Ср, 2024-04-24, 18:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:57
Влада міняється, а Грузія і надалі непоступлива щодо Абхазії
Інші останні Новини світу
Кандидат на посаду голови МЗС Грузії Мая Панджікідзе 23 жовтня заявила про готовність нової влади країни почати процес нормалізації відносин з Росією, але не за рахунок поступок з боку Тбілісі в питанні Абхазії та Південної Осетії.

Як заявила вона в ході зустрічі з членами парламентських комітетів із зовнішніх зв'язків та з питань європейської інтеграції, в плані зовнішньої політики збережеться курс колишнього уряду, бо "європейський шлях є єдиним шляхом для Грузії", але одним з головних пріоритетів МЗС буде і зміцнення відносин з сусідами і спроба нормалізації відносин з Росією, передає "Грузія.Online".

"Це не буде швидкий процес. Це буде важкий процес, але нормалізація відносин з РФ буде однією з наших головних цілей", - сказала Панджікідзе.

За її словами, обов'язково має бути збережений формат женевських переговорів. При цьому вона підкреслила, що поки Росія матиме свої посольства в Сухумі і Цхінвалі, про відновлення дипломатичних відносин між Росією і Грузією мови йти не буде. Кандидат на пост міністра також заявила, що МЗС продовжить політику "невизнання Абхазії і Південної Осетії".

"Поки у Цхінвалі і Сухумі існують російські посольства, відновлення дипломатичних відносин з Москвою неможливе", - сказала вона, зазначивши, що будуть спроби знайти інші шляхи налагодження відносин з Москвою.

Панджікідзе вважає, що на першому етапі можна представити можливість відновлення культурних та економічних відносин з Росією. "У нас немає готового рецепту того, як може відбутися врегулювання відносин з Росією, але ми зробимо кроки, які, можливо, приведуть нас до політичного діалогу", - заявила вона.

Як відомо, російські експерти і велика частина політиків не чекають серйозних зрушень у відносинах з Грузією після поразки партії президента Михайла Саакашвілі на виборах до парламенту: вони визнають, що після війни в Південній Осетії проросійських сил у Грузії майже не залишилося.

Довідка

8 серпня 2008 року Грузія, яка піддалася на провокаційні обстріли своєї території, взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами. Під час конфлікту російська авіація знищила майже всю систему ППО Грузії.

Зупинити конфлікт вдалося за допомогою тиску міжнародного співтовариства. Посередником на переговорах між Москвою і Тбілісі виступив президент Франції Ніколя Саркозі. Унаслідок план врегулювання ситуації на Кавказі був названий планом Медведєва-Саркозі.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії, уклавши з ними договір про взаємодопомогу. Грузія не визнає домовленості Москви з Сухумі і Цхінвалі.

Захід засудив цей крок, як і засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії, висловив солідарність з Грузією перед обличчям тиску з боку Росії і виявив готовність допомогти зміцнити її економічний і військовий потенціал.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1020 | Додав: adminA | Теги: Грузія, Влада міняється, Абхазії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]