Пт, 2024-04-26, 23:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:51
Стали дорожчі і доступніші споживчі кредити, але переплата за ними може сягати 100% річних
Інші останні Економічні новини
З приходом осені в Україні подорожчали кредити для населення. Найбільше зросли процентні ставки за автомобільними позиками, на другому місці - споживче кредитування готівкою і на купівлю товарів, трохи менше підросли ставки за іпотекою. Експерти пояснюють ситуацію завищеними очікуваннями банкірів від нового ділового сезону: мовляв, це стандартна політика банків після літнього затишшя, передає "Известия".

Але насправді рядовий українець може сьогодні розраховувати лише на короткий споживчий кредит - на дорогий мобільний телефон або пральну машину. Такі позики зараз найдоступніші. А головне - вони найбільш прибуткові для фінансових установ через приховані платежі і високу вартість таких "коротких" грошей.

За минулий вересень номінальні ставки (декларований банком відсоток) за всіма видами кредитів для фізичних осіб у банках зросли в середньому на 0,5%. Але реально позики подорожчали значно більше. Наприклад, середня ставка за кредитами на купівлю автомобілів нині становить 18,27% (зростання на 0,8%), хоча вартість позики на нові іномарки на "довгі" терміни наблизилася до 20% річних. Схожа ситуація в іпотечному кредитуванні, стверджують в компанії "Простобанк Консалтинг".

Номінальна ставка збільшилася на 0,2-0,4%, зате реальна (з урахуванням усіх витрат на обслуговування кредиту) підросла відразу на 1-1,5%, і сьогодні ціна довгострокових кредитів на купівлю вторинного житла коливається близько 22% річних.

Причому обсяги виданих кредитів на авто і житло ростуть дуже низькими темпами. Банки не так видають, як декларують ці напрями в кредитуванні, висуваючи потенційним позичальникам жорсткі вимоги і відсіваючи претендентів на кредит на першій співбесіді.

Експерти пояснюють ситуацію небажанням банкірів ризикувати. За даними компанії Dragon Cаpital, в останній місяць літа банківська система знову показала приріст проблемних кредитів, хоча з початку року була тенденція до скорочення обсягів "прострочення". У Міжнародному бюро кредитних історій підрахували, що за рік доля сумнівних претендентів у черзі за кредитами зросла втричі-вп'ятеро залежно від категорії позики. Приблизно у стільки ж разів знизилася доля високоякісних позичальників.

Але все ж таки гроші населення банкам потрібні хоча б для того, щоб забезпечувати нестримні у рості ставки за гривневими депозитами. За даними "Простобанк Консалтинг", тільки за місяць максимальна доходність за вкладами в гривні додала 1,25% і перевищила позначку 26% річних. Такі ставки сьогодні пропонують шість банків з ТОП-50 найбільших на ринку, хоча ще в липні найкращою пропозицією вважалися 18-19% річних. Тепер не проблематично знайти навіть 28% у дрібніших банках.

Щоб задовольнити такі апетити вкладників, банкіри у більшості своїй спрямували погляди на ринок короткострокових споживчих кредитів. За спостереженнями гендиректора компанії "КредитМаркет" Ігоря Дурицького, з початку року ринок роздрібного кредитування в цілому (без іпотеки) продемонстрував скорочення портфеля майже на 10%.

На сьогодні основну масу позичальників становить середній клас і ті, у кого дохід трохи менший, - вважає Дурицький. Вони все частіше беруть беззаставні кредити терміном до року на поточні потреби, тим самим формуючи стійкий попит і збільшуючи пропозицію від фінустанов. Банкіри ж, у свою чергу, не марнують слушної нагоди: при середньоринковій номінальній ставці 24% реальна переплата за такими кредитами може досягати 50%, а в деяких випадках навіть 100% річних. Цього нескладно домогтися за допомогою так званих прихованих платежів - разових або щомісячних комісій при погашенні кредиту. Нерідко буває так, що комісійні перевищують саму процентну ставку.

Раніше повідомлялось, що після єдиного за цілий рік липневого припливу коштів у серпні кредитний портфель фізичних осіб в Україні знову скоротився - на 266 млн грн. Рівно місяць протривала активність банків у сегменті кредитування населення. В липні громадяни вперше за останні 11 місяців залучили у банків більше кредитів, ніж погасили, збільшивши портфель на 347 млн грн.

Зазначимо, що з липня банкам недоступні довгострокові ресурси Нацбанку - на тлі дефіциту гривні він і далі їх кредитує, але максимум на три місяці. Через це кредитний портфель регулятора з початку року не зростає і навіть скоротився на 300 млн грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 993 | Додав: adminA | Теги: дорожчі і доступніші, і кредити, 100% річних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]