ПАРЕ: виборча система має бути закріплена в українській Конституції

Україна повинна закріпити в своїй Конституції систему проведення виборів, вважає голова делегації спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи Андреас Ґросс.

На прес-конференції в понеділок у Києві він нагадав, що Венеціанська комісія і ПАРЕ рекомендували Україні закріпити пропорційну систему виборів з відкритими списками.

"Напевно, цим шляхом влада повинна йти і це повинно бути закріплено в новій Конституції для того, щоб не було можливості міняти виборче законодавство щоразу перед виборами", - підкреслив Ґросс.

"Законність результатів виборів залежить від виборчого процесу, але також залежить і від належного законодавства", - резюмував він.

Як раніше повідомлялося, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив, що Європа занепокоєна перебігом виборів в Україні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1387 | Додав: adminA | Теги: Україні, спостерігачі, зворотнім шляхом, демократичний процес | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]