Пт, 2024-03-29, 15:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:40
Справою Сущенка зайнялися міжнародні організації та Європарламент
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міжнародна організація "Комітет захисту журналістів" (CPJ), штаб-квартира якої знаходиться в Нью-Йорку, у вівторок 4 жовтня 2016 року, зайнялася справою арешту 47-річного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у Москві.

Про це "Укрінформу" повідомили в самому комітеті у відповідь на журналістський запит.

"Наша програма по Європі і Центральній Азії (ECA program) в курсі його (Сущенко - ред.) справи й проводить розслідування, аби в незалежний спосіб встановити деталі того, що сталося", - відповіли у CPJ.

Комітет підтримки журналістів є незалежною неприбутковою організацією, яка бореться за свободу ЗМІ по цілому світу. Комітет захищає права журналістів, "щоб вони могли повідомляти новини, не побоюючись репресій".

Нагадаємо, 2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви виявили cпівробітника агенції "Укрінформ" Сущенка у "Лефортово", котрого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК РФ). Він там перебував орієнтовно з 30 вересня.

Сущенко працює в "Укрінформі" з 2002 року, власним кореспондентом агенції у Франції - з 2010-го.

3 жовтня агенція назвала затримання Сущенко "спланованою провокацією", а також повідомило про те, що сам журналіст прибув до Москви з приватним візитом, оскільки перебував у відпустці, й збирався відвідати там своїх родичів: "Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова "затримали".

Адвокат Микола Полозов, який спеціалізується на захисті українських політв'язнів на території РФ, кваліфікував затримання Сущенко як "викрадення".

Мінінформполітики України підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А в ФСБ заявили, що український журналіст Сущенко - нібито є "кадровим співробітником" української військової розвідки ГУР та "полковником", котрий збирав таємну інформацію про російські збройні сили та новостворену путінську "гвардію": "Порушено справу за статтею "шпигунство". В самому факті арешту у ФСБ не вбачають нічого особливого: "Звичайна робота спецслужб".

У ГУР спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це "абсолютно не відповідає дійсності".

Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував Сущенка на два місяці.

При цьому українського консула до Сущенка не пускають, в зв'язку з чим Київ готує звернення до світу, зокрема до ЄС, ПРЄ та ОБСЄ.

Його адвокату Марку Фейгіну вдалося потрапити до підзахисного лише 4 жовтня . Він повідомив, що Сущенко не визнає своєю провини.

У Лефортовському суді Москви заявили про отримання скарги від адвоката на постанову суду про обрання щодо Сущенко запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Захисник просить скасувати прийняту постанову й обрати щодо його підзахисного більш м'який запобіжний захід.

"Репортери без кордонів" наполягають на негайному звільненні Сущенко

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" вимагає від російської влади негайно звільнити Сущенка.

"Репортери без кордонів" закликають російську владу до негайного і безумовного звільнення Сущенко, кореспондента інформаційної агенції "Укрінформ" у Франції", - заявили в німецькому відділенні організації.

Захисники прав журналістів наголошують, що затримання українського журналіста було проведено з порушенням законів, зокрема, йому не дозволили повідомити про це рідним.

"Ми шоковані арештом Сущенко, про який навіть його дружина дізналася через два дні, після того як його абсолютно випадково у СІЗО виявили правозахисники", - говорить керівник берлінського відділення РБГ Крістіан Мюллер.

Він вважає, що дії проти Сущенко серйозно порушують міжнародні норми, а звинувачення в шпигунстві є "абсурдними".

"Репортери" нагадують, що в рейтингу країн за рівнем свободи преси Росія стоїть на 148 місці з 180.

До боротьби за звільнення Сущенко підключилася ЄНП

Політична група Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті вимагає від Росії якомога швидшого звільнення Сущенка.

"Звинувачення, висунуті проти Сущенко, а також його затримання, є черговими актами агресії Росії проти принципів верховенства права, а також проти громадян України", - наголосили у Європарламенті.

Європейські "народники" закликали звільнити українського журналіста "без будь-яких умов".

У Європарламенті також зауважили, що затримання Сущенко є провокацією з боку Росії.

Політична група Європейської народної партії, яка є найвпливовішою в Європейському парламенті, закликала негайно звільнити Сущенка. Відповідна заява заступника голови Комітету в закордонних справах Яцека Саріуша-Вольського та члена цього комітету Крістіана Ден Преда була розповсюджена у Брюсселі, передає УНІАН.

"Звинувачення, висунуті проти українського журналіста Романа Сущенка, а також його затримання є ще одним актом російської агресії проти верховенства права, принципів та проти громадян України. Ми закликаємо до його негайного й безумовного звільнення", – йдеться в заяві.

Окрім того, європейські народники вимагають захистити права журналіста та надати консулу України безперешкодний доступ відповідно до положень міжнародного права, які підписала Росія.

В заяві затримання Сущенка названо "прямою провокацією, яка ставить під загрозу будь-яку довіру та добру волю", які ще залишилися в Росії.

"Сущенко є визнаним і авторитетним журналістом. Ми обурені цим свавіллям, актом, який є чистої води провокацією, з огляду на гібридну війну, яку веде Росія проти України та порушує права людини та основні свободи. Група ЄНП та Європейський парламент кілька разів закликали Росію звільнити українських політичних заручників", – наголосили в групі.

В заяві також зазначається, що ніяких звичайних справ із Росією не буде доти, доки вона не звільнить усіх політичних ув’язнених і буде повністю поважати територіальну цілісність і суверенітет України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 722 | Додав: adminA | Теги: міжнародні організації та Європарла, справа Сущенка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]