Пт, 2024-03-29, 16:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:35
Висунули на Шевченківську премію роман Лойка "Аеропорт"
Інші останні Культурні новини

Роман відомого американського військового кореспондента Сергія Лойка "Аеропорт" є єдиним поданням на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2017 року від Державного комітету телебачення та радіомовлення.

Такого рішення дійшла колегія комітету під час засідання у вівторок, 25 жовтня, повідомляє Укрінформ.

На обговорення виносилося три подання. І практично без дискусії, тон у якій задали письменники і видавці - члени колегії, всі погодилися, що єдиним достойним претендентом на премію імені Шевченка може бути книга Сергія Лойка "Аеропорт".

"Це - могутня книга. Треба зробити все, що в наших силах, щоб Сергій Лойко отримав цю премію", - сказав Володимир Яворівський.

Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін розповів, який шалений резонанс мала ця книга на торішньому Франкфуртському книжковому ярмарку, де за нею стояли черги. Тож усі вони, включно з Павлом Мовчаном та Миколою Жулинським, запропонували висувати на премію від Держкомтелерадіо єдиного претендента - роман Сергія Лойка "Аеропорт".

Як зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, минулоріч комітет висував на Шевченківську премію "Вірші з війни" Бориса Гуменюка, відомого українського поета, учасника АТО.

"І ми пишаємося тим, що він увійшов до фінальної частини і ледь не став лауреатом. Лише через те, що члени журі вирішили не присуджувати премію в цій номінації, ця книжка не перемогла. Я погоджуюсь з тим, що планку треба тримати високо і в жодному разі не опускати, а піднімати. Очевидно, що цього року з-поміж усіх запропонованих робіт лише книжка "Аеропорт" гідна того, щоб Держкомтелерадіо висунув її на Шевченківську премію. Тим більше, що в другому виданні автором були враховані деякі побажання. Тож буде правильно, якщо ми просто проголосуємо за "Аеропорт", - сказав Червак.

І коли голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко запросив до голосування, то колегія проголосувала одноголосно.

Як зазначив начальник управління видавничої справи і преси Олексій Кононенко, на здобуття Шевченківської премії 2017 року від Держкомтелерадіо пропонувалося висунути: у номінації "Кінематографія" - цикл документальних фільмів "Китайська цивілізація" телепроекту "Цивілізація Incognita" телеканалу "Тоніс", автор і ведучий Валерій Бебик; у номінації "Публіцистика і журналістика" - номери науково-популярного ілюстрованого журналу "Пам'ятки України: історія та культура" за 2016 рік (№№3,4 і спецвипуск №1 "Українська масниця") ДП "Національне газетно-журнальне видавництво", автори Анатолій Сєриков, Ганна Сеник, Юрій Атаманюк; у номінації "Література" - роман Сергія Лойка "Аеропорт", що вийшов друком у видавництві ТОВ "БрайтСтарПаблішинг" у 2015 році.

Нагадаємо, Сергій Лойко на час написання книги - кореспондент і фотограф Los Angeles Times, який спеціалізується на війнах і збройних конфліктах. Він мав 25 відряджень на війни, його статті та фотографії передруковувалися в сотнях газет і журналів по всьому світу. Висвітлював збройні конфлікти і війни в Нагірному Карабасі, Румунії, Таджикистані, Чечні, Грузії, Афганістані, Іраку. У 2004 році написав документальну книгу "Шок і трепет. Війна в Іраку".

Українську революцію і подальшу війну Сергій Лойко висвітлював практично без перерви з першого дня - з 30 листопада 2013-го по лютий 2015 року. У 2015 році за роботу на війні в Україні був удостоєний однієї з найвищих нагород в американській журналістиці - Overseas Press Club Bob Considine award "за хоробрість, достовірність, оригінальність, глибину і виразність описаного". У тому ж році удостоївся престижної нагороди Los Angeles Times editorial award за "кращі репортажі 2014 року".

Лойко - єдиний іноземний кореспондент, який побував у Донецькому аеропорту в жовтні 2014 року і провів там чотири доби з "кіборгами". Саме герої його фотографій з Донецького аеропорту стали обличчями "кіборгів".

Військовий роман "Аеропорт" вийшов в Україні у вересні 2015 року і одразу став бестселером. Назва "Аеропорт" є певною мірою образною і символічною, адже йдеться про глобальну картину новітньої української історії, де письменник простежує причини і наслідки багатьох важливих подій. Серед основних - Євромайдан і Революція гідності, ганебна анексія Криму, поширення "русского мира" на Донбасі, Іловайська трагедія, захист "кіборгами" Донецького аеропорту. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 713 | Додав: adminA | Теги: Шевченківська премія, роман Лойка Аеропорт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]