Пт, 2024-03-29, 15:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:43
Майдан закликає владу й опозицію домовитися в прямому ефірі
Інші останні Політичні новини

20:30. На Майдані Незалежності в Києві традиційно триває концерт. Увечері на Майдані знаходиться кілька тисяч осіб. Їм піднімають настрій виступаючі музичні колективи, також на сцені відбувся імпровізований показ мод українського модельєра Голди Виноградської.

Обстановка в таборі спокійна, мітингувальники вже починають готуватися до новорічних свят, встановлюють невеликі ялинки, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Виступів лідерів опозиції не очікується.

20:25. У суботу 21 грудня у першій половині дня влада готує масштабні провокації проти мирних мітингувальників, повідомило керівництво Штабу національного спротиву з посиланням на "достовірні джерела".

"Декілька сотень "тітушок" можуть напасти на приміщення КМДА і спровокувати бійки, які будуть подані у ЗМІ як конфлікт між самими мітингувальниками", - йдеться у повідомленні.

"Керівництву Штабу відомо, що всі ці дії організовує влада, і тому саме вона несе повну відповідальність за наслідки цієї провокації", - підкреслили в опозиції.

20:10. У Луцьку суд обрав для співкоординатора луцького Євромайдану, екс-голови Волинської облдержадміністрації Володимира Бондаря запобіжний захід на період кримінального провадження у вигляді особистого зобов'язання (підписка про невиїзд).

На період слідства впродовж двох місяців Бондар не має права виїжджати за межі області та перебувати на Театральному майдані Луцька під час акцій, прибувати на першу вимогу до Слідчого управління УМВС і здати у відповідні органи свій закордонний паспорт, передає УНІАН з посиланням на прес-службу Штабу національного спротиву Волині.

"Я не маю претензій до суду, але є претензії до слідства і прокуратури", - заявив Бондар. Він розцінив цю справу як спробу влади усунути його та колег від активної діяльності під час Євромайдану.

"Захищатися, коли буде йти кримінальне розслідування, хтось думає, що ми не будемо. Але навпаки, в ході процесу ми будемо давати ще й відсіч цій владі", - наголосив Бондар.

Бондарю і ще п'ятьом активістам Євромайдану інкримінують ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб), ст. 295 (заклики до вчинення дій, що загрожуть громадському порядку), ст. 341 (захоплення будівель чи споруд).

20:00. Мітингувальники розпочали встановлення на площі перед Київською міською радою новорічної ялинки. Наразі вона ще лежить на тротуарі, але до неї вже прикріпили основу, виготовлену із металевих труб та арматури.

Раніше мітингувальники привезли до Києва 14-метрову ялину, яку планується встановити перед приміщенням Київради.

Також народний депутат України від УДАРу Сергій Аверченко повідомив, що всі народні депутати від опозиції разом з сім`ями зустрічатимуть Новий рік на Майдані Незалежності у Києві.

Аверченко закликав всіх киян та гостей столиці також приєднатися до святкування Нового року на Майдані.

У свою чергу народний депутат від "Свободи" Михайло Блавацький зазначив, що 1 січня на Майдані Незалежності буде цікава новорічна програма.

Блавацький зауважив, що біля КМДА стоятиме новорічна ялинка. Він закликав киян долучитись до її прикрашання.

19:40. Стало відомо, що бєларуського опозиційного активіста Максима Вінярського засудили до 15 діб адмінарешту за підтримку Євромайдану.

Так, його затримали у четвер 19 грудня у Мінську побіля церкви під час запалювання свічок на знак пам’яті про третю річницю жорстокого розгону опозиційних активістів, які протестували проти результатів президентських виборів, що їх виграв Олександр Лукашенко, передає Радіо "Свобода".

Сестра активіста сказала, що її брата звинуватили у пікетуванні посольства України у Мінську 30 листопада на знак підтримки українських прихильників євроінтеграції.

Максим Вінярський провів кілька днів у Києві, підтримуючи прихильників Євромайдану.

18:10. На Житомирщині у Малині невідомі зловмисники закидали камінням автомобілі автопробігу на підтримку Євромайдану.

"Невідомі "тітушки", раптово з'явившись, закидали камінням автомобілі, що зібрались на площі біля ялинки для автопробігу з прапорами України та Євросоюзу", - повідомляють очевидці, передає сайт "ІнфоМалин".

Постраждалих немає. На місце події викликали міліцію. Цілились нападники у найдорожчі авто, розбивши два лобових скла. Потім нападники швидко зникли на невстановленому транспорті.

Як кажуть очевидці, це були двоє молодих хлопців, яких жителі Малина не впізнали. Співробітники міліції, що прибули на місце події, зафіксували правопорушення.

17:30. Голова Верховної Ради Володимир Рибак під час загальнонаціонального круглого столу "Об'єднаємо Україну" заявив, що підписав закон про амністію затриманих під час акцій протесту 30 листопада і 1 грудня в Києві.

"Сьогодні о 8-й ранку я підписав цей закон і направив його президентові", - сказав спікер.

16:30. Народне віче на Майдані в неділю 22 грудня має нагадати президенту України Віктору Януковичу, що людей ігнорувати не варто – про це йдеться у спільній заяві лідерів трьох опозиційних сил – Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока, передали у прес-службі "Батьківщини".

"Уся країна бачила цинічне інтерв'ю Президента Віктора Януковича. Уся країна чула цинічний звіт генпрокурора Віктора Пшонки. І уся країна зробила висновок, що вони живуть в іншій державі – там, де немає проблем і заторів, де ніхто не має власної думки, а жорстокий розгін мирних демонстрантів з кийками і арештами – це "незначне перевищення повноважень" і "нейтралізація купки провокаторів", - йдеться у заяві.

"Саме тому Віктору Януковичу варто знову нагадати, що ми – є! Ми - люди, які прагнуть змін, відчувають себе громадянами, а не рабами, хочуть жити, а не існувати. Ми всі вийдемо на Майдан Незалежності о 12.00 у неділю, щоб показати, що нас – мільйони, і ігнорувати нас не варто", - заявили лідери опозиції.

15:40. Активісти Демократичного альянсу вирішили винести сміття з периметру Майдану, оскільки кордони правоохоронців блокують проїзд комунальних машин до площі.

"Демальянсівці ініціювали винос сміття і наголосили, що блокування вулиці Інституцької не є законним, жодних підстав не озвучено, людей не пускають", - повідомили вона, передає "Українська правда".

"МВСники не дали демальянсівцям і іншим жителям#Євромайдан винести сміття з Майдану. Тож, лишили його перед щитами силовиків", - додали пізніше у свому Facebook активісти Демальянсу.

15:40. Активисты Демократического Альянса решили вынести мусор из периметра Майдана, поскольку границы правоохранителей блокируют проезд коммунальных машин к площади.

"Демальянсовцы инициировали вынос мусора и подчеркнули, что блокирование улицы Институтской не является законным, никакие основания не озвучены, людей не пускают", - сообщили они, передает "Украинская правда".

"МВДшники не дали демальянсовцам и другим жителям #Евромайдана вынести мусор с Майдана. Итак, оставили его перед щитами силовиков", - добавили позднее в свом Facebook активисты Демальянса.

14:20. Міліція заявляє, що розшукала двох раніше зниклих неповнолітніх дітей: на Майдані Незалежності та у Маріїнському парку. Працівники Бородянського райвідділу міліції близько двох тижнів шукали двох неповнолітніх – 16-річну Катерину та 17-річного Олександра.

13:50. Протягом останніх 3-4 діб середня кількість звернень учасників акції спротиву до лікарів на Майдані становить від 1,5 до 2 тис. осіб. Про це повідомив координатор лікарів-волонтерів Олег Мусій.

"Практично 60% від звернень учасників мітингу це застудні захворювання. На другому місці — серцево-судинні захворювання, які складають третину звернень", - сказав Мусій, додавши, що протягом останніх 3-4 діб було госпіталізовано близько 15 учасників акції спротиву, яким поставили діагнози, зокрема, пневмонія та перевтоми.

Також, за словами Мусія, санітарно-епідеміологічна ситуація лишається стабільною. А інформація про загрозу туберкульозу учасникам Євромайдану, за словами лікаря, не відповідає дійсності.

13:20. Президент вперше з появи Євромайдана провів кілька виїзних зустрічей, через що весь центр міста періодично блокують силовики. Було повністю заблоковано вулицю Шовковичну на перетині з вулицею Лютеранською. Крім автобусів та внутрішніх військ, які щільно перекрили Шовковичну, чатував загін "Беркуту", пише "Українська правда".

13:15. У Києві на Майдані Незалежності мітингують близько 4 тис. осіб. На самій площі перед сценою знаходяться близько 2 тис. активістів. Решта розосереджені по всьому Майдану, Хрещатику і в опорних пунктах. Обстановка на мітингу спокійна, повідомляє РБК-Україна.

12:33. Представники громадських рухів, організацій та ініціатив Євромайдану виступили зі спільним маніфестом, що містить основні вимоги до влади та опозиції. Зокрема, йдеться про заклик розпочати публічні переговори з питання виходу з кризи в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

Текст маніфесту було оприлюднено в п'ятницю, 20 грудня, на брифінгу громадської ради Майдану, яка є координаційним органом громадських ініціатив та неполітичних об'єднань, що підписалися під маніфестом.

"Закликаємо владу та опозицію розпочати публічні переговори з прямою трансляцією в телеефірі та з рівним представництвом таких сторін: влада, опозиція, громадськість. Представників міжнародної громадськості буде запрошено до участі в них як спостерігачів", - йдеться в тексті маніфесту, розданому журналістам.

Водночас підписанти висловили низку вимог до влади, у разі виконання яких вони готові брати участь у переговорах. Йдеться, зокрема, про звільнення всіх учасників акцій протесту, затриманих від їх початку, звільнення з посад та притягнення до відповідальності чиновників, діяльність яких призвела до застосування сили на Майдані. Підписанти також наполягають на відставці міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Крім того, ті, що підписалися, наголошують, що репресії проти учасників мирних акцій мають бути негайно припинено, а спецпідрозділи та інші чиновники МВС мають повернутися з Києва до місць своєї постійної дислокації.

"Наші позиції, з якими ми йдемо на переговори, це: відставка Кабінету Міністрів і звільнення керівників апарату РНБО, призначення технічного Кабінету Міністрів з авторитетних фахівців, не причетних до будь-яких політичних партій та олігархічних груп, підписання угоди про асоціацію з ЄС, призначення нового генерального прокурора України", - йдеться в тексті маніфесту.

Підписанти наголошують, що у разі відмови від переговорів у запропонованому форматі вони продовжуватимуть мирні протести, і закликали громадян України обстоювати свої права та свободи.

"Йдеться про створення третього суб'єкта переговорного процесу - влада, опозиція та громадський сектор, який претендує на свою окрему роль у переговорному процесі", - наголосила під час брифінгу представник "Спільнобачення" Богдана Бабич.

За її словами, понад 40 організацій і громадських рухів увійшли до громадської ради Майдану і більше ніж 20 із них уже приєдналися до маніфесту.

"За зачиненими дверима нічого у нас відбуватися не буде. Лише пряма трансляція - "Спільнобачення" готове організувати цю трансляцію", - наголосила Бабич.

12:20. Опозиція впродовж кількох годин ухвалить рішення про те, чи будуть її представники брати участь у круглому столі, ініційованому екс-президентом України Леонідом Кравчуком. Про це лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок сказав журналістам, передає УНІАН.

Тягнибок нагадав, що опозицію на цей круглий стіл так і не запросили, а лише надали інформацію про те, що сьогодні відбудеться другий тур цього круглого столу. "Ніяких запрошень у нас не було", - додав він.

"Вони організовують круглий стіл, нас не запрошують. Якщо ми не прийдемо, будуть звинувачувати, що ми не прийшли. Може вони нас не хочуть бачити на тому круглому столі?", - сказав Тягнибок і додав, що зараз опозиція з`ясовуватиме, "що до чого".

"Думаю, протягом кількох годин ми ухвалимо рішення, чи будемо ми там, чи не будемо. Ми не знаємо, чи Президент там буде. Іти на круглий стіл, коли там немає Президента, сенсу немає", - сказав Тягнибок.

Сьогодні, 20 грудня, у Національному палаці мистецтв "Україна" о 15.00 розпочнеться чергове засідання загальнонаціонального круглого столу "Об`єднаємо Україну". Круглий стіл ініційовано першим Президентом України Леонідом Кравчуком.

13 грудня засідання круглого столу відбулося за участі нинішнього Президента Віктора Януковича та лідерів опозиції.

Кравчук запропонував учасникам круглого столу розробити меморандум порозуміння. Він зауважив, що в ході засідання лунає багато заяв та пропозицій щодо виходу України з кризової ситуації. Кравчук запропонував учасникам круглого столу направити в робочу групу представників, які і розроблять відповідний меморандум.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1022 | Додав: adminA | Теги: прямому ефірі, владу й опозицію домовитися, майдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]