Чт, 2024-04-18, 12:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Звідки виділять гроші на підвищення "мінімалки"- у Мінсоцполітики пояснили
Інші останні Економічні новини

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що гроші на підвищення мінімальної зарплати до рівня 3,2 тисяч гривень планується взяти з економіки України.

Про це міністр сказав на брифінгу у четвер, повідомляє Економічна правда.

"Гроші (на підвищення мінімальної зарплати - Ред.) планується взяти з економіки України. Жодним чином не планується зростання грошової маси через її друкування, жодним чином не планується під це залучення іноземних кредитних ресурсів", - сказав міністр.

За його словами, мова йде виключно про той ресурс, який є сьогодні в економіці України і який передбачений законом "Про державний бюджет України на 2017 рік".

"Тим, хто ставить під сумнів макроекономічні показники цього бюджету через прийняте рішення, хочу відповісти: прогнозний рівень інфляції залишається той же, дефіцит бюджету залишається той же… Таким чином, жодних підстав для заяв про те, що це розкрутить маховик інфляції або змінить курс долара, немає", - сказав Рева.

"Тобто мова йде про уточнення тих показників, які вже сьогодні є в бюджеті. Мова не йде про розширення цих показників за рахунок збільшення дефіциту або залучення іноземних позик", - підсумував міністр.

При цьому Рева відзначив, що органи соціального захисту населення не переглядатимуть призначені в нинішньому опалювальному періоді субсидії після збільшення мінімальної зарплати з 2017 року в два рази - до 3200 грн.

"Призначені субсидії у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати переглядатися не будуть до кінця опалювального сезону... Надалі, звичайно, будуть зміни, але це буде вже в травні 2017 року", - сказав Рева.

"Одразу хочу зауважити, що це не була спонтанна ідея, яка народилася у голові буквально за годину - дві, або за ніч. Йдеться про планомірну та цілеспрямовану роботу, яку було проведено Кабінетом міністрів України та відповідними міністерствами протягом шести місяців нашої діяльності", - сказав Рева.

Він нагадав про те, що проектом бюджету на 2016 рік передбачено встановлення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб на рівні 1 600 грн з 1 грудня, а у проекті головного фінансового документу на наступний рік заплановано змінити цей показник (з 1 травня - 1684 грн, з 1 грудня - 1762 грн). Учора Гройсман повідомив про те, що уряд ініціює двократне збільшення мінімальної заробітної плати – до 3200 гривень, крім того з 1 грудня цього року відбудеться підвищення мінімальної пенсії на 10%.

Міністр пояснив, чому уряд опрацьовував різні варіанти підвищення соцстандартів. Зокрема, основою для такого рішення було прийняття минулого місяця постанови Кабміну, яка дозволила переглянути розмір споживчого кошика.

І це було зроблено уперше за останні 15 років, наголосив Рева.

Він пояснив, чому це підвищення одразу не було прописане у проекті Держбюджету на 2017 рік. "Бюджет повинен базуватися на тих законодавчих актах, які діють на момент його подачі, а для того, щоб запровадити мінімальну заробітну плату у розмірі 3 200 грн, воно потребує прийняття додаткових законодавчих актів, які зроблять можливими цю дію. Саме тому Кабінет міністрів поки що заклав саме ті показники, які мали закласти безумовно", - наголосив міністр.

До другого читання у Верховній Раді, уряд опрацює пропозиції та рекомендації парламентаріїв, а також внесе свої зміни щодо перегляду показника мінімальної заробітної плати, відзначив Рева.

Підвищення мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн потребує додаткових надходжень до бюджету на рівні 28 млрд грн - заступник міністра фінансів

Заступник міністра фінансів Євген Капінус в ефірі "5 каналу" заявив, що підвищення мінімальної заробітної плати в межах державного бюджету України на 2017 рік удвічі - до 3,2 тис. грн – потребує додаткових надходжень до скарбниці на рівні 28 млрд грн.

"В цілому, ми розраховуємо, що знадобиться 28 млрд грн додаткових надходжень", - сказав Капінус, відповідаючи на запитання, який додатковий обсяг коштів знадобиться держбюджету у зв`язку з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Водночас, зазначив він, у результаті підвищення мінімальної зарплати держбюджет отримає додаткові надходження з єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.

"Із заробітної плати будуть сплачуватися податки, які також будуть йти до державного бюджету і які, ми сподіваємося, дадуть нам можливість покрити витрати, необхідні для підвищення заробітних плат. Для виплат вчителям, медикам", - додав Капінус.

За його словами, невеликий дефіцит держбюджету, який сформується в результаті, буде покритий за рахунок перерозподілу в рамках коригування держбюджету на 2017 рік.

При цьому заступник міністра наголосив, що уряд не буде використовувати для покриття соціальних статей зовнішні запозичення.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про плани підвищити мінімальну зарплату в 2017 році до 3,2 тисяч гривень.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що зростання мінімальної заробітної плати до 3,2 тисяч гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної у опалювальному сезоні 2016-2017 років.

Президент Петро Порошенко зазначив, що зростання "мінімалки" не підвищить податки для бізнесу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 837 | Додав: adminA | Теги: підвищення мінімалки, гроші, мінсоцполітики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]