Чт, 2024-04-18, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:55
З астрономом Чурюмовим у Києві попрощалися
Інші останні Новини світу науки і технологій

У Києві сьогодні, 18 жовтня, попрощалися з видатним асторономом Климом Чурюмовим. Науковець помер 15 жовтня після інсульту на 80 році життя. Широкій публіці Чурюмов відомий тим, що разом зі Світланою Герасименко у 69 році відкрив комету, яку назвали прізвищами цих двох науковців, передає ТСН.

14 жовтня Клим Чурюмов вирушив до Харкова на зустріч з молодими фізиками і астрономами. По дорозі в потязі йому стало погано. Швидка допомога констатувала інсульт.

Прощальна церемонія пройшла в червоному корпусі Національного університету імені Тараса Шевченка. Поховали астронома на Байковому кладовищі.

На прощальну процесію прийшли президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Як повідомлялося, два тижні тому - 30 вересня - космічний апарат "Розетта" зіткнувся з кометою Чурюмова - Герасименко і завершив свою місію, яка тривала 12 років. Деякі колеги кажуть, що разом з "Розетті" пішов з життя український астроном Клим Чурюмов.

Нагадаємо, 2 роки тому прізвище Клима Чурюмова з'явилося на перших шпальтах світових мас-медіа. Провідні телеканали планети наживо показували приземлення космічного апарата та перші знімки комети, відкритої українськими науковцями – Чурюмовим та Герасименко.

Крім головної пристрасті – комет – Чурюмов також досліджував сонячно-земні зв'язки, полярні сяйва, іоносферу, конструював астронавігаційну апаратуру для супутників і про свої досягнення Чурюмов завжди розповідав як український науковець.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 977 | Додав: adminA | Теги: Києві попрощалися, астроном Чурюмов | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]