Сб, 2024-04-20, 02:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:24
"Диявольська змова" проти Сирії: нова резолюція ООН тільки засуджує
Інші останні Новини світу

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюції, що засуджують порушення прав людини в Сирії, Ірані та Північній Кореї, повідомляє "Радіо Свобода".

За резолюцію щодо Сирії проголосували 133 держави, проти - тільки 11, ще 43 - утрималися.

У сирійському представництві при ООН назвали резолюцію "диявольською змовою" проти Дамаска.

Водночас Рада Безпеки ООН розглядає проект резолюції щодо Сирії, запропонований Росією. Документ засуджує застосування насильства всіма сторонами внутрішнього конфлікту в Сирії, пропонує владі країни вивести всі війська з міст, допустити міжнародних спостерігачів, звільнити політв'язнів і розпочати діалог з опозицією. При цьому нічого не сказано про санкції проти Дамаска.

Західні країни вважають запропоновану резолюцію недостатньо жорсткою стосовно президента Башара Асада і його уряду.

Криваве протистояння між противниками режиму президента Башара Асада й опозицією триває з весни цього року. Ситуація в Сирії пройшла "точку неповернення", і громадянська війна в країні вже неминуча, заявила раніше старший дослідник міжнародної правозахисної групи Нuman Rights Watch з надзвичайних ситуацій Анна Нейстат.

А Верховний комісар ООН з прав людини Наванетхем Піллай заявила, що кількістьзагиблих у Сирії перевищила 5 тисяч осіб, з яких 300 - діти. У зв'язку з цим Нейстат закликала російську владу, яка має серйозний вплив на сирійське керівництво, чинити тиск на Дамаск.

Понад 60 сирійських військових розстріляно при спробі перейти до опозиції

Понад 60 військовослужбовців загинули при спробі перейти на бік опозиції. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Інцидент стався в провінції Ідліб на північному заході країни. Зазначається, що від 60 до 70 військових намагалися залишити лави збройних сил і були розстріляні з автоматичної зброї.

Кілька місяців тому перебіжчики з сирійської армії в прикордонних з Туреччиною районах сформували "Вільну сирійську армію" (ВСА), яка виступає за збройне повалення чинного в країні режиму. Загони ВСА вже вступали в збройні сутички з урядовими військам в багатьох сирійських містах. Найгучнішою акцією ВСА став напад на комплекс будівель розвідувальної служби ВПС Сирії в передмісті Дамаска. Згідно із заявою голови ВСА, нині в лавах "Вільної армії" понад 20 тисяч осіб.

30 листопада Сирійська національна рада (СНР) - найбільший альянс опозиційних угруповань у країні - та ВСА заявили про створення спільного комітету для "координації оперативних дій, а також кроків у галузі інформаційної та загальної політики".

Нещодавно влада Сирії підписали протокол, який дозволяє допуск у країну місії спостерігачів від Ліги арабських держав (ЛАД). Вони мають переконатися, що Дамаск справді намагається мирним шляхом врегулювати кризу і припинити кровопролиття. В умови договору також входить виведення військ з міст, які виступили проти режиму сирійського президента Башара Асада, звільнення політичних ув'язнених і початок діалогу з опозицією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1147 | Додав: adminA | Теги: ООН, Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]