Ср, 2024-04-24, 15:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:27
Жодного разу виборчий процес не був таким важким, як зараз - Магера
Інші останні Політичні новини
Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера вважає, що виборчий процес в Україні цього разу як ніколи важкий.

"Одного разу я пожартував, що краще провести дві президентські кампанії, ніж одну парламентську", - зазначив він у інтерв’ю "Українському тижню".

"На моїх очах проходили дві парламентські кампанії та дві президентські – але жодного разу виборчий процес не був таким важким, як зараз", - заявив Магера.

На запитання, чому, він пояснив: "По-перше, повернення мажоритарної складової додало чимало проблем, зокрема, щодо підкупу виборців – кандидати ще ніколи не робили його так відкрито та самовпевнено".

"По-друге, мене дивує практика діяльності судових органів, коли щодо одних кандидатів ухвалюється одне рішення, а щодо інших, в такій самій ситуації, абсолютно протилежне", - додав Магера.

"Крайня заполітизованість виборчого процесу, випадки псування білбордів фарбою, нападу на палатки агітаторів та на самих агітаторів не прикрашають виборчий процес", - наголосив він.

За його словами, "в багатьох моментах ці вибори схожі на вибори 2004, бо такий бруд, як зараз, був хіба що тоді".

"Вибори 2006 року були майже ідеальними, вибори 2007 року наближалися до них, на виборах 2010 року теж не було так багато негативних фактів, як зараз", - заявив заступник голови ЦВК.

За його словами, серед порушень законодавства найголовніше – це "підкуп, це те, що впадає в очі".

"В ЦВК надходить багато скарг від кандидатів, зокрема щодо підкупу, який здійснюють їхні опоненти. Але виборчий закон дозволяє ЦВК оголошувати попередження кандидату фактично, лише якщо є відповідне рішення суду. Те ж стосується фактів поширення завідомо неправдивої інформації щодо кандидатів", - сказав Магера.

"Багато хто нарікає, що немає дієвого механізму відповідальності кандидатів за порушення виборчого законодавства. А як на мене, то і добре, що немає механізму скасування реєстрації кандидата з цих підстав. В нинішній ситуації ця норма працювала би скоріше проти справедливості виборчого процесу, адже відкривала простір для маніпуляцій", - зазначив він.

Серед інших порушень Магера назвав перешкоджання у проведенні передвиборчої агітації.

"Крім того, хотілося б, щоб політичні партії через своїх представників в комісіях не спрямовували їхню діяльність на зрив роботи комісій", - додав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: виборчий проце, важким, як зараз, Магера | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]