Пт, 2024-04-19, 21:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:08
Комісію з викорінення комуністичної символіки створять у Грузії
Інші останні Новини світу
Парламент Грузії прийняв поправки до Хартії свободи, спрямовані проти комуністичної та фашистської символіки, повідомляє Civil Georgia.

У середу, 25 грудня, вони були затверджені в остаточному читанні.

Відповідно до поправок, протягом двох місяців після їх опублікування при МВС Грузії буде створена спеціальна парламентська комісія. Вона, як зазначається, буде приймати рішення "про викорінення комуністичної та фашистської символіки". Її вказівки будуть носити обов'язковий характер.

Створення такої комісії передбачалося і старою редакцією Хартії свободи. Проте раніше передбачалося, що вона буде лише виступати з рекомендаціями. При цьому, незважаючи на те, що Хартія була прийнята кілька років тому, комісія досі так і не була створена.

Ця структура повинна буде стежити за тим, щоб в Грузії "не було культових будівель, пам'ятників, монументів, барельєфів, а також вулиць, площ, сіл і селищ з назвами, які містять елементи пропаганди комуністичної та фашистської ідеологій чи імена лідерів цих ідеологій", повідомляє "Новости-Грузия".

За новими правилами, за невиконання вказівок комісії громадянам загрожують штрафи в розмірі тисячі ларі (близько 600 доларів).

Депутат від правлячої коаліції "Грузинська мрія" Леван Бердзенішвілі заявив, що прийняття поправок обумовлено недавніми випадками відновлення пам'ятників Йосипу Сталіну на території країни. Його брат, депутат Давид Бердзенішвілі зазначив, що в Грузії "закінчується пострадянський період, країна звільняється від Сталіна і нацизму, фашизму, більшовизму, тоталітаризму, від його символіки і це буде забезпечено законом".

Хартія Свободи була прийнята в Грузії навесні 2011 року. Серед іншого вона передбачає люстрацію, посадові обмеження для колишніх партійних функціонерів і співробітників спецслужб СРСР.

У період президентства Михайла Саакашвілі, коли був прийнятий цей документ, радянський період в історії Грузії офіційно вважався "окупаційним". У Тбілісі тоді був відкритий "музей окупації". У багатьох населених пунктах були демонтовані радянські пам'ятники. Зокрема, був знесений пам'ятник Сталіну в Горі (на "малій батьківщині" радянського вождя").

Після зміни влади в республіці (приходу до влади коаліції "Грузинська мрія" на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі) пам'ятники Сталіну в Грузії стали поступово відновлювати. У деяких випадках влада дала на це дозвіл. Водночас пам'ятник Сталіну в Телаві, самовільно встановлений місцевими активістами, місцева адміністрація веліла демонтувати.

Раніше повідомлялось, що використання в громадських місцях фашистської та комуністичної символіки, а також установка або відмова від демонтажу пам'ятників, барельєфів лідерів тоталітарних ідеологій в Грузії будуть карати штрафом у розмірі 1 тисячі ларі (близько 4800 грн). Відповідні поправки були внесені парламентом Грузії у "Хартію свободи" та Кодекс адміністративних правопорушень.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 872 | Додав: adminA | Теги: комісію, викорінення комуністичної символіки, Грузії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]