Сб, 2024-04-20, 13:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:30
Вакханалія безправ'я: Канада закликає Януковича зупинитися
Інші останні Політичні новини
Прем'єр Канади Стівен Харпер різко розкритикував уряд Віктора Януковича за переслідування і погрози на адресу політичних опонентів.

Виступаючи в п'ятницю, 19 жовтня, перед 500 канадськими спостерігачами, які незабаром вирушать в Україну, Харпер відзначив важливість їх роботи, враховуючи поширене політичне втручання в українську систему правосуддя, пише lfpress.

"Ми як і раніше закликаємо президента Януковича поважати незалежність судової влади, припинити переслідування представників опозиції і провести справді вільні і справедливі вибори", - сказав Харпер.

Він навів два приклади, які викликають у нього занепокоєння.

По-перше, це справа екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка перебуває у в'язниці за звинуваченням, яке багато хто на Заході вважає сфабрикованим.

По-друге, він навів випадок Руслана Забілого, директора музею "Тюрма на Лонцького". Харпер відвідав цей музей сам в 2010 році і зустрівся з Забілим.

За словами Харпера, Забілого затримали на вулиці і тримали без зв'язку із зовнішнім світом протягом 14 годин, допитували, запитували про визвольний рух і його контакти закордоном. Комп'ютери музею, файли і інформація були вилучені міліцією два роки тому і не повернуті.

Забілий був присутній в аудиторії під час виступу Харпера.

8 вересня 2010 року в Києві співробітники СБУ затримали директора меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого. Його звинуватили в тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, які становлять державну таємницю.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею "Тюрма на Лонцького" у Львові, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

Українські ЗМІ припускають, що можливою причиною затримання Забілого стало те, що в архівах спецслужби він добрався до матеріалів агентури і вербування КДБ УРСР, здатних у нинішній політичній ситуації обернутися проти відомих політиків і високопоставлених чиновників.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: Вакханалія безправ'я, Канада, Януковича зупинитися | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]