Пт, 2024-03-29, 14:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
Україну європейські фінансові регулятори можуть віднести до зони високого ризику
Інші останні Економічні новини
Європейські фінансові регулятори можуть віднести Україну до зони високого ризику і, як наслідок, підвищити рівень резервів, які зарубіжні фінансові корпорації змушені будуть формувати в разі інвестування коштів (у вигляді кредитів, або капіталовкладень) в українську економіку. Таку думку в коментарі ZN.UA висловив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

За його словами, в умовах падіння внутрішнього попиту і скорочення робочих місць, Європейський центральний банк і органи фінансового нагляду ЄС можуть вживати заходів, спрямованих на утримання коштів фінансових корпорацій і стимулювати їхнє вкладення на "домашніх" ринках.

"На економіки країн ЄС істотний вплив здійснює рівень внутрішнього виробництва і споживання. В умовах скорочення обсягів кредитування і загальної рецесії економік країн Єврозони, фінансові регулятори не будуть зацікавлені в експорті капіталу з Євросоюзу, і цілком можуть вживати протекціоністських заходів, щоб уникнути відтоку капіталу на ринки, що розвиваються, які дають більшу прибутковість, ніж "стара Європа", - каже експерт.

При цьому експерт не поділяє думки низки економістів, які цього тижня заявили про можливі маніпуляції із заниженням рейтингів інвестиційної привабливості України (опублікованому нещодавно аналізі інвестклімату Європейської бізнес асоціації ЄБА).

За словами Савченка, будь-який витік про маніпуляції з рейтингами повністю б їх дискредитував. Утім, це не відкидає можливості, що самі оцінки контрибуторів таких рейтингів можуть бути надміру песимістичні, зокрема і через наявність проблем на домашніх ринках ЄС.

"На мою думку, низькі оцінки від іноземних експертів, дані інвестиційному клімату України, відображають як низку об'єктивних складностей ведення бізнесу в нашій країні, так і загальне нерозуміння перспектив вітчизняної економіки", - вважає Савченко.

Експерт каже, що абсолютна більшість іноземних бізнесменів живуть проблемами своїх "домашніх" економік у ЄС, які переживають дуже складні часи. Їхні ментальні проблеми є ключовою причиною низьких оцінок перспектив бізнесу в Україні.

"Справді, у Німеччині, Італії чи Франції сьогодні немає проектів з високою доданою вартістю, які були б цікавими для кредитування. Більше того, більшість бізнес-проектів у цих країнах сьогодні приречені на невдачу. Водночас в Україні після кризи з'явилося багато бізнесів і сфер економіки, які можуть генерувати прибуток і вважатися інвестиційно привабливими. Однак під вантажем своїх проблем іноземний бізнес цих можливостей не бачить. Низькі оцінки інвестпривабливості України - хороший спосіб заховати голову в пісок", - впевнений Савченко.

Нещодавно представники бізнесу в Україні за підсумками третього кварталу 2012 року поставили рекордно низьку оцінку бізнес-клімату та умовам ведення господарської діяльності в країні - 2,14 бала (з п'яти), що є найнижчим показником від 2008 року.

Як наголошується в прес-релізі Європейської бізнес асоціації (ЄБА), згідно з даними індексу інвестиційної привабливості України (в опитуванні взяли участь 103 перших особи компаній-членів ЄБА), довіра бізнесу до економіки України знизилася навіть у порівнянні з попереднім кварталом на 0,5 бала.

При цьому головні проблеми, що вплинули на негативні оцінки респондентів, залишилися незмінними - фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів.

Зазначимо, сьогодні МВФ попередив, що Україні не втекти від кризи. Міжнародний валютний фонд знизив прогноз щодо економічного зростання в країнах Співдружності незалежних держав (СНД). За розрахунками експертів організації, 2012 року в державах СНД воно не перевищить чотирьох відсотків.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 15763 | Додав: adminA | Теги: зони високого ризику, європейські фінансові регулятори, Україну | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]