Чт, 2024-04-18, 09:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:54
На Майдані харчів досхочу. А військовим заборонили навіть каву
Інші останні Політичні новини
14:40. Біля Апеляційного суду Києва зібралися близько 500 активістів Майдану. Вони вимагають від суду відпустити учасників акції, заарештованих 1 грудня біля Адміністрації Президента.

14:10. У загонах самооборони Євромайдану перебуває близько 4 тис. осіб. Про це повідомив на брифінгу народний депутат від партії "Батьківщина", комендант Євромайдану Андрій Парубій. "У створених загонах самооборони - близько 4 тисяч добровольців", - сказав він.

За словами депутата, загони поділені на сотні і постійно ведуть чергування на барикадах і в середині табору. Парубій також повідомив про виявлення на Євромайдані провокаторів. "На Євромайдан свідомо засилають провокаторів, які намагаються провокувати бійки, які намагаються спровокувати агресію", - підкреслив Парубій.

За його словами, учасники акції обговорюють пропозицію за допомогою фарби з балончиків роботи на одязі провокаторів позначки, щоб всі бачили, що це провокатори.

13.00. Продуктів на Євромайдані вистачає "щонайменше на 5-6 днів". Про це сказав один з комендантів Євромайдану народний депутат України Михайло Блавацький (фракція "Свобода"), передає УНІАН.

Він наголосив, що люди приносять продукти. "Облогу ми можемо тримати щонайменше 5-6 днів", - сказав він. Ще один з комендантів Євромайдану Степан Кубів подякував за надані в останні дні "харчові пакети", оскільки серйозно збільшилась кількість людей, які перебувають на Майдані.

За його словами, "збільшення Майдану відбулося від 3 до 10 разів у будні дні". Ще один з комендантів Євромайдану, народний депутат України Сергій Аверченко (фракція партії "УДАР") зазначив, що окремі люди, підприємці допомагають Євромайдану.

За його словами, коли вони хотіли купити "буржуйки" для обігрівання людей, то їм віддали їх задарма, зазначивши, що привезуть самі безкоштовно, а ви, мовляв, тільки стійте тут (йдеться про Майдан) до перемоги.

В той же час коменданти зазначили, що інколи на Євромайдані виявляють провокаторів, які завдають шкоди іміджу Євромайдану. Вони наголосили, що у зв`язку з цим утворено не тільки інформаційний центр на Євромайдані, а й психологічний центр, щоб працювати, зокрема, з такими людьми, а також виявляти їх.

12.30. У Києві на вулиці Банковій, біля будинку Адміністрації президента, барикад мітингувальників немає. Установу охороняють бійці внутрішніх військ України, повідомляє "Українська правда" з посиланням на ТСН.

Силовики змінюють один одного що дві години. Їм заборонено грітися чаєм та кавою. Проте вони не ухиляються від спілкування з пресою та мітингувальниками. На запитання, що найважче для них, вони зізналися, що для них найважче "стояти проти народу".

12.20. До столиці звозять працівників патрульно-постової служби з Рівного. При цьому бійцям не пояснюють, на скільки часу командирують їх до Києва, які накази їм доведеться виконувати.

Деякі міліціонери зізналися: на революцію їх їхати змушують, керівництво сказало, якщо хто не їде – пише рапорт на звільнення. Опівночі правоохоронцям повідомили, що вони всі їдуть на Київ для охорони громадського порядку в столиці.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

8 грудня, на "марш мільйонів", за оцінками опозиції, вийшло понад мільйон українців, незадоволених діями влади. Ключовою вимогою цього мітингу була зміна влади і "перезавантаження" країни.

Опозиція закликала мітингувальників "розширити Майдан" і пікетувати увесь урядовий квартал. Колони людей вирушили до Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, МВС, Генпрокуратури і встановили там намети попри те, що всі підступи і під'їзди до адміністративних будівель закрили автобусами і живим ланцюгом бійці спецпідрозділу "Беркут".

Того ж дня головне слідче управління Служби безпеки України почало кримінальне провадження за фактом дій, спрямованих на захоплення державної влади.

9 грудня влада, використовуючи війська, міліцію і "Беркут", заблокувала Майдан Незалежності в Києві. Вулиці розчистили від барикад. Було знищено блокпост і наметове містечко мітингувальників на розі вулиць Лютеранської та Банкової.

11 грудня близько 1 години ночі кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів.

Вранці сили спецпідрозділів МВС оточили центр Києва й почали витісняти протестувальників із Майдану Незалежності, а потім здійснили спробу штурму будівлі Київської міської державної адміністрації, використовуваної протестувальниками як місце для ночівлі.

МВС назвало штурм Майдану "заходами з благоустрою території", які проводилися вночі для зручності громадян. По мірі того, як кияни почали масово виходити на центральну вулицю свого міста, бійці МВС почали перегрупування й, врешті-решт, почали відводити колони бійців в "урядовий квартал".



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: військовим заборонили, каву, харчів досхочу, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]