Пт, 2024-04-26, 00:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:18
Всупереч санкціям Заходу, Україна продає вугілля Ірану - ЗМІ
Інші останні Економічні новини
Іран продовжує купувати вугілля, незважаючи на санкції Заходу, використовуючи численних посередників, різноманітні банківські рахунки і перевізників із сумнівною репутацією, повідомляють джерела Reuters. У той же час більшість українців відвідують онлайн секс шоп, який у світовій мережі Інтернет можна знайти за адресою newsex.com.ua.

Після того, як ЄС і США обмежили Іран жорсткими санкціями, намагаючись змусити його відмовитися від розвитку ядерної програми, багато іноземних компаній, включаючи судноплавні, відмовилися працювати з Ісламською республікою. Однак, за словами джерел у галузі, Україна постачає в Іран коксівне вугілля і кокс – ключову сировину для виробництва сталі, передає Finance.ua.

"Іран раніше купував багато коксівного вугілля в Австралії для виробництва коксу, але тепер цього немає, бо великі компанії не хочуть робити цього, тому що вони на виду. Тож Іран став купувати кокс в Україні", – зазначило джерело Reuters у вугільній індустрії.

Варто зазначити, що вугілля не підпадає під санкції, однак ЄС тижнем раніше заборонив продаж Ірану сталі, від чого попит на вугілля в країні значно збільшився.

"Іран – одна з найбільш швидко зростаючих країн у плані виробництва сталі, тому йому потрібно більше сировини для сталі", – підкреслило інше джерело в Європі.

Таким чином, українські постачальники вирішили освоїти цей ринок обсягом майже 25 млн дол на місяць. Як вважають джерела агентства, в угодах часто використовуються ланцюжок брокерів і різні платіжні схеми з використанням різних валют, зокрема російський рубль.

"Нам запропонували продати (коксівне) вугілля Ірану, і вони купують все більше останнім часом, – коментує один з українських виробників вугілля. – Ми провели кілька операцій, але не безпосередньо, а через інші країни – Сирію і Ліван".

Компанії, що бажають торгувати з Іраном, змушені розробляти різні схеми, повідомляють джерела. Так, співрозмовник з трейдерського середовища підкреслив, що для роботи з Іраном доводиться використовувати особливі банки, наприклад, ліванський з представництвом в Тегерані, який став би посередником між заводами та постачальниками.

Однак, за словами джерел, кінцеві споживачі імпортного вугілля в Ірані невідомі, оскільки використовуються агенти і посередники. Одне з джерел інформувало, що поставки відправляються з українського порту Миколаїв.

"Експорт йде на постійній основі ось уже два роки, близько двох-трьох партій на місяць. Іранські судна заходять в порт, забирають вугілля і прямують додому", – підкреслює одне з джерел. Однак представниця порту заявила, що за останні чотири тижні поставок вугілля в напрямках ОАЕ і Ірану не було, відмовившись повідомляти подробиці.

За офіційними даними української статистики, експорт до Ірану з січня по серпень цього року зріс на 10% до 800 млн дол, зокрема експорт вугілля знизився на 20% до 421 млн дол.

Втім, джерела стверджують, що ці цифри неповно відображають постачання в Іран, і що Україна за місяць продає Ірану 170-200 тис тонн вугілля, зокрема на суднах іранського перевізника Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).

"Судна IRISL обходяться дешевше, ніж іноземні судновласники, що вимагають великі премії за постачання в Іран", – пояснило одне з джерел.

Водночас представник компанії в Тегерані натякнув: "Може, іноді ми отримуємо пропозиції щодо вугілля для підприємств в Ірані".

Варто зазначити, що IRISL вже багато років значиться в чорному списку країн Заходу за транспортування зброї, що сама фірма заперечує. Компанія намагається обійти санкції, змінюючи прапори на суднах і використовуючи підставні фірми, як вважають ЄС і міністерство фінансів США.

У серпні американська влада розслідувала діяльність німецького банку Hypovereinsbank, який у 2005 році придбав італійський Unicredit. HVB підозрюється в порушенні санкцій, накладених Вашингтоном на Іран.

За даними Unicredit, HVB за власною ініціативою почав співпрацю з американською владою. У самому HVB від коментарів відмовилися. Американська влада вже проводила розслідування діяльності низки банків, які нібито займалися переведенням мільярдів доларів за операціями, що мають стосунок до Ірану.

Як повідомлялось, після ембарго на імпорт з Ірану нафти Євросоюз планує накласти заборону на ввезення іранського газу. Крім того, глави МЗС обговорять запровадження ембарго на продаж Ірану устаткування для добування нафти, а також припинення будівництва танкерів за іранськими замовленнями.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1605 | Додав: adminA | Теги: вугілля Ірану, україна, санкціям Заходу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]