Пт, 2024-04-19, 11:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:42
Україні загрожує економічним колапсом виконання партіями передвиборчих обіцянок
Інші останні Економічні новини
Перед виборами на українців посипались десятки обіцянок від партій, що балотуються до Верховної Ради. Але чи справді партійні програми здатні вивести Україну в щасливе майбутнє? Економічні фахівці провели експеримент, в ході якого дозволили кожній з п'яти провідних партій перемогти на виборах теоретично і довели, що якщо всі партійні гасла "оживуть", через 5 років на Україну чекає економічний колапс.

Зокрема, Партія регіонів обіцяє підняти пенсії на 20% від прожиткового мінімуму, збільшити зарплатню вчителям і лікарям, збільшити допомогу при народженні. Крім цього, "регіонали" обіцяють обладнати всі школи Інтернетом і зменшити кількість інтернатів. Та у разі якщо зарплатня дійсно зросте до 8 тисяч гривень, а пенсії підвищаться на 500 гривень, щасливе майбутнє для українців не настане.

За словами експертів, у програмі партії вказано, що ВВП підніметься лише на 5%. Формула проста: висока зарплата плюс низький ВВП дорівнює інфляція 15% на рік. А якщо ціни зменшуватимуть адміністративним шляхом, це призведе до появи дефіциту.

Опозиціонери переконують, що зроблять все, аби забезпечити українському бізнесу можливості для розвитку. Згідно з програмою, по всій країні відкриються "єдині вікна", й отримати довідку чи документ стане справою кількох хвилин. Крім цього, відразу після виборів обіцяно скасувати Податковий кодекс і підвищити пенсії.

Однак підвищення пенсій та зарплат створило дірку в бюджеті. Зниження єдиного соцвнеску залишило казну без десятків мільярдів гривень. А обіцяна заборона на підвищення тарифів ЖКГ, по-перше, відвернула від України міжнародні фінансові фонди, а по-друге, ще більше занурила у комунальну яму.

Віталій Кличко після перемоги УДАРу почистив штат чиновників, зменшив частину пільговиків і тих, хто отримує субсидії. Країну накрила хвиля протестів невдоволених. Кличкові підбадьорити безробітних нема чим, адже він знизив єдиний соціальний внесок, що логічно призвело до бюджетних втрат.

ВО "Свобода" забудує Україну вітряками і сонячними батареями. Українці тепер живуть в екологічному будинку, у них стоїть лічильник на воду. Щоправда, всі досі чекають, коли ж будуть гроші для модернізації комунальних мереж. У бюджеті їх традиційно не має. Надто після обіцяного скасування ПДВ, яке давало третину надходжень до бюджету.

Бізнес взагалі відвернувся від політиків, які нічим не діляться. У них все "своє". Зокрема земля. "Свобода" прийшла і відразу ухвалила земельний кодекс. В результаті великі агрокомпанії щезли, через що сільське господарство продовжує стагнувати, і далі відчуває проблеми з залученням ресурсів, не має чіткого власника на землю. А мрія про те, що ми будемо виробляти 100 мільйонів тонн зерна, залишається далекою мрією.

Комуністи, які обіцяють повернути у держвласність усі підприємства, взяти під контроль ціноутворення та повернутися до планової економіки, досягнуть того, що інвесторам у таку країну вкладати гроші буде нецікаво.

Окрім того, державний контроль цін призведе до спорожніння магазинів. Як це було за СРСР, велику частину харчів стане можливим купити лише на чорному ринку. А забезпечення всіх безкоштовним навчанням і місцем роботи приведе до того, що всі працюватимуть за копійки. За словами фахівців, повернути стовідсоткове працевлаштування, як у СРСР – ідея утопічна, бо якщо у людини немає страху втрати роботи, вона втрачає стимул до праці.

Отже, з економічного експерименту вийшло, що якщо нинішні передвиборчі обіцянки політичних партій перестануть бути гаслами і перетворяться на реальність, то майбутнє покоління буде тотальними боржниками і розплачуватиметься за неекономічні тарифи, незароблені виплати і нерозумні пільги.

Хоча, підкреслюють експерти, дуже лякатися теж не варто - прикладів 100% виконання виборчих обіцянок в історії України ще не було.

Раніше повідомлялось, що Віктор Янукович пообіцяв реформи, підвищення пенсій та дешеву іпотеку.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: обіцянок, Україні економічним колапсом, Виконання партіями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]