Вт, 2024-04-23, 21:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:18
110-а церемонія вручення Нобелівських премій відбудеться сьогодні. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

У шведській і норвезькій столицях сьогодні пройде кульмінація нобелівських торжеств - вручення премії і святковий банкет для лауреатів і гостей, повідомляє IТАР-ТАСС.

Захід відбудеться в день пам'яті Альфреда Нобеля, який пішов з життя 10 грудня 1896 року.

Дев'ять з тринадцяти лауреатів Нобелівської премії отримають у Філармонії Стокгольма з рук короля Швеції Карла XVI Густава почесний диплом і золоту медаль з портретом засновника премії.

Лауреата, що помер, в області фізіології і медицини Ральфа Стайнмана (Канада) - нагорода присуджена йому за "відкриття дендритної клітки і її ролі в набутому імунітеті" - представлятиме його дружина Клодія. Премію з фізіології і медицини також отримають Брюс Бойтлер (США), Жюль Хофман (Люксембург, Франція) - за "відкриття в області активації природженого імунітету".

У розділі "фізика" лауреатами стали американські учені Сол Перлмуттер, Адам Рісс і громадянин Австралії і США Брайан Шмідт. Як оголосив Нобелівський комітет при Шведській королівській академії наук, учені удостоєні високої нагороди "за відкриття зростання швидкості розширення Всесвіту шляхом спостереження за далекими найновішими зірками".

В області хімії лауреатом став ізраїльський учений Денієл Шехтман, який отримає премію за "відкриття квазикристалів".

Знаменитий шведський поет Томас Транстремер удостоєний високого звання за те, що його "стислі, прозорі картинки давали нам свіже розуміння дійсності", мовиться в мотивації Нобелівського комітету. Це перший поет серед володарів нагороди в області літератури з 1996 року.

Американці Томас Сарджент і Крістофер Сімс отримають премію Банку Швеції пам'яті Альфреда Нобеля за "емпіричні дослідження причинно- наслідкових зв'язків в макроекономіці".

Премія миру, згідно з заповітом Нобеля, буде вручена в Осло. Її розділили між собою три жінки - президент Ліберії Еллен Джонсон-Серліф, ліберійська правозахисниця Лейма Гбові і активістка з Йемену Таваккул Карман - "за їх ненасильницьку боротьбу за право жінок брати участь в миротворчому процесі по всьому світі".

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій - 110-а по рахунку. У кожній з шести дисциплін її розмір склав 10 млн крон (1,49 млн долл).

Нагадаємо, минулорічна церемонія вручення Нобелівських нагород пройшла винятково. Через скандал із присудженням премії миру китайському дисидентові Лю Сяобо і вкрай різку реакцію офіційної КНР, що не дозволила приїхати номінанту, ніхто з призерів нагороди не отримав.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1132 | Додав: adminA | Теги: Нобелівських нагород | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]