Пт, 2024-04-19, 11:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:40
В опозиції розділили "грошовитих" кандидатів за категоріями
Інші останні Політичні новини
Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко закликає правоохоронні органи розслідувати факти підкупу виборців у мажоритарних округах. Про це політик сказав, виступаючи з трибуни парламенту, повідомили у прес-службі Томенка.

Заступник голови ВР звернув увагу на перебіг подій виборчої кампанії загалом і зокрема на те, що відбувається в мажоритарних округах. Він зазначив, що "поки на телебаченні йде дискусія різних політичних сил про те, що робити в країні, в мажоритарних округах відбувається пряма або опосередкована купівля голосів виборців".

Політик заявив, що умовно розділив кандидатів, які "фінансово інвестують в душу або в тіло середньостатистичного виборця", на дві категорії: "кандидати за бюджетні гроші" і "кандидати за тіньові або офшорні гроші".

Говорячи про категорії кандидатів "за бюджетні гроші", Томенко зазначив, що існують кандидати, які приїжджають у свій виборчий округ, і вся влада за ними їздить і відкриває спільно з ними об'єкти, в які інвестовано кошти з державного бюджету.

Одним з найбільш показових прикладів такої схеми Томенко назвав роботу кандидата, який балотується в Донецькій області. За словами віце-спікера, цей кандидат "запропонував таку парадоксальну психологію влади: у свій округ, рідну Донецьку область, вкладає народні гроші, а свої власні гроші вкладає в "загниваючу" економіку Європи і, зокрема, Австрії".

"І таким чином, коли він їздить по Донецькій області, всі чиновники, які повинні захищати людей, їздять разом з ним, відкривають державні об'єкти і розповідають людям, як він допомагає народу", - зазначив політик.

Томенко сказав, що, за його підрахунками, таких кандидатів, "які мило всміхаються і на наші гроші відкривають об'єкти", близько 100 осіб.

"Друга категорія кандидатів - кандидати за тіньові гроші. Це наші мільярдери, які жодного разу на з'явилися в сесійній залі. Вони приїхали в округ, купили списки найбільш соціально незахищених і роздають десь по 150, а десь по 200 гривень", - сказав Томенко.

За його словами, такі кандидати, коли приїжджають, роблять "внесок" у "губернію", щоб туди "зайти" і щоб міліція їх "кришувала", а потім заявляють, що готові заплатити "цим лохам" 5-7 мільйонів доларів, щоб "купити округ".

Віце-спікер звернувся до міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки та генерального прокурора і закликав - "якщо вони ще не втратили повністю розуміння того, чим займаються" - поїхати по селах і подивитися, як іде скупка виборців під час цієї виборчої кампанії, і зупинити цей процес.

"Абсолютно очевидно, що чесних виборів немає і не буде, демократичних - також, залишилося одне питання: чи будуть вони фальсифіковані, чи ні", - зазначив Томенко.

"Ми, як опозиція, вважаємо, що потрібно зробити все, щоб вибори були не сфальсифіковані. Це потрібно не для нас, це потрібно для України", - підкреслив він.

Раніше голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко повідомив, що з наближенням дня парламентських виборів усе більшої гостроти набуває проблема прямого підкупу виборців.

У той же час, згідно з чинним законодавством, у разі встановлення фактів непрямого підкупу закон не передбачає можливості зняття з реєстрації кандидата або партії. Однак прямий підкуп є кримінальним злочином. Але для того, щоб встановити факт такого підкупу, необхідні певні слідчі дії.

КВУ розпочав просвітницьку кампанію "Підкупу - СТОП!", в рамках якої поширює плакати та проводять роз'яснювальну роботу із закликом до виборців не піддаватися на підкуп.

Раніше повідомлялося, що вартість голосу на нинішніх парламентських виборах - від 50 до 300 гривень. Це сума для невеликих населених пунктів - у столиці платитимуть більше. Про це заявили в Комітеті виборців України.

ЦВК винесла попередження голові наглядової ради мережі "Фуршет" за непрямий підкуп виборців.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 року. Згідно з новим законом, 50% депутатів буде обрано за партійними списками, решту - в мажоритарних округах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: категоріями, грошовитих кандидатів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]