Вт, 2024-04-23, 19:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:30
Астрономи вперше побачили у космосі злиття карликів і "око Саурона"
Інші останні Новини світу науки і технологій

Астрономи виявили галактики-карлики в процесі злиття, повідомляє Lenta.ru.

Об'єктом дослідження науковців стала карликова галактика NGC 4449, розташована на відстані 12,5 мільйона світлових років від Землі в сузір'ї Гончі Пси.

Ця карликова галактика за своїми розмірами нагадує Магелланові хмари - карликові супутники Чумацького Шляху. Прикметною особливістю скупчення є надзвичайно висока інтенсивність зореутворення. На це вказує, зокрема, велика кількість молодих гарячих зірок.

Дослідники використовували телескоп Subaru, розташований на недіючому вулкані Мауна-Кеа на Гавайських островах. Аналіз зібраних даних дозволив виявити "річку" зірок, яка тягнеться ззовні всередину галактики. Такі утворення зазвичай спостерігаються біля великих скупчень і є результатом впливу приливних сил галактики на карликового сусіда, який підійшов надто близько.

Науковці припустили, що природа потоку та ж сама, і зробили висновок, що їм вперше вдалося зареєструвати процес злиття карликових галактик. Це також дозволяє легко пояснити активне зореутворення - подібні процеси надто активні в галактиках, що зіштовхуються.

За словами дослідників, нове відкриття особливо важливо, враховуючи, що про зіткнення карликових галактик говорять теорії холодної темної матерії. Холодною вона називається тому, що її частинки рухаються з класичними швидкостями. В даний час головними кандидатами на роль частинок темної матерії виступають вімпи – масивні частинки, що слабо взаємодіють.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що астрономи знайшли таємничі ультрачервоні галактики.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1126 | Додав: adminA | Теги: карликова галактика NGC 4449 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]